Torta s mašľou (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Učím sa piecť torty a toto je jeden z mojich pokusov ...

35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na túto tortu som použila a pospájala recepty z Varechy. Cesto je od @marcy a jej recept na Piškótový korpus je tu. Celé vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, postupne pridáme vodu a šľaháme, kým pena nezhustne. Pridáme múku,prášok do pečiva a olej.
  2. Orechové cesto pripravíme rovnako ako piškótové akurát pridáme orechy podľa rospisu.
  3. Po pridaní horúcej vody treba dostatočne dlho šľahať, pena zhustne a zväčší svoj objem až potom pridáme múku. Ja som bola netrpezlivá a piškótové cesto sa mi pri pečení moc nezdvihlo a po upečení bolo moc hutné, ťažké. Orechové sa mi už podarilo lepšie :-)
  4. Každé cesto vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy a pečieme pri teplote 180°C asi 35-40 minút. Upečené korpusy dáme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
  5. Plnku som pripravovala podľa @quester a jej receptu na čokoládovú plnku. Všetky suroviny z rozpisu miešame nad parom do úplného rozpustenia. Keď čokoládová masa zhustne, odstavíme a necháme vychladnúť. Potom vyšľaháme el. šľahačom. Jediná zmena proti pôvodnému receptu bola, že som pridala maslo. Pôvodne bolo 180g ja som dala 250g.
  6. Orechový korpus rozrežeme na polovicu, piškótové som len z vrchu zrezala. A plnila som takto: orechový korpus, jahodový džem, čokoládová plnka, piškótový korpus som pofŕkala z oboch strán jahodovou šľavou a rumom, potrela jahodovým džemom, navrch dala jahody...
  7. plnku a prikryla orechovým korpusom
  8. celú tortu som potrela zvyškom krému a dala do chladničky.
  9. podľa receptu od @moli som pripravila poťahovú hmotu. Ružovú som robila z ružovobielych a bledomodrú z modrobielych cukríkov, preto som nemusela použiť žiadne farbivo. Bledomodrú hmotu som vyvaľkala a pomocou valčeka na marcipán som si narezala "stužky"
  10. jednotlivé mašličky som urobila z pásikov, konce spojila vodou a nechala vyschnúť aby mašle držali tvar.
  11. celú tortu som najprv potiahla ružovou poťahovkou a preložila "stužkami" aby to vyzeralo ako krabica omotaná stužkami...
  12. a do stredu som dala jednotlivé mašličky aby to vyzeralo ako jedna veľká mašľa
  13. v sobotu sme oslavovali synove narodeniny a vnučkine meniny :-) piekla som len jednu tortu a aby bola pre oboch tak som zvolila modro ružovú farebnosť, akože chlapček a dievčatko :-) aj keď syn už je riadny chlap, zato vnučka má ešte len 6 mesiacov a torty si moc neužila, zato my spolu s kávičkou áno :-)
  14. záver: toto je moja štvrtá torta tu na Vareche (asi siedma v živote) bála som sa, že bude suchá, ale nakoniec, pretože som dala veľa džemu a veľa jahôd bola celkom dobrá, šťavnatá. Čo sa týka zdobenia, farby sa mi celkom nepodarili, chcela som ružovú a vyšla skôr taká nejaká telová, modrá dobrá ale krajšia by asi bola v kombinácii s bielou... A to je všetko, torta skončila tak ako mala, zjedená do posledného kúsočku... vlastne nie, dedko má v chladničke odložené mašličky ktoré sa nezjedli. On ich bude pomaly likvidovať :-)