Čokoládová torta

Torta Karpatka - černoška (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Cesto je odpaľované – kakaové. S čokoládovým krémom chutí fantasticky.

30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto na korpusy: V kastróle na miernom ohni za stáleho miešania privediem do varu mlieko, vodu, cukor, soľ, kocky masla. Na chvíľu dám dole z ohňa a do horúcej tekutej zmesi vmiešam múku s kakaovým práškom. Vrátim na mierny oheň a stále miešam cca 1 – 2 minútky. Keď sa cesto odlepuje od kastróla, odstavím. Preložím do inej misky a do vychladnutého postupne mierne zašľahám po jednom celé vajcia (nie všetky vajcia naraz!). Cesto je hustejšie.
  2. Cesto rozdelím na polovicu a rozotriem do dvoch okrúhlych foriem (priemer 22 cm), ktorých dno som vopred vystlala papierom na pečenie.
  3. Pečiem naraz vo vyhriatej rúre na 190 stupňov približne 30 minút (do mojej rúry vošli naraz obidve formy). Kontrolujem. Pečte podľa svojej rúry.
  4. Upečené korpusy nechám na mriežke vychladnúť.
  5. Príprava krému: Do kastróla dám variť mlieko – sledujem... V druhom väčšom kastróle metličkou vymiešam celé vajcia, cukor, pridám soľ, škrob a kakaový prášok a poriadne premiešam. Do tejto zmesi za stáleho miešania pomaly pridám vriace mlieko a vrátim na mierny oheň. Miešam a uvarím do zhustnutia (ako puding). Odstavím z ohňa a pridám nalámanú čokoládu, vanilkový cukor. Miešam, až sa čokoláda celkom rozpustí.
  6. Čokoládový puding prikryjem a nechám vychladnúť na izbovú teplotu.
  7. Potom vyšľahám na kocky nakrájané zmäknuté maslo izbovej teploty a postupne po lyžiciach do masla zašľahám čokoládový puding.
  8. Na vychladnutý spodný korpus natriem všetok čokoládový krém. Na krém uložím druhý korpus a mierne pritlačím trošku.
  9. Tortu Karpatku – černošku nechávam v chladničke 5 hodín a musela byť ochutnávka... potom som tortu vrátila naspäť do chladničky.
  10. Posypem kakaom s práškovým cukrom a podávam.