Tokgalbi - vyprážané hovädzie rebierka 떡갈비

Redakcia
, 26. novembra 2015
Tokgalbi - vyprážané hovädzie rebierka 떡갈비
Foto: Andrea Červenková

Tokgalbi pochádza z kráľovského dvora, kde varili mleté mäso z rebierok pre kráľa. Neskôr sa stalo jedlo regionálnou špecialitou v provincii Južná Jeolla (South Jeolla Province). V týchto dňoch je jedlo populárne po celej krajine. V Kórei nájdete veľa reštaurácií, ktoré sa špecializujú na Tokgalbi.
Tokgalbi sa varí z hovädzieho mäsa z krátkych rebierok. Mäso sa oddelí od kosti resp. rebierok, jemne sa pomelie a následne marinuje. Podľa tradičného receptu sa namarinovaným mäsom obalili kosti rebierka, vďaka čomu mäso získalo špeciálnu príchuť.

Zdroj: Tteokgalbi (Korean Short Rib Patties)

Prečítajte si aj súvisiace články:
Chuť Kórey opäť na Slovensku
Hyung-soo Yim: Chuť Kórey je pre mňa chuťou domova

Suroviny

1,4 - 1,8 kg (alebo 1 kg hovädzieho pliecka alebo hrude
Marináda:
4 PL
2 PL
2 PL
2 PL
3 PL (alebo jablko) nastrúhaná
1/2 ks stredná nakrájaná
3 cíbiky jemne nakrájaná
2 PL rožtlačený
1 ČL roztlačený
1 PL
1/2 ČL
Navrch:
 nakrájané

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Odstráňte blany a prebytočný tuk. Mäso odrežte čo najviac od kostí. Vykostené mäso vložte do mrazničky na cca 1 hod.

  2. 2

    Vykostené mäso a rebierka (kosti z rebierok) namočte do studenej vody na 20 až 30 minút, aby ste odstránili krv z mäsa. Mäso nechajte stiecť z vody.

  3. 3

    Mäso pomelte alebo ručne posekajte. Ak budete mäso pripravovať ručne, najprv nakrájajte mäso na tenké plátky. Tieto plátky nakrájajte na tenké pásiky, nakoniec ich nakrájate krížom na čo najmenšie kúsky.

  4. 4

    Zamiešajte spolu všetky ingrediencie na marinádu.

  5. 5

    Pridajte marinádu k mäsu a dobre premiešajte. Mäso miešajte, kým nezačne byť lepkavé a nechajte marinovať.

  6. 6

    Kosti rebierka obaľte v múke. Pomúčené kosti rebierka obaľte marinovaným mäsom. Vrstva mäsa môže byť aj hrubšia. Mäso dobre pritlačte dlaňou tak, aby pomleté mäso dobre držalo na kosti. Môžete urobiť aj jednoduché okrúhle alebo oválne placky, prípadne fašírky.

  7. 7

    Zohrejte olej a poukladajte mäsové placky na panvicu. Opekajte okolo 4 – 5 minút z jednej strany a 3 – 4 minúty z druhej strany, pokiaľ sa pekne neupečú do chumkava. Tiež ich môžete grilovať na drevenom uhlí. (Grilujte na vyššej strednej teplote až vyššej teplote. Grilujte z každej strany 2 – 3 minúty. Iba raz otočte).

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
láka ma to vyskúšať, hlavne ten postup pred samotným pečením je zaujímavý...