Turecké kysnuté slimáčiky s mäsovou plnkou fotorecept
Foto: cesminaz
Turecký názov "Açma"(ačma)...sú to vlastne slimáčiky z kysnutého cesta,naplnené chutnou mäsovou plnkou.Robím ich dost často,u nás sú velmi oblúbené...či už k obedu,alebo večery s Zobraziť celý popisTurecký názov "Açma"(ačma)...sú to vlastne slimáčiky z kysnutého cesta,naplnené chutnou mäsovou plnkou.Robím ich dost často,u nás sú velmi oblúbené...či už k obedu,alebo večery s dobrou polievkou,alebo Ayranom...môžte si ich zabaliť aj do batôžteka na výlet,či vziať na piknik do prírody ;-D .....určite budu chutit všade.. ;-)
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
1 kg |
|
500 ml |
|
250 ml |
|
2 PL |
|
45 g (1 kocka) |
|
2 |
|
Plnka: | |
500 g |
|
2 ks (klasická) |
|
1 ks |
|
1 zväzok |
|
3 - 4 ks |
|
1 PL |
|
1 1/2 PL |
|
1/2 ČL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1/2 dcl |
|
Na potretie slimáčikov: | |
|
|
2 ks |
|
Postup
-
1
Múku si preosejeme,dáme sol a dobre premiešame.Pridáme všetko ostatné,olej,bielky,kvasnice s mliekom a trocha cukrom vybehnute a spracujeme cesto.
-
2
Cesto je také polomäkké,velmi dobre sa dá spracovat,vôbec sa nelepí.Ked to máme,odložíme ho prikryté na pól hodinu na teplejšie miesto.
-
3
...po pol hodinke vyzera takto...
-
4
Teraz si z cesta ušúlame velký valec,ktorý pokrájame na rovnaké kúsky,bude ich 28-30ks.Každý kúsok cesta vyformujeme na malý bochníček,asi ako mandarinka.S cestom sa perfektne dá pracovat,vôbec sa nelepí.Bochníčky ukladáme na trošku pomúčenú dosku a necháme stáť prikryte 1 hodinu.
-
5
Zatial si pripravíme plnku..mleté mäso,posekanú vňat,na malé kocičky nakrájanú papriku a cibulu,paradajky(ak nemate,tak pol dcl paradajkovej štavy),pretlak alebo pyré,sol,ml.papriku,rascu,chilli a olej.Všetko dobre rukou premiešame a medzi prstami dobre premačkáme :-) a odložíme bokom.
-
6
Po hodine...bochníček si vyválkame na formu "dlhého vajca" hrúbky 2mm,do ktorého dáme pozdľž plnku asi 1PL.Ak chcete,môžte pre istotu cesto podsypat múkou ako ja,ale potom som si tú múku predsalen odhrnula,lebo bez nej bolo lepšie pracovat s cestom,bolo pružné a vôbec sa nelepilo...
-
7
...cesto zrolujeme,dva konce trošku prstami stlačíme a ešte na doske urobíme zľahka slimáčika ;-)
-
8
Slimáčiky poukladáme trocha dalej odseba,na plech s papierom.Rukou každého slimáčika na plechu trocha stlačíme-spučíme :-)) ,natreme žľtkom a prípadne posypeme sesamom.Vložíme ich už na 170°C vyhriatej rúry,na 20minút.Druhý plech už môže byt hotový aj za 15minut,lebo rúra je už celkom horúca.Ked vidím,že sú pekné zlatisté...sú určite hotové ;-DD
-
9
...upečené slimáčiky ;-DD
-
10
...alebo pre inšpiráciu... iný tvar :-)
-
11
Slimáčiky sú mäkkučké a chutia skvele ;-) Takže užlen prestreť stôl a nechat si všetko vychutnať...podávam bud s polievkou,alebo s dobrým chladením ayranom...Prajem vám dobrú chuť..
-
12
:-DD
Diskusia k receptu