Tvarohové a škoricové osie hniezda

Autor receptu: luss44

Kysnuté koláče na rôzne spôsoby sú u nás obľúbené, či už len tak ku káve alebo dcéram na desiatu. Nedávno som piekla tieto osie hniezda.

60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Vypracujeme si kysnuté cesto, ktoré necháme nakysnúť, preložíme na dosku a rozdelíme na 2 časti. Každú rozvaľkáme, jednu natrieme tvarohovou plnkou s hrozienkami, zrolujeme ako závin a pokrájame na cca 3 cm kúsky ako slimáky. Druhú časť rozvaľkaného cesta natrieme rozpusteným a mierne vychladnutým maslom, nahrubo posypeme trstinovým cukrom a škoricou, môžeme pridať aj vanilkový cukor. Takisto zrolujeme a pokrájame na slimáky, ktoré uložíme na plech s papierom na pečenie, necháme ešte 20 min. kysnúť.
  2. a tu sú tvarohové, ktoré sa mi horšie krájali, keďže tvarohová plnka neustále vyliezala spod cesta, ale nakoniec som ju skrotila a ako-tak pokrájala a preniesla na plech. Preto nie sú také fotogenické ako tie škoricové, ale s tekutejšími plnkami je to už tak..
  3. Po nakysnutí hniezda ešte potrieme vajíčkom a vložíme do rozohriatej trúby na 180 st. a pečieme cca 20 min., kým pekne nezružovejú. Tesne pred dopečením ich vyberieme a každé hniezdo polejeme 1 PL horúceho osladeného mlieka a šupneme ešte na pár minút naspäť do trúby. Mlieko vsiakne dovnútra hniezda a cesto ostane potom krásne vláčne, toto mi poradila raz suseda a osvedčilo sa mi to.
  4. ... a tvarohové, mierne rozpľasknuté :) ale zjedli sa ak prvé