Tvarohová štrúdľa
Tvarohová štrúdľa

Tvarohová štrúdľa videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 20. októbra 2020

Výborná, sladká ťahaná tvarohová štrúdľa, na ktorej si určite pochutí nielen rodinka, ale aj návšteva :-)
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2020/10/tahana-tvarohova-strudla.html?m=1

30 minút
na 180 °C
Tvarohová štrúdľa (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

Cesto:
250 g
2 ks
2 PL
cca 1,5 dl
štipka
Plnka:
500 g klasický
2 dl
2 bal.
podľa chuti
1 ks
Na potretie:
50 g (82 %-né)




Postup

  1. 1

    Z tejto dávky vyjdú 2 štrúdle. V miske zmiešame múku, soľ, žĺtky, olej a vlažnú vodu. Vypracujeme polomäkké pružné cesto, ktoré sa má oddeľovať od misky. Trošku ho pomocou minima múky vymiesime do bochníka.

  2. 2

    Cesto rozdelíme na dve časti, ktoré vytvarujeme do bochníka a oba bochníčky natrieme zo všetkých strán rozpusteným maslom. Trošku masla si necháme aj na potretie štrúdle pred pečením. Takto natreté bochníčky zakryjeme a necháme 20-25 minút oddychovať.

  3. 3

    Kým cesto odpočíva, spravíme plnku. Ja som zmiešala tvaroh, kryštálový a vanilkový cukor, žĺtok a hrozienka. Ale pravdaže si môže každý spraviť plnku aj podľa svojej chuti :-)

  4. 4

    Po 20 minútach bochníček najprv rozťapkáme rukami na pečiacom papieri na veľkosť taniera. Potom ho preložíme na čistý obrus a rukami jemne a pomaly naťahujeme cesto od stredu smerom k sebe/ von. Cesto vytiahneme na veľký tenučký kruh.

  5. 5

    Následne dáme na polovicu cesta polovicu plnky, okraje zahneme do vnútra a pomocou obrusu zatočíme štrúdľu ako závin. Hotové štrúdle preložíme na plech s papierom, natrieme zvyšným tekutým maslom a dáme piecť do rúry na 180 °C na cca 30 minút.

  6. 6

    Hotovú štrúdľu pocukrujeme a môžeme podávať ;-) Dobrú chuť! Pre ešte lepšiu predstavu práce s cestom a presnejší postup, si pozrite aj moje video :-)

  7. 7

    Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com

Diskusia k receptu

sovka62
Teeeeda..., ale sa ti ťahala, mohla si ju natiahnuť "z Prešporka do Vídňa"!
Pripomenula si mi mamu, tie manévre v kuchyni, keď sa piekla štrúdľa. Cesto robievala bez masla, redšie, a zhustlo až potom, čo sa hádam polhodinu rukou vyťahovalo z misy do výšky a plieskalo o jej dno. Potom ho rozdelila na bochníčky, každý zakryla ohriatym kastrólikom. Kým išla ťahať, museli sme odložiť stoličky, aby mohla chodiť okolo stola. a potom ťahala a ťahala, kým cesto neviselo zo stola na každej strane a to mal stôl dĺžku 1,5 m. Na rad prišli dokonca nožnice, tými odstrihla hrubé okraje cesta (boli bez tuku a upečené by boli tvrdé. rolovala tiež obrusom, ten dlhý valec potom stočila na tri časti a obrusom prehodila do plechu.
Robotyyy..... a tej múky po dlážke!
Obdivujem ťa, pozrela som si video, paráda.
haji
@sovka62 (21.10.2020 07:36)
U nás podobně, ale s tím rozdílem, že v kuchyni u toho nesměla být ani moucha.... mamince jako bonus tekly nervy.
2x dr a cesminaz
cesminaz
Dakujem velmi krásne všetkým za milé komentíky ;-P Som rada, že ste nahliadli a že vás recept zaujal a budem rada ak niekedy niekto z vás vyskúša. @sovka :-) aké pekné spomienky! Odkedy som zistila, že cesto sa dá natiahnuť aj bez trieskania o stôl, odvtedy to nerobím ;-))) Tie kraje odkrojit nezvyknem, lebo ked ich zahnes tak nie sú suché. Moja mama nám robievala väčšinou rôzne kysnuté koláče, takže mám byť po kom :-)) Pozdravujem! @zolik :-))) to je to s ňou až také zlé?! Pekný večer prajem všetkým!
martamm
Tahanu strudlu som skusala len raz, skoncila v kosi, cesto sa velmi trhalo... Povedala som si, ze nikdy viac, ale laka ma risknut to podla Tvojho videa :)))
evanaaa
Tak to už na prvý pohľad na obrázok vidieť, že tá štrudľa je z domáceho ručne robeného cesta, čo oceňujem, aj obdivujem, @cesminaz , ale tá práca... to asi pre mňa nie je :-), ale dať by som si z nej dala.
evanaaa
Tak už len pri pohľade na ten obrázok vidieť, že tá štrudľa je robená z domáceho ručne ťahaného cesta, tá tenká chrumkavá kôrka... to by som ja nezvládla, @cesminaz , viem, že ty aj ľavou rukou :-) ale ponúknuť by som sa dala :-) Dúfam, že mi tento komentár nezmizne, jeden som sem už písala a nie je tu.
evanaaa
Tak už len pri pohľade na ten obrázok vidieť, že tá štrudľa je robená z domáceho ručne ťahaného cesta, tá tenká chrumkavá kôrka... to by som ja nezvládla, @cesminaz , viem, že ty aj ľavou rukou :-) ale ponúknuť by som sa dala :-) Dúfam, že mi tento komentár nezmizne, jeden som sem už písala a nie je tu.
evanaaa
Dva komentáre som sem dala, ani jeden tu nie je....čo sa robí?
evanaaa
Dva komentáre som sem dala, ani jeden tu nie je....čo sa robí?
haji
Dnes jsem potřebovala balzám pro duši, oko i chutě. Pustila jsem si video /opět s potížemi, kde se Varecha bije s youtube skrze reklamy/. Za což nemůže autorka videa, receptu. Promiň, milá @cesminaz že se ventiluju. Kráásnáá práce a člověk má pocit, že to nejsú ruky, ale motýlie krídla! Hluboce se skláním před tvou šikovností, milá Cesmínko! A tečú mi slinky, hmm Jojo, kdo umí, ten umí!!
haji
@evanaaa (22.10.2020 18:39)
Evi, některé komenty naskočí pod recept později nebo hodně později. Podobně je na tom souhrn komentů, také do něj něco nespadne a když rozklikneš Diskusiu, Zážitek - tak tam komenty jsou. Co už?!
evanaaa
Tak,tak, milá @haji , aj ja to zisťujem, že sa mi všetky duplikáty zrazu objavili, ale nechcem písať redakcii, aby zbytočné zmazala, lebo minule mi takto vymazala všetky, nielen tie nadbytočné :-)
1x haji
cesminaz
@evanaaa (22.10.2020 18:37)

Milá @evanaaa dakujem ti pekne za tvoju pochvalu a milé komentíky :-) Mne nevadí, že sa viackrát objavili, stáva sa to. Nie je to až taká strašná robota s tým cestom, treba k tomu len cit :-) Pozdravujem a pekný víkend želám!
1x haji
cesminaz
@haji (23.10.2020 17:22)

Dakujem za pochvalu, si milá :-) Som velmi rada, že si si našla čas a aj náladu pozret moje video. Prajem ti príjemný víkend !
1x haji
akina20
teda mne sa nepodarila :( cesto sa mi nedalo tahat ako som zvyknuta a po upeceni zostalo biele a suche a vobec nie krehke , nie ako Vase na obrazku ;) asi to chce prax .... chcela som.vyskusat ine, ale asi zostanem pri babkinom recepte ;) my mame na 500g muky, 1 vajicko, 1PL masti, 3dcl vody a sol. Vyskusajte, ta sa taha sama ;)
cesminaz
@akina20 (23.7.2022 21:39)

Zdravím. Zaujímavé čo hovoríš, lebo toto cesto sa ako vo videu vidno, tiež naťahuje priam samo od seba🙂 Neviem kde si postupovala inak, že tebe sa to nepodarilo. Poviem ti, že ak je pri recepte aj video tak je lepšie si ho pozrieť, najmä pri takých trošku komplikovanejších receptoch👍 Lebo ono niečo ukázať a opísať to v texte sú 2 rôzne veci a občas sa niaky ten grif ani opísať nedá, alebo jednoducho do textového postupu nenapíše, lebo to je priam samozrejmosť pre autora receptu👍🙂 Aj napriek tomu, že tebe sa to nepodarilo, ja tento recept aj tak odporúčam každému. Podla tohto videa to podla mňa zvládne skoro každý, keď nepočítam totálnych začiatočníkov🙂 Pravdaže ty ak si spokojná s tvojím overeným cestom, tak si zostaň pri ňom. Každopádne ti dakujem za tvoj ohlas a skúsenosť. Pekný deň.