Toskánsky baklažán fotorecept

pumaamravec - fotkapumaamravec, 2. septembra 2011

Baklažán sa dá pripravovať na neuveriteľne veľa spôsobov, jeden z mojich najobľúbenejších je toskánsky baklažán. Rýchle, zdravé a veľmi lahodné jedlo. :)

2
porcie
20 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
10 ks
10 ks
15 ks
 na dno panvice
rajčinová omáčka:
4 ks
4 PL (alebo hustý pretlak)
2 ks
2 KL
2 KL
 štipka
 štipka
 na dno panvice




Postup

  1. 1

    Najprv si nakrájame baklažány asi na 1 centimeter hrubé plátky. Baklažán nešúpeme, lebo najviac živín je práve pod šupkou. Nasolíme si ho a necháme približne 20 minút opotiť. Potom si kvapneme olivový olej (môže byť zo sušených paradajok) na dno panvice a na miernom ohni pomaly opekáme baklažány dozlata po oboch stranách.

    Toskánsky baklažán (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si paradajkovú omáčku. Na dno panice si kvapneme olivový olej (môže byť zo sušených paradajok) a opečieme na ňom prelisovaný cesnak. Pridáme na malé kúsky nakrájané rajčiny, podlejeme paradajkovou passtou (alebo hustým pretlakom), osolíme, prípadne ocukríme podľa chuti. Okoreníme oreganom, bazalkou a čiernym korením a necháme zredukovať na hustú omáčku.

    Toskánsky baklažán (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na panvici si potom jemne na olivovom oleji (môže byť zo sušených paradajok) orestujeme nakrájané olivy, kapary a sušené paradajky. Sušené paradajky sa dajú kúpiť alebo si ich môžte pripraviť doma. http://varecha.pravda.sk/recepty/susene-paradajky-fotorecept/19271-recept.html

    Toskánsky baklažán (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hotové baklažány dáme na tanier, prelejeme ich hustou paradajkovou omáčkou a posypeme olivami, kaparmi a sušenými paradajkami. Pred podávaním môžme ozdobiť listom čerstvej bazalky. :)

    Toskánsky baklažán (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

monzet
Paráda!!!Takéto môžem aj každý deň :-))
ketty3811
u nás baklažán veľmi nemusia,ale úvodná fotka je nádherná! :-)
evusik
aj my sme mali dnes baklažán, ešte mám jeden v chladničke spravím ho podľa tvojho receptu - vyzerá to výborne .-)
babi
Tento receptík musím čo najskôr spraviť, pretože už na pohľad je súper. takéto jedlá majú u mňa zelenú,
krásne foto
pivonka
Krásne jedlo, baklažán ľúbim, niekedy spravím. Mám kapary v slanom náleve, ale nepoužívam. Aj po prepláchnutí sa mi zdá, že sú iba slané, tak mi zavadzajú v chladničke. Čo s tým?
tatranka
Baklažán milujeme na rôzne spôsoby.Čomu som neprišla na chuť v žiadnom jedle a pití,sú olivy.No tie hádam nahradím nejakou inou zeleninkou.Recept si okladám.
tinca
jedlo vyzerá excelentne na fotke, ale žiaľ ja baklažán nemusím, naopak olivy vo všetkom
sonal
fajn recept, ale dnes netreba uz baklazany nasolit a nechat odstat...takze , dievcence ziadne solenie...
valeri
za toto jedlo máš u mňa 10 :-)). Aj keď u nás doma jem takéto jedlá len ja, aj tak si ho urobím, ja môžem všetko, aj olivy, aj baklažán :-))
pumaamravec
dakujem vam vsetkym:)
@pivonka kapary by mali mat svoju charakteristicku chut a to nie je len slana, skus inu znacku, niektore nie su kvalitne a su take mdle. A s tymi co mas teraz, mozes spravit napriklad to ze ich na panvici orestujes dochrumkava a posypes nimi nejake jedlo, napriklad nedavno som mala v resturacii spagety s rajcinovou-olivovovou omackou posypane takto orestovanymi kaparmy a tym orestovanim zmenili chut, tak mozno by to pomohlo.
zinnajdha
určite super. U nás ide najlepšie "bakli" tak ako je to uvedené v bode 1., teda bez ďalších bodov a omáčok. Takto , podľa bodu 1., len trocha tenšie, tak cca pol centimetrové, ich jeme ako prílohu k mnohým jedlám. Ja ich jem takto upravené aj ako hlavné jedlo s prílohou- inou zeleninou.Systém som odkukala v Taliansku.
pumaamravec
@zinnajdha aj mne chuti baklazan len tak orestovany a tiez ho pouzivam ako prilohu, ale nieco ako tento s omackou si robievam ked som viac hladna :)
alena45
počas dovolenky sa mi neurodil ani jeden kúsok, tak som ich dnes opelila štetečkom, uvidím, čo bude v sobotu... Ale recept aj foto sú super.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia