TVAROHOVÉ HALUŠKY k sviečkovej na smotane fotorecept

jerica - fotkajerica, 18. októbra 2011
TVAROHOVÉ HALUŠKY k sviečkovej na smotane (fotorecept)
Foto: jerica

@jerica recept som vyčítala v denníku Nový čas-príloha víkend , zapáčil sa mi a inšpirácia bola na dosah.V recepte bola ako príloha šošovica Zobraziť celý popis@jerica recept som vyčítala v denníku Nový čas-príloha víkend , zapáčil sa mi a inšpirácia bola na dosah.V recepte bola ako príloha šošovica na smotane , spravila som aj so šošovicou , ale halušky mi prišli vhod keď som robila aj sviečkovú,hoci niekto si povie knedľa by bola vhodnejšia , skúsila som halušky , dopadlo to nad očakávanie.

6-8
porcií
20 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

suroviny:
500 g
4 ks
140 ml
300 g




Postup

  1. 1

    do misy dáme tvaroh

    TVAROHOVÉ HALUŠKY k sviečkovej na smotane (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do tvarohu pridáme vajcia

    TVAROHOVÉ HALUŠKY k sviečkovej na smotane (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do tvarohu s vajíčkami nalejem mlieko

    TVAROHOVÉ HALUŠKY k sviečkovej na smotane (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    osolíme podľa chuti

    TVAROHOVÉ HALUŠKY k sviečkovej na smotane (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do tvarohovej zmesi čerstvo nastrúhame muškátový orech

    TVAROHOVÉ HALUŠKY k sviečkovej na smotane (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    do vymiešanej tvarohovej zmesi na koniec vmiešame polohrubú múku ,

    TVAROHOVÉ HALUŠKY k sviečkovej na smotane (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    cesto necháme odstáť cc.30"min , na halušky dáme zovrieť dostatok vody so soľou ,

    TVAROHOVÉ HALUŠKY k sviečkovej na smotane (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    cesto pomaly pretláčame cez haluškár do vriacej vody

    TVAROHOVÉ HALUŠKY k sviečkovej na smotane (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    keď halušky vyplávajú na povrch , vyberieme ich

    TVAROHOVÉ HALUŠKY k sviečkovej na smotane (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a dáme do pripraveného hrnca s masťou

    TVAROHOVÉ HALUŠKY k sviečkovej na smotane (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    hotovo , sviečková s haluškami bola výborná,experiment sa oplatil.

    TVAROHOVÉ HALUŠKY k sviečkovej na smotane (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    predtým aj šošovica

    TVAROHOVÉ HALUŠKY k sviečkovej na smotane (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

vierik
Zase niečo nové,musia byť vynikajúce .Krásne nafotený postup a tá sviečková k tomu,to musela byť báseň jesť.Ukladám a vyskúšam....
1x jerica
dorisa
Zaujímavé,treba vyskúšať. Pekné foto.
palokuchki
Ja tieto tvarohove halusky urcite vyskusam. Vyborna inspiracia a skusim ich aj s tym sosovicovym privarkom.
1x jerica
sylvinka
No toto!Skutočne perfektná inšpirácia.Ja ich vyskúšam aj s mäskom,aj so šošovicovým prívarkom.
1x jerica
grandma
No nič proti rôznym chutiam - ale mne by to absolútne nepasovalo ani ku sviečkovej ani k šošovici. Podľa dosť divoká kombinácia.
1x jerica
alexdidi
Nuž mne to vôbec nepripadá ako "divoká kombinácia", práve naopak, veľmi zaujímavá a preto ju určite vyskúšam...a @megginr ,viem si ich predstaviť aj nasladko, ale najprv takto naslano.....
1x jerica
sovka62
Keď ich tak vidím, dala by som si hneď a bolo by mi celkom jedno s čím, vyzerajú výborne. Ukladám, vyskúšam a ďakujem za recept.
1x jerica
jamarlen
ešte otázka - aký tvaroh si použila, /jemný, hrudkový, percento tuku/?páči sa mi recept a navyše, po takýchto haluškách je človek dlhšie sýty, kvôli vajíčkam, ale aj kazeínu - tvarohovej bielkovine, tak potom sa možno naozaj k tomu mäso ani nemusi....
jerica
@jamarlen použila som hrudkový v kelímku RAJO,mali chuť ako bryndzáky kľudne by som si bola dala na ne upraženú slaninku alebo opraženú cibuľku, robila som aj s jemným tvarohom boli vynikajúce,skúsila som ich servírovať aj na sladko, na masle so slivkami na karameli posypané makom,nemali chybu, môžu byť ako príloha k mäsám na šťave alebo aj halušky s vajíčkom a k tomu cviklový šalát , fantázii sa medze nekladú je na každom kto sa odváži ch spraviť.. ja ich určite budem ďalej robievať. Ešte malá otázka aké je pravidlo čo k čomu pasuje ? Ja som zistila že aj bez knedle je sviečková na smotane s haluškami výborná.
Všetkým vám ďakujem za milé komentáre určite potešili.
babi
Jarka, super, súhlasím s tebou na 100% ,že pravidlo -čo k čomu- nie je, a preto si myslím,že je to vec a chuť každého a ak to @grandma nechutí, nemusí to jesť, ale mohla by si ušetriť netaktné komentáre.
Mne sa takéto halušky páčia, ukladám do KK
janger
@jerica , Jarmilka, take univerzalne halusky su to, k hocicomu. Veru by som si dala :-). Nevidim v tej kombinacii nic divoke...
1x jerica
palokuchki
Jarmilka, dneska som robila tieto tvarohove halusky. Su velmi dobre, nie su take hutne ako normalne halusky. Mali sme to so spenatovo-sampionovou omackou. Chutilo aj mne, aj muzovi. Vdaka za inspiraciu.
1x jerica
cathyc
Na tejto vareche vždy nájdem inšpiráciu čo navariť. Dnes to je fazuľový prívarok a langoše ( Balatonské ) v nedeľu to bude vegesviečková bez sviečkovej za to s týmito suprovými haluškami. A už si robím aj chuť na to, že si ich dám s tvarohom a opečenou cibuľkou a neskôr s nivovou omáčkou a bla, bla, bla...hotový nekonečný príbeh. Ďakujem za inšpiráciu a teším sa na Tvoje ďalšie receptíky, lebo si neuveriteľne šikovná kuchárka.
1x jerica
milamila
už som ich aj ja vyskúšala, boli výborné a pretože máme radi cesnakovú príchuť tak som do cesta pridala dva strúčiky roztlačeného cesnaku a nemali chybu.
1x jerica
jerica
@milamila ďakujem že si napísala ,tiež máme radi cesnak , na budúce vyskúšam. Ja ich tiež robievam častejšie , minule k perkeltu , aj len tak také holé so slaninkou , halušky sú jemnej konzistencie , povedala by som ľahučké akoby nadýchané.Deťom som spravila na sladko s kakaom, povedali , baby "oblížprst" .
babinka
Dala som 5 hviezdiciek, lebo dnes som ich skusila, Len som aj navrch dala kozi syr so smotanou , lebo nechcela som podavat ciste halusky so slaninou. Kazdemu chutilo a Jednu davku som odlozila na sladko - budu so struhankou a na skusku aj s grankom. Dakujem za rozsirenie nasho jedalnicku. A ak dovolis, recept dam aj kamaratovi na jeho stranku.
1x jerica
jerica
@babinka ďakujem za milé slovíčka, určite sa poteším keď si recept zverejníš na svojom blogu. Som rada , že si mi recept pripomenula, dokonca s variaciami :-)
babinka
Uz som ich robila niekolkokrat, aj z hladkej muky a chutili vzdy, teraz ich nechavam ciste a kazdy ma podla chuti - sladke ci slane. Dnes budu s tvarohom a skvarkami a pre milovnicku sulancov so struhankou :)
1x jerica
jerica
@babinka , ďakujem, teší ma, že si si obohatila trvalo svoj jedániček, teraz si mi pripomenula čo mám variť. Niekedy mám problém čo navariť, nech to nie je stereotyp, teraz sa teším tvojmu pripomenutiu, určite si ich spravím na slano so slaninkou.
janaor
Rada by som pripomenula tento recept,lebo stoji za to.Halusky su makucke,nadychane.Robila som uz niekolkokrat,aj dnes budu k perkeltu,dakujem.
1x jerica
sonja
Takéto tvarohové halušky som ešte nikdy nejedla,nedalo mi to ,mala som síce iba jeden tvaroh,tak som vyskúšala, sú skvelé,mne by chutili iba samotné s kyslou smotanou ,ale aj ako príloha sú super , ďakujem za recept.
1x jerica
jerica
@sonja (21.8.2020 10:44) Ďakujem za ododzvu, po toľkých rokoch je to potešenie, ale aj pre mňa vrátiť sa k receptu aj si to zopakovať .

sedlacka
Super halušky! Použila som polotučný jemný tvaroh a do pol kila som ho doplnila ricottou (co dům dal), muškátový kvet a kurkuma. Sú úžasne jemné, ale doma sa nezavďačíš! Môj jediný stravník - mužíček sa posťažoval, že na jeho chrup sú príliš mäkké. Podávala som ich k hubovej omáčke z trúdnika. Ďakujem za výborný recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia