Štrúdeliny fotorecept
Foto: lucialujza
Mám veľmi rada chrumkavé štrúdľové cesto. A rada sa podelím. Lenže nakrájaná štrúdľa mi už nepríde až taká lákavá. A tak vznikli miništrúdle. Zobraziť celý popisMám veľmi rada chrumkavé štrúdľové cesto. A rada sa podelím. Lenže nakrájaná štrúdľa mi už nepríde až taká lákavá. A tak vznikli miništrúdle. Výborné, keď ich chcete niekam niesť - na piknik, do práce, je to také čistejšie na rozdávanie.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 bal. (v plátoch) |
|
100 g roztopené |
|
Plnka: | |
250 g |
|
2 bal. |
|
1 ks |
|
1 ČL nastrúhaná |
|
1-2 PL |
|
1-2 PL |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Na plnku potrebujeme suchší tvaroh. Vyšľaháme bielok so štipkou soli a neskôr pridáme jeden vanilkový cukor (používam 20 g balenie). Vyšľaháme do tuha. V mixéri rozmixujeme ostatné suroviny, vrátane žĺtka. Pokiaľ máte radi sladké, pridajte cukor podľa chuti. Rovnako ak máte radi kyselkavé, pridajte viac citrónovej šťavy. Nebojte sa ochutnávať, už toto je výborné. Ale nezjesť celé, nech ostane na štrúdeliny. Pozor, aby plnka nebola príliš tekutá. Primiešajte vyšľahaný bielok a vzniknutú plnku dajte do cukrárskeho vrecka bez špičky. Fajn poslúži aj mikroténové vrecko s odstrihnutým rohom. Priemer otvoru tak 2 cm.
- 2
Na tento koláč používam cesto z obchodu "L" (už ho majú v stálej ponuke), kde je v balení 9 plátov. Na podložke si rozložíme 1 plát a na polovicu natrieme roztopené maslo.
- 3
Preložíme.
- 4
Na okraj, kde je preklad, vytlačíme pás plnky.
- 5
Cesto zrolujeme.
- 6
Postup opakujeme do minutia cesta.
- 7
Do posledného mi nevyšiel tvaroh, asi som príliš ochutnávala, tak som použila inú plnku (mleté orechy s cukrom). Fantázii sa medze nekladú. Môžete použiť plnku, akú bežne dávate do veľkej štrúdle.
- 8
Každú roládku som rozrezala na 3 časti a uložila na plech vystlaný papierom na pečenie. Piekla som na 180 °C. Čas si treba pri tejto veľkosti odsledovať, cca 10 -15 minút.
- 9
A už len pocukrovať a servírovať.
Tiež tvarohová štrúdľa:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Co sa tyka tvarohovej plnky, poucila som sa na Vareche. Ak plnka zredne (a to po pridani cukru a zltkov zredne skori vzdy), pridam do nej vanilkovy krem Ole bez varenia. A potom ju bez problemov mozem natriet na celu plochu cesta a zavinut. Lebo plnit plnku ken okraj by som sa bala, to cesto pri peceni stvrdne, tak aby cesto bez plnky nebolo ako kost.
Keď použiješ tvaroh jemný, tak po pridaní cukru nikdy nezredne, ja používam preto tento tvaroh. Dobre sa mi s ním pracuje.
Ja mám rada chrumkavé, takže mi táto verzia úplne vyhovuje a ak je dostatočne suchý tvaroh, skôr musím ešte riediť smotanou. Ja si štrúdľové cesto koľkokrát upečiem aj len s maslom cukrom a orechami (niečo ako baklava bez sirupu), hlavne nech to je chrumkavé.
Ale možno Tvoj tip niekomu pomôže, alebo môže pridať xantanovu gumu, opatrne.
Presne, alebo aj taký ten úplne hrudkový.
Ja pridávam do tvarohu lyžicu solamylu, potom sa nerozteka. A toto cesto potieram zmesou mäkkého tvarohu, vajíčka, trochou oleja, cukru - rozmiešať a potrieť cesto. Tým istým potieram na plechu aj rolky pred nakrájanim a pečením. Strudliky sú potom pekne mäkkučké.