Foto: tassiedevil
Domáca ťahaná štrúdľa...
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
1 ks |
|
20 g (alebo olej) |
|
100 g |
|
štipka |
|
Tvarohová plnka: | |
500 g |
|
100 g sekané sušené |
|
3-4 PL |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 bal |
|
1/2 ks na kôru |
|
Na marinádu: | |
|
|
|
Postup
-
1
Nasekané marhule marinujeme 2-3 hod alebo cez noc v tokajskom víne do ktorého pridáme trochu barackovice.../barackovicu som nemal, tak som dal slivovicu./ Všetky suroviny na cesto zamiešame a dobre vymiesime na polotuhé cesto,/strojom 10 min./ vytvarujeme do gule, potrieme olejom a prikryjeme teplým hrncom a necháme odpočívať 30 min.
-
2
cesto odpočíva
-
3
Pokiaľ nám cesto odpočíva, pripravíme si plnku: tvaroh popučíme vidličkou, pridáme ostatné suroviny / okrem bielka a marhúľ,/ dobre zamiešame a obložíme bokom a tesne pred plnením štrúdle primiešame scedené marhule a do tuha vyšľahaný vaječný bielok. Pokiaľ je tvaroh suchý tak pridáme pár lyžíc smotany.
- 4
Odležané cesto položíme na pomúčený obrus a vyvaľkáme ako najtenšie vieme a potom ručne pokračujeme s vyťahovaním cesta, vyťahujeme opatrne, aby sa nám cesto nepotrhalo...rozhodne to potrebuje trochu praxe...:)
- 5
Pokračujeme ručne, kraje obrežeme.
- 6
na tenko aby sa dalo cez cesto čítať
- 7
vytiahnuté cesto potrieme roztopeným maslom, posypeme postrúhanými mandľami do dvoch tretín rozotrieme plnkou, oba kraje, pravý a ľavý prehneme asi 2 cm cez plnku a za pomoci obrusa zavinieme do závinu.
- 8
zavinutá štrúdľa..
- 9
opatrne vložíme do plechu vytretého maslom a posypaného hrubou múkou, môžeme piecť aj na papieri, potrieme vyšľahaným vajcom alebo maslom a pečieme 30 min na 200 stupňov vyhriatej rúre asi 30 min. Pred vložením do rúry popicháme trochu ostrým nožom aby nám štrúdľa nepraskla...ja som zabudol..:) trochu mi praskla...
- 10
upečená
- 4
@izabella929...vdaka...len nerozumiem, prečo si ma premenovala?:))
...no upozornujem,ze od mojej sa neda opit ;-))
@karky , nemáš začo..:)
A Izka bola tiež z toho paf, keď ťa premenovala :))))