Torta s mašľou fotorecept

evusik - fotkaevusik, 5. februára 2012
Torta s mašľou (fotorecept)
Foto: evusik

Učím sa piecť torty a toto je jeden z mojich pokusov ...

35 minút
na 180 °C

Suroviny

Piškótový korpus:
4 ks
120 g
140 g
3 PL horúca
3 PL
1/2 bal.
1 bal.
Orechový korpus:
4 ks
120 g
100 g
40 g
3 PL horúca
3 PL
1/2 bal.
1 bal.
Čokoládová plnka:
150 ml
1 PL
1 ks
1 ks
120 g
2 PL
250 g
1 ks
Ostatné:




Postup

  1. 1

    Na túto tortu som použila a pospájala recepty z Varechy. Cesto je od @marcy a jej recept na Piškótový korpus je tu. Celé vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, postupne pridáme vodu a šľaháme, kým pena nezhustne. Pridáme múku,prášok do pečiva a olej.

    Torta s mašľou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Orechové cesto pripravíme rovnako ako piškótové akurát pridáme orechy podľa rospisu.

    Torta s mašľou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po pridaní horúcej vody treba dostatočne dlho šľahať, pena zhustne a zväčší svoj objem až potom pridáme múku. Ja som bola netrpezlivá a piškótové cesto sa mi pri pečení moc nezdvihlo a po upečení bolo moc hutné, ťažké. Orechové sa mi už podarilo lepšie :-)

    Torta s mašľou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Každé cesto vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy a pečieme pri teplote 180°C asi 35-40 minút. Upečené korpusy dáme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.

    Torta s mašľou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plnku som pripravovala podľa @quester a jej receptu na čokoládovú plnku. Všetky suroviny z rozpisu miešame nad parom do úplného rozpustenia. Keď čokoládová masa zhustne, odstavíme a necháme vychladnúť. Potom vyšľaháme el. šľahačom. Jediná zmena proti pôvodnému receptu bola, že som pridala maslo. Pôvodne bolo 180g ja som dala 250g.

    Torta s mašľou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Orechový korpus rozrežeme na polovicu, piškótové som len z vrchu zrezala. A plnila som takto: orechový korpus, jahodový džem, čokoládová plnka, piškótový korpus som pofŕkala z oboch strán jahodovou šľavou a rumom, potrela jahodovým džemom, navrch dala jahody...

    Torta s mašľou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    plnku a prikryla orechovým korpusom

    Torta s mašľou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    celú tortu som potrela zvyškom krému a dala do chladničky.

    Torta s mašľou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    podľa receptu od @moli som pripravila poťahovú hmotu. Ružovú som robila z ružovobielych a bledomodrú z modrobielych cukríkov, preto som nemusela použiť žiadne farbivo. Bledomodrú hmotu som vyvaľkala a pomocou valčeka na marcipán som si narezala "stužky"

    Torta s mašľou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    jednotlivé mašličky som urobila z pásikov, konce spojila vodou a nechala vyschnúť aby mašle držali tvar.

    Torta s mašľou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    celú tortu som najprv potiahla ružovou poťahovkou a preložila "stužkami" aby to vyzeralo ako krabica omotaná stužkami...

    Torta s mašľou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a do stredu som dala jednotlivé mašličky aby to vyzeralo ako jedna veľká mašľa

    Torta s mašľou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    v sobotu sme oslavovali synove narodeniny a vnučkine meniny :-) piekla som len jednu tortu a aby bola pre oboch tak som zvolila modro ružovú farebnosť, akože chlapček a dievčatko :-) aj keď syn už je riadny chlap, zato vnučka má ešte len 6 mesiacov a torty si moc neužila, zato my spolu s kávičkou áno :-)

    Torta s mašľou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    záver: toto je moja štvrtá torta tu na Vareche (asi siedma v živote) bála som sa, že bude suchá, ale nakoniec, pretože som dala veľa džemu a veľa jahôd bola celkom dobrá, šťavnatá. Čo sa týka zdobenia, farby sa mi celkom nepodarili, chcela som ružovú a vyšla skôr taká nejaká telová, modrá dobrá ale krajšia by asi bola v kombinácii s bielou... A to je všetko, torta skončila tak ako mala, zjedená do posledného kúsočku... vlastne nie, dedko má v chladničke odložené mašličky ktoré sa nezjedli. On ich bude pomaly likvidovať :-)

    Torta s mašľou (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

klaura
krásna na pohľad a určite chutná ... :)
babav
Ja peciem velmi rada ,ale este som si nenasla cas na taketo paradne zdobenie.Krasna torta a podla ingrediencii aj fajnova ;-)
ainy
wau, je krásna a určite aj chutná....tiež by som chcela takúto urobiť ako začiatočníčka.....podľa mňa sa týmto môžeš aj živiť :-)
smorko
mňan,nádherná tortička a určite aj chutná...
vierik
Tortička musí byť výborná,tiež som zvedavá na to vytláčanie a krájanie mašlí,ďakujem a je véľmi pekná...


evusik
@sonulienka tak som to napravila a v bode 9 som vymenila foto tak aby bol vidieť aj valček, ktorým som mašle vykrajovala. Je to celkom dobrá pomôcka pretože valček má veľmi veľa možností ako ho poskladať. Dajú sa s ním krájať jednoduché pásiky, pásiky so vzorkami, rôzne šírky a pod. Kupovala som ho cez internet a dá sa použiť nielen na marcipán.
 www.pravacokolada.sk/sk/ostatne-pomocky/325-valcek-zdobiaci-...
tatranka
To je nádhera!!!!!!!Tá mašľa e famózna.! Teda žasnem,aká si šikovná.A akože jeden z pokusov? Veď ty môžeš ponúkať svoje služby.A páči sa mi,že si obzvláštnila a doviedla do krásy tortičku tou mašľou.Paráda !!!

evusik
veľmi pekne ďakujem za krásne komentáre...
chcela som vyskúšať nový vykrajovací a vytláčací valček a keďže nemám teraz moc času, tak som si vymyslela takúto tortu - akože balíček omotaný mašľou, bolo to rýchle hotové....
dôležité je, že sa zjedla :-) niekto zjedol len tortu, niekto aj poťahovinu, ale veľa mašličiek zostalo a dedko nedovolil aby sa vyhodili... teraz ich pomaly likviduje :-)
kristina47
vraj učíš sa,hotový zázrak,krása,ukladám a pokúsim sa Ťa napodobniť
marijanka712
krásne sa ti vydarila -skutočne to vypadá ako od profesionála tu len aj ja sa utvrdzujem že ked chcem pracovať s touto hmotou musím aspon zopar veci si zadovážit k tomu ten valček je šikovný dík , že si ho tak ukázala aspon som videla čo to dokáže , velmi ta chváli aj za krásný postup, ktorý si nám prezentovala je to všetko na 1*****
evanaaa
Ako pokus je táto torta vydarená a ja by som povedala, že ešte viac - @evusik , ona je úžasná! Keď som ju zbadal ako je nádherne vyzdobená, skoro som ústa zabudla zatvoriť. Podľa teba to akože nič nebolo, no ja by som také "nič" asi ťažko vytvorila.
....zbadala...ešte som žena, hih.
evusik
@marijanka712 s tými pomôckami máš úplnú pravdu, ja som robila dve poťahové torty a nemala som žiadne pomôcky a s tou prvou som sa riadne natrápila :-) táto torta už bola normálna brnkačka.... a stačil k tomu jeden valček... všelijaké tie vykrajovače, vypichovače, patchworky a iné pomôcky určite veľmi pomôžu, stačí pozrieť na stránky e-shopov ktoré sa tomu venujú a hneď zistíš aký je to veľký biznis...
@evanaaa ďakujem si milá.... a s vnúčatkom ti to krásne svedčí, ja už mám dve vnúčatká :-) minulý rok sa nám urodilo - chlapček aj dievčatko :-)
bibia1
nádherná tortička, evusik - fakt klobúk dolu
ola111
Tá je ale krásna,takú peknú mašľu som ešte na torte ani nevidela...
valeri
Krása - a že pokus, umelecké dielo a nie pokus .-)). A vďaka za link na cukrárske potreby, ten valček už dlho zháňam.
rela
Nemám slov... Obdivujem v nemom úžase.
marcy
veľmi nóblesne vyzerá,krásne zladené servírovanie,dala by som si ...mňam :)
ancicka
že vraj učím sa,ved je to torta ako od profesionala!
Parádna.
cica2
@ evusik môžem prísť k tebe na zaškolenie? :-) Robíš nádherné torty, toto by som fakt nedokázala, obdivujem ťa a chválim, máš veľký talent na tortičky, nech sa ti tak krásne darí naďalej! :-) ...ukladám si do mojej kk, aspoň pre potešenie :-)
evusik
ďakujem Vám všetkým za krásne komentáre.... hreje ma to pri srdiečku :-)
a táto torta bola fakt jednoduchá, zložité je podľa mňa keď niekto vymodeluje auto, notebuk alebo foťák... také torty tu už na Vareche boli a mnoho ďaľších :-)
izabella929
toto je niečo úchvatné.-)) a tie stuhy, ako krásne perfektne vypracované...) no krása, nie je čo iné k tomu dodať...snáď ešte,,,zlaté ruky,,,)
liama
Nadherna a este aj zladena s kavovym servisom!
ropa
@evusik krasna torta, a dakujem za vysvetlenie a teraz skuska, inak nebudem vediet ci viem, ak sa to nepodarilo, tak pardon za odkaz
test
anna321
Gratulujem,krásna torta.Len tak ďalej.Si veľmi šikovná.
silvinka77
veľmi pekná fotka, fakt super a chcela by som sa opytat, cim ste prilepovali tie vykrojene stuzky na tortu? tiez vodou?
evusik
@solvinka77 áno prilepovala som vodou, stačí prejsť štetcom, alebo prstom namočeným vo vode a drží to dobre :-)
silvinka77
Evka, este by som sa chcela opytat, ci ste to prilepovali studenou alebo teplou vodou? chystam sa na taku tortu, tak nech to stoji za to :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia