Halušky

Trepanky s uvarenými zemiakmi

Autor receptu: helena10

Tradičné regionálne jedlo. Omastené môžu byť maslom s cibuľou (cibuľkou) ako pôstné jedlo alebo aj opraženou slaninou s cibuľou.

Suroviny

Postup

  1. Očistené a na menšie kocky nakrájané zemiaky dám variť do osolenej vody. To je vložka ku trepankám - strapačkám.
  2. Potom do väčšieho hrnca dám variť vodu.
  3. K očisteným a najemno nastrúhaným zemiakom primiešam obe múky a soľ. Hustotu cesta upravujem od oka.
  4. Cibuľu očistím a nadrobno nakrájam. Pražím na masle.
  5. Do osolenej vriacej vody najprv hodím niekoľko halušiek a kontrolujem, či sa nerozvaria. V prípade potreby cesto ešte múkou zahustím. Potom cesto cez haluškár pretlačím do vriacej vody a uvarím.
  6. Uvarené trepanky vyberiem do misky, pridám k ním mäkké uvarené scedené horúce zemiaky, polejem spraženým maslom s cibuľkou a riadne premiešam. V prípade potreby dosolím. Mám k ním rada kyslé mlieko.