Tvarohová štrúdľa

Tvarohová štrúdľa (videorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborná, sladká ťahaná tvarohová štrúdľa, na ktorej si určite pochutí nielen rodinka, ale aj návšteva :-)

30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z tejto dávky vyjdú 2 štrúdle. V miske zmiešame múku, soľ, žĺtky, olej a vlažnú vodu. Vypracujeme polomäkké pružné cesto, ktoré sa má oddeľovať od misky. Trošku ho pomocou minima múky vymiesime do bochníka.
  2. Cesto rozdelíme na dve časti, ktoré vytvarujeme do bochníka a oba bochníčky natrieme zo všetkých strán rozpusteným maslom. Trošku masla si necháme aj na potretie štrúdle pred pečením. Takto natreté bochníčky zakryjeme a necháme 20-25 minút oddychovať.
  3. Kým cesto odpočíva, spravíme plnku. Ja som zmiešala tvaroh, kryštálový a vanilkový cukor, žĺtok a hrozienka. Ale pravdaže si môže každý spraviť plnku aj podľa svojej chuti :-)
  4. Po 20 minútach bochníček najprv rozťapkáme rukami na pečiacom papieri na veľkosť taniera. Potom ho preložíme na čistý obrus a rukami jemne a pomaly naťahujeme cesto od stredu smerom k sebe/ von. Cesto vytiahneme na veľký tenučký kruh.
  5. Následne dáme na polovicu cesta polovicu plnky, okraje zahneme do vnútra a pomocou obrusu zatočíme štrúdľu ako závin. Hotové štrúdle preložíme na plech s papierom, natrieme zvyšným tekutým maslom a dáme piecť do rúry na 180 °C na cca 30 minút.
  6. Hotovú štrúdľu pocukrujeme a môžeme podávať ;-) Dobrú chuť! Pre ešte lepšiu predstavu práce s cestom a presnejší postup, si pozrite aj moje video :-)
  7. Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com