Tvarohová štrúdľa fotorecept

tassiedevil - fotkatassiedevil, 11. apríla 2015

Domáca ťahaná štrúdľa...

Suroviny

Cesto:
250 g
1 ks
20 g (alebo olej)
100 g
štipka
Tvarohová plnka:
500 g
100 g sekané sušené
3-4 PL
1 ks
1 ks
1 bal
1/2 ks na kôru
Na marinádu:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nasekané marhule marinujeme 2-3 hod alebo cez noc v tokajskom víne do ktorého pridáme trochu barackovice.../barackovicu som nemal, tak som dal slivovicu./ Všetky suroviny na cesto zamiešame a dobre vymiesime na polotuhé cesto,/strojom 10 min./ vytvarujeme do gule, potrieme olejom a prikryjeme teplým hrncom a necháme odpočívať 30 min.

    Tvarohová štrúdľa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    cesto odpočíva

    Tvarohová štrúdľa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokiaľ nám cesto odpočíva, pripravíme si plnku: tvaroh popučíme vidličkou, pridáme ostatné suroviny / okrem bielka a marhúľ,/ dobre zamiešame a obložíme bokom a tesne pred plnením štrúdle primiešame scedené marhule a do tuha vyšľahaný vaječný bielok. Pokiaľ je tvaroh suchý tak pridáme pár lyžíc smotany.

  4. 4

    Odležané cesto položíme na pomúčený obrus a vyvaľkáme ako najtenšie vieme a potom ručne pokračujeme s vyťahovaním cesta, vyťahujeme opatrne, aby sa nám cesto nepotrhalo...rozhodne to potrebuje trochu praxe...:)

    Tvarohová štrúdľa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pokračujeme ručne, kraje obrežeme.

    Tvarohová štrúdľa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    na tenko aby sa dalo cez cesto čítať

    Tvarohová štrúdľa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    vytiahnuté cesto potrieme roztopeným maslom, posypeme postrúhanými mandľami do dvoch tretín rozotrieme plnkou, oba kraje, pravý a ľavý prehneme asi 2 cm cez plnku a za pomoci obrusa zavinieme do závinu.

    Tvarohová štrúdľa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    zavinutá štrúdľa..

    Tvarohová štrúdľa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    opatrne vložíme do plechu vytretého maslom a posypaného hrubou múkou, môžeme piecť aj na papieri, potrieme vyšľahaným vajcom alebo maslom a pečieme 30 min na 200 stupňov vyhriatej rúre asi 30 min. Pred vložením do rúry popicháme trochu ostrým nožom aby nám štrúdľa nepraskla...ja som zabudol..:) trochu mi praskla...

    Tvarohová štrúdľa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    upečená

    Tvarohová štrúdľa (fotorecept) - obrázok 10
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Dezerty, Na sladko, Pečené

Diskusia k receptu

terinka55
Pán Majster, parádna je, prijala by som Ťa domov za hlavného "kuchtíka" :-)
kukulienka71
krásny závin, prax tebe nechýba! ukladám si recept a keď bude vonku škaredo, tak budem praxovať aj ja:-)5*-ový recept:-)
motyka
Skutočne klobúk dole, pred PÁNOM kuchárom. Určite fantastická. Tvarohovú milujeme. Ukladám KK5*.
manya
nemám žiadnu prax, najvyšší čas začať, tvoja štrúdľa je perfektná, možno vyskúšam;
karky
Vdaka za receptik, urcite vyskusam podkovu pre stastie:)
tassiedevil
@cesminaz , máme ich veľmi podobné, cesto si vytiahla krásne...tu mám problém s múkou, nie taká dobrá ako vaša "rétes liszt"...mal som ju nazvať "részeges"...:-))
@karky , nemáš začo..:)
1x sara8
evanaaa
Ríteš....(ľudovopovedané:) ), a aký krásny, poctivo vyťahaný, @tassiedevil , škoda, nemôžem ti potriasť rukou, tak len tak - virtuálne!
A Izka bola tiež z toho paf, keď ťa premenovala :))))

Zaujímavé video z archívu TV Varecha