Foto: luss44
Kysnuté koláče na rôzne spôsoby sú u nás obľúbené, či už len tak ku káve alebo dcéram na desiatu. Nedávno som piekla tieto osie Zobraziť celý popisKysnuté koláče na rôzne spôsoby sú u nás obľúbené, či už len tak ku káve alebo dcéram na desiatu. Nedávno som piekla tieto osie hniezda.
príprava
na 180 °C
Suroviny
700 g |
|
400 ml |
|
3 PL |
|
2 ks |
|
200 ml |
|
1 čl |
|
1 kocka |
|
štipka |
|
1/2 bal. |
|
Náplň: | |
250 g |
|
1 |
|
1 PL |
|
1 |
|
|
|
Náplň škoricová: | |
50 g |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Vypracujeme si kysnuté cesto, ktoré necháme nakysnúť, preložíme na dosku a rozdelíme na 2 časti. Každú rozvaľkáme, jednu natrieme tvarohovou plnkou s hrozienkami, zrolujeme ako závin a pokrájame na cca 3 cm kúsky ako slimáky. Druhú časť rozvaľkaného cesta natrieme rozpusteným a mierne vychladnutým maslom, nahrubo posypeme trstinovým cukrom a škoricou, môžeme pridať aj vanilkový cukor. Takisto zrolujeme a pokrájame na slimáky, ktoré uložíme na plech s papierom na pečenie, necháme ešte 20 min. kysnúť.
-
2
a tu sú tvarohové, ktoré sa mi horšie krájali, keďže tvarohová plnka neustále vyliezala spod cesta, ale nakoniec som ju skrotila a ako-tak pokrájala a preniesla na plech. Preto nie sú také fotogenické ako tie škoricové, ale s tekutejšími plnkami je to už tak..
-
3
Po nakysnutí hniezda ešte potrieme vajíčkom a vložíme do rozohriatej trúby na 180 st. a pečieme cca 20 min., kým pekne nezružovejú. Tesne pred dopečením ich vyberieme a každé hniezdo polejeme 1 PL horúceho osladeného mlieka a šupneme ešte na pár minút naspäť do trúby. Mlieko vsiakne dovnútra hniezda a cesto ostane potom krásne vláčne, toto mi poradila raz suseda a osvedčilo sa mi to.
-
4
... a tvarohové, mierne rozpľasknuté :) ale zjedli sa ak prvé
Diskusia k receptu