Čokoládová torta
Čokoládová torta

Torta Karpatka - černoška fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 9. augusta 2022
Torta Karpatka - černoška (fotorecept)
Foto: helena10

Cesto je odpaľované – kakaové. S čokoládovým krémom chutí fantasticky.

30 minút
na 190 °C

Suroviny

Kakaové odpaľované cesto:
80 ml
80 ml
10 g
2 g
60 g
65 g (alebo hladká)
30 g
3 ks
Čokoládový krém:
500 ml
2 ks
130 g
2 g
30 g
10 g
120 g (alebo na varenie)
1 bal.
170 g
Na posypanie torty:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto na korpusy: V kastróle na miernom ohni za stáleho miešania privediem do varu mlieko, vodu, cukor, soľ, kocky masla. Na chvíľu dám dole z ohňa a do horúcej tekutej zmesi vmiešam múku s kakaovým práškom. Vrátim na mierny oheň a stále miešam cca 1 – 2 minútky. Keď sa cesto odlepuje od kastróla, odstavím. Preložím do inej misky a do vychladnutého postupne mierne zašľahám po jednom celé vajcia (nie všetky vajcia naraz!). Cesto je hustejšie.

  2. 2

    Cesto rozdelím na polovicu a rozotriem do dvoch okrúhlych foriem (priemer 22 cm), ktorých dno som vopred vystlala papierom na pečenie.

  3. 3

    Pečiem naraz vo vyhriatej rúre na 190 stupňov približne 30 minút (do mojej rúry vošli naraz obidve formy). Kontrolujem. Pečte podľa svojej rúry.

    Torta Karpatka - černoška (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Upečené korpusy nechám na mriežke vychladnúť.

  5. 5

    Príprava krému: Do kastróla dám variť mlieko – sledujem... V druhom väčšom kastróle metličkou vymiešam celé vajcia, cukor, pridám soľ, škrob a kakaový prášok a poriadne premiešam. Do tejto zmesi za stáleho miešania pomaly pridám vriace mlieko a vrátim na mierny oheň. Miešam a uvarím do zhustnutia (ako puding). Odstavím z ohňa a pridám nalámanú čokoládu, vanilkový cukor. Miešam, až sa čokoláda celkom rozpustí.

  6. 6

    Čokoládový puding prikryjem a nechám vychladnúť na izbovú teplotu.

  7. 7

    Potom vyšľahám na kocky nakrájané zmäknuté maslo izbovej teploty a postupne po lyžiciach do masla zašľahám čokoládový puding.

  8. 8

    Na vychladnutý spodný korpus natriem všetok čokoládový krém. Na krém uložím druhý korpus a mierne pritlačím trošku.

  9. 9

    Tortu Karpatku – černošku nechávam v chladničke 5 hodín a musela byť ochutnávka... potom som tortu vrátila naspäť do chladničky.

    Torta Karpatka - černoška (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Posypem kakaom s práškovým cukrom a podávam.

Recept je zaradený do kategórií:
Dezerty, Na sladko, Torty, Pečené

Diskusia k receptu

evanaaa
Musí byť výborná, a ten krém ešte viac......takže puding sa má zašľahať do masla, nie naopak, alebo je to jedno? Odpaľované kakaové je zaujímavé, také som ešte nevidela.....
1x haji
helena10
@evanaaa , puding po lyžiciach pridávam do masla - tak ako som písala v recepte. Teraz sme mali k torte čerstvé čierne ríbezle. 😋

haji
Velmi pěkný, zajímavý receptík, prvně vidím takový postup při výrobě těsta korpusu s kakaom, moc lákavé celé, krému bohatě! Hmm táto tortička stojí za hřích!! Jejda... Formu 22 cm si půjčím od sousedky, už mi ji nabízela. K tomu nějaké aktuální ovocíčko, peckový recept, děkuji!
helena10
@haji , ďakujem za milý ohlas. Po ochutnávke (aj s čerstvými malinami, čiernymi ríbezľami), sme sa olízovali všetci, aj susedia. Krém je ľahký, nadýchaný, sladký. Niekedy do krému dávam iba malú lyžičku vanilkového cukru. Oslaď si ho podľa vlastnej chuti... Keď upečieš, napíš, či splnil Tvoje očakávania. 🌞

1x haji

Zaujímavé video z archívu TV Varecha