Veľkonočné pohostenie
Tradičný košický veľkonočný tanier
Autor receptu: 27janka
K veľkonočnému pondelku okrem šibačky patrí i tradičné pohostenie pre kúpačov. Nášmu
veľkonočnému stolu od nepamäti dominuje náš tradičný košický Veľkonočný tanier.
Základ tvorí údená varená šunka, najlepšia je domáca, ale už i v mäsiarni sa dajú zohnať
dobré kúsky, ďalej nesmie chýbať veľkonočná varená klobáska, symbol Veľkej
noci,vajíčka a naša špecialita SYREK. Najviac nám chutí s červenou repou s chrenom.
Málokedy vydržíme do pondelka a ujedáme už v nedeľu večer.
15 porcií |
60 minút príprava |
60 minút na 175 °C |
Postup
- Žemle kúpime deň vopred, pred prípravou ich nakrájame na drobné kúsky a namočíme do vlažného mlieka. Do misy dávame po častiach žemle, žĺtky, sneh z bielkov, na drobné kúsky nakrájané uvarené údené mäso, strúhanku, múku, droždie, nakrájanú petržlenovú vňať, osolíme, okoreníme, poriadne premiešame, prikryjeme a necháme vykysnúť 1 hodinu.
- Zapekaciu misu vymastíme bravčovou masťou, vysypeme strúhankou, dáme cesto a necháme ešte 30 minút podkysnúť. Z uvedeného množstva surovín je syrek do 2 zapekacích misiek, lepšie sa prepečie a krája na tanier.
Pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C 30 minút, potom zvýšime teplotu na 175 °C a pečieme ďalších 30 minút.
- Varená veľkonočná šunka:
Šunku pred varením zvyknem namočiť do studenej vody na 30 minút, vodu vylejem a potom šunku vložím variť do vriacej vody, solím opatrne, pridám celé čierne korenie, niekoľko kusov borievok a varím niekoľko minút na silnom plameni, aby sa mäso zatiahlo a ostalo šťavnaté, potom plameň stiahnem a varím podľa veľkosti šunky 1 - 2 hodiny. Po uvarení dám do studenej vody na niekoľko hodín.
- Syrek máme upečený, šunku uvarenú, vajíčka a veľkonočnú klobásu tiež uvaríme a môžeme chystať pohostenie.
Z uvedeného množstva postupne pripravujeme obložené taniere, ráno si ich nachystáme a ujedáme po celý deň. Pri dobrom skladovaní, vydržia suroviny v chladničke týždeň, my to skonzumujeme za pomoci návštevníkov do utorka.