Veľkonočné pohostenie

Tradičný košický veľkonočný tanier

Autor receptu: 27janka

K veľkonočnému pondelku okrem šibačky patrí i tradičné pohostenie pre kúpačov. Nášmu veľkonočnému stolu od nepamäti dominuje náš tradičný košický Veľkonočný tanier. Základ tvorí údená varená šunka, najlepšia je domáca, ale už i v mäsiarni sa dajú zohnať dobré kúsky, ďalej nesmie chýbať veľkonočná varená klobáska, symbol Veľkej noci,vajíčka a naša špecialita SYREK. Najviac nám chutí s červenou repou s chrenom. Málokedy vydržíme do pondelka a ujedáme už v nedeľu večer.

15
porcií
60 minút
príprava
60 minút
na 175 °C

Postup

  1. Žemle kúpime deň vopred, pred prípravou ich nakrájame na drobné kúsky a namočíme do vlažného mlieka. Do misy dávame po častiach žemle, žĺtky, sneh z bielkov, na drobné kúsky nakrájané uvarené údené mäso, strúhanku, múku, droždie, nakrájanú petržlenovú vňať, osolíme, okoreníme, poriadne premiešame, prikryjeme a necháme vykysnúť 1 hodinu.
  2. Zapekaciu misu vymastíme bravčovou masťou, vysypeme strúhankou, dáme cesto a necháme ešte 30 minút podkysnúť. Z uvedeného množstva surovín je syrek do 2 zapekacích misiek, lepšie sa prepečie a krája na tanier. Pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C 30 minút, potom zvýšime teplotu na 175 °C a pečieme ďalších 30 minút.
  3. Varená veľkonočná šunka: Šunku pred varením zvyknem namočiť do studenej vody na 30 minút, vodu vylejem a potom šunku vložím variť do vriacej vody, solím opatrne, pridám celé čierne korenie, niekoľko kusov borievok a varím niekoľko minút na silnom plameni, aby sa mäso zatiahlo a ostalo šťavnaté, potom plameň stiahnem a varím podľa veľkosti šunky 1 - 2 hodiny. Po uvarení dám do studenej vody na niekoľko hodín.
  4. Syrek máme upečený, šunku uvarenú, vajíčka a veľkonočnú klobásu tiež uvaríme a môžeme chystať pohostenie. Z uvedeného množstva postupne pripravujeme obložené taniere, ráno si ich nachystáme a ujedáme po celý deň. Pri dobrom skladovaní, vydržia suroviny v chladničke týždeň, my to skonzumujeme za pomoci návštevníkov do utorka.