Pečené bravčové mäso
Pečené bravčové mäso

Trhané pečené bravčové mäso v žemli

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 6. augusta 2023
Trhané pečené bravčové mäso v žemli
Foto: Shutterstock
8
porcií
10 (+ marinovanie) minút
príprava
360 minút
na 120 °C

Suroviny

1 kg
3 PL
3 PL
8 ks




Postup

  1. 1

    Mäso umyjeme a osušíme, vložíme do uzatvárateľnej misy. Soľ zmiešame s cukrom a vmasírujeme do mäsa. Misu uzatvoríme a mäso necháme v chladničke odležať asi 24 hodín.

  2. 2

    Potom mäso vyberieme, osušíme, vložíme do pekáča a podlejeme trochou vody. Vložíme do rúry vyhriatej na 120 °C. Každú hodinu mäso polievame výpekom, podľa potreby podlejeme trochou vody.

  3. 3

    Keď je mäso upečené dohneda a vidličkou sa dá ľahko trhať, je hotové. Mäso vyberieme z rúry a necháme prikryté ešte 30 minút odpočívať.

  4. 4

    Výpek zlejeme do menšieho hrnca, zriedime s trochou vody a prevaríme.

  5. 5

    Žemle rozkrojíme, pokvapkáme výpekom, obložíme vidličkou natrhaným mäsom a listom šalátu. Žemle môžeme potrieť aj horčicou, kečupom alebo majonézou.

Diskusia k receptu

evanaaa
Môže byť dobré, ale trochu viac by som to mäso ochutila, cukor a soľ sa mi zdá málo na chuť, chýba mi cesnak, korenie a prípadne aj cibuľa.
bugout
O tom ochutení by sa dalo diskutovať. Napríklad najlepšie pljeskavica čo som v Belehrade jedol bola jednoduchá chuť čistého dobrého mäsa soľ a trochu čierneho korenia. Žiadna čubrica, žiadna paprika nič. To platí aj na burger len soľ a mleté čierne korenie... Aj keď na trhané mäso by som to asi neaplikoval. Keď robím trhané mäso dávam papriku mletú normal a údenú, rascu, rímsku rascu, kečup, olivový olej, cibuľu, cesnak, soľ, korenie...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia