Foto: pumaamravec
Baklažán sa dá pripravovať na neuveriteľne veľa spôsobov, jeden z mojich najobľúbenejších je toskánsky baklažán. Rýchle, zdravé a veľmi lahodné jedlo. :)
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 ks |
|
10 ks |
|
10 ks |
|
15 ks |
|
na dno panvice |
|
rajčinová omáčka: | |
4 ks |
|
4 PL (alebo hustý pretlak) |
|
2 ks |
|
2 KL |
|
2 KL |
|
štipka |
|
štipka |
|
na dno panvice |
|
Postup
-
1
Najprv si nakrájame baklažány asi na 1 centimeter hrubé plátky. Baklažán nešúpeme, lebo najviac živín je práve pod šupkou. Nasolíme si ho a necháme približne 20 minút opotiť. Potom si kvapneme olivový olej (môže byť zo sušených paradajok) na dno panvice a na miernom ohni pomaly opekáme baklažány dozlata po oboch stranách.
-
2
Pripravíme si paradajkovú omáčku. Na dno panice si kvapneme olivový olej (môže byť zo sušených paradajok) a opečieme na ňom prelisovaný cesnak. Pridáme na malé kúsky nakrájané rajčiny, podlejeme paradajkovou passtou (alebo hustým pretlakom), osolíme, prípadne ocukríme podľa chuti. Okoreníme oreganom, bazalkou a čiernym korením a necháme zredukovať na hustú omáčku.
-
3
Na panvici si potom jemne na olivovom oleji (môže byť zo sušených paradajok) orestujeme nakrájané olivy, kapary a sušené paradajky. Sušené paradajky sa dajú kúpiť alebo si ich môžte pripraviť doma. http://varecha.pravda.sk/recepty/susene-paradajky-fotorecept/19271-recept.html
-
4
Hotové baklažány dáme na tanier, prelejeme ich hustou paradajkovou omáčkou a posypeme olivami, kaparmi a sušenými paradajkami. Pred podávaním môžme ozdobiť listom čerstvej bazalky. :)
krásne foto
@pivonka kapary by mali mat svoju charakteristicku chut a to nie je len slana, skus inu znacku, niektore nie su kvalitne a su take mdle. A s tymi co mas teraz, mozes spravit napriklad to ze ich na panvici orestujes dochrumkava a posypes nimi nejake jedlo, napriklad nedavno som mala v resturacii spagety s rajcinovou-olivovovou omackou posypane takto orestovanymi kaparmy a tym orestovanim zmenili chut, tak mozno by to pomohlo.