Veľkonočné pohostenie
Veľkonočné pohostenie

Tradičný košický veľkonočný tanier

27janka - bez fotky27janka, 14. apríla 2017
Tradičný košický veľkonočný tanier
Foto: 27janka

K veľkonočnému pondelku okrem šibačky patrí i tradičné pohostenie pre kúpačov. Nášmu veľkonočnému stolu od nepamäti dominuje náš tradičný košický Veľkonočný tanier. Základ tvorí údená varená šunka, najlepšia je domáca, ale už i v mäsiarni sa dajú zohnať dobré kúsky, ďalej nesmie chýbať veľkonočná varená klobáska, symbol Veľkej noci,vajíčka a naša špecialita SYREK. Najviac nám chutí s červenou repou s chrenom. Málokedy vydržíme do pondelka a ujedáme už v nedeľu večer.

15
porcií
60 minút
príprava
60 minút
na 175 °C

Suroviny

Syrek:
12 ks
6 ks
6 PL
3 PL
150 - 200 g
25 g
Varená šunka:
2 kg
Na tanier:
2 ks
5 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Žemle kúpime deň vopred, pred prípravou ich nakrájame na drobné kúsky a namočíme do vlažného mlieka. Do misy dávame po častiach žemle, žĺtky, sneh z bielkov, na drobné kúsky nakrájané uvarené údené mäso, strúhanku, múku, droždie, nakrájanú petržlenovú vňať, osolíme, okoreníme, poriadne premiešame, prikryjeme a necháme vykysnúť 1 hodinu.

  2. 2

    Zapekaciu misu vymastíme bravčovou masťou, vysypeme strúhankou, dáme cesto a necháme ešte 30 minút podkysnúť. Z uvedeného množstva surovín je syrek do 2 zapekacích misiek, lepšie sa prepečie a krája na tanier. Pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C 30 minút, potom zvýšime teplotu na 175 °C a pečieme ďalších 30 minút.

  3. 3

    Varená veľkonočná šunka: Šunku pred varením zvyknem namočiť do studenej vody na 30 minút, vodu vylejem a potom šunku vložím variť do vriacej vody, solím opatrne, pridám celé čierne korenie, niekoľko kusov borievok a varím niekoľko minút na silnom plameni, aby sa mäso zatiahlo a ostalo šťavnaté, potom plameň stiahnem a varím podľa veľkosti šunky 1 - 2 hodiny. Po uvarení dám do studenej vody na niekoľko hodín.

  4. 4

    Syrek máme upečený, šunku uvarenú, vajíčka a veľkonočnú klobásu tiež uvaríme a môžeme chystať pohostenie. Z uvedeného množstva postupne pripravujeme obložené taniere, ráno si ich nachystáme a ujedáme po celý deň. Pri dobrom skladovaní, vydržia suroviny v chladničke týždeň, my to skonzumujeme za pomoci návštevníkov do utorka.

Diskusia k receptu

14 komentárov k receptu
Tak si myslím, že košický Velikonoční talíř přejde i na jižní Moravu a bude i u nás v Uherčicích u Znojma. Přejeme krásné Velikonoce, zdraví a pohodu.
A hrutka dze?Ta to ňešme chybac u nas,aľe ta u tebe ju nevidzim...Či še schovala pod klobasku,či už jej ňet?:-)))Ja len preto,lebo aj ja som z Košíc a hrudka je moja najobľúbenejšia.Misu máš krásnu,chutnučkú.Pekné sviatky.
Ďakujem všetkým za milé slová, teší ma, že som inšpirovala i južnú Moravu, ja som hrudku nerobila....donesú mám zajtra ......a už nebude chýbať......Prajem všetkým veselú Veľkú noc
Pekná misa, dal by sa z nej vybrať :) ale mám dojem, že syrek je niečo iné (základ - veľa vajec+pochutiny), to, čo vidím na obrázku a aj podľa postupu je skôr veľkonočná plnka, ale možno tie názvy sú všade iné pre určité jedlá.
Tvoj syrek krížený s veľkonočnou babou - i keď tá nie je kysnutá - je vo výsledku famózny bez ohľadu na názov :-)
Pre vychodne Slovensko je typicka hrudka z mlieka a vajec,niekde napr v okoli BJ ju volaju aj syrek,ale tento syrek je typicke zapadoslovenske/myslim,ze najviac rozsirene v okoli TT/tzv.stratene kura,alebo plnka/nadzivka/,zrejme niekto z predkov pochadzal zo zpadu a udomacnilo sa to
Aj u nás tiež v Košiciach takto vyzeral veľkonočný tanier, stále masový syrek, mliečny sme nikdy nerobili. Ostali už len spomienky, lebo v Amerike nezozeniem suroviny ( aspoň v mojom okoli) a aj klobásy sme pasovali zo Slovenska, aby chuť ostala. Ďakujem za krásny obrázok

Pridaj komentár k receptu: