Trendy:
Chuť Kórey opäť na Slovensku

Andrea Červenková, 26. novembra 2015     7 minút čítania

Pozrite sa, ako sa študenti slovenských stredných odborných škôl popasovali v 5. ročníku súťaže vo varení kórejských jedál organizovanom Veľvyslanectvom Kórejskej republiky.


Foto: Andrea Červenková


Stáva sa pomaly už tradíciou, že Veľvyslanectvo Kórejskej republiky na Slovensku organizuje pre študentov slovenských stredných odborných škôl a hotelových akadémií súťaž vo varení kórejských jedál. Tento rok sa v SOŠ hotelových služieb a obchodu v Bratislave Na pántoch konal už 5. ročník. Zúčastnilo sa na ňom 21 študentských tímov z celého Slovenska. O prestížnosti tejto súťaže svedčí fakt, že súťažiaci pricestovali dokonca až z Prešova, Popradu či Rimavskej Soboty.


Foto: Andrea Červenková


19. november 2015 určite začal pre všetkých súťažiacich veľmi skoro. Už od rána musel každý tím (2 alebo 3 študenti) stáť pripravený pri svojom stole s nachystanými surovinami. Tradičný kórejský gong odštartoval súťaž a zápolenie mohlo začať. Veľmi dôležitá bola organizácia práce, lebo miesto na varenie mali súťažiaci pomerne malé a surovín a riadu bolo treba veľa.

Študenti pripravovali dve predpísané jedlá – tradičné kórejské špeciality Džabče – číre cestoviny zo sladkých zemiakov s mäsom a zeleninou a Tokgalbi – vypražané hovädzie rebierka (recepty na ne nájdete aj pod týmto článkom). Porotcovia, ktorým predsedal šéfkuchár Hyung-soo Yim z Veľkej Británie, od začiatku sledovali systematickosť práce a čistotu, prácu so surovinami. Všetkým súťažiacim sa ruky len tak mihali, ich pedagógovia im nenápadne šepkali, čo majú robiť, porotcovia radili, čo zlepšiť a ostatní (vrátane mňa) len obzerali a tiekli im slinky. Po 2 hodinách usilovnej práce zaznel opäť gong a študenti svoje krásne výtvory priniesli na stôl, kde ich porotcovia mohli najprv vizuálne ohodnotiť a potom samozrejme i ochutnať.


Foto: Andrea Červenková


No a potom nasledovalo tak dlho očakávané vyhodnotenie. Šéfkuchár Hyung-soo Yim bol veľmi príjemne prekvapený vysokou úrovňou súťaže. Pri hodnotení jedál hľadel najmä na to, ako sa súťažiaci snažili porozumieť kórejskej chuti. Od začiatku pozorne sledoval, ako súťažiaci jedlá pripravovali, keďže pre kórejské jedlá je veľmi dôležitý proces prípravy: ako dobre je namarinované mäso, akým spôsobom nakrájaná zelenina. Z pohľadu porotcov bolo tiež dôležité, ako boli spracované cestoviny, či boli presne uvarené a naporciované. Pri jedle Džabče boli veľmi dôležité použité koreniny. Pri Tokgalbi zasa brali do úvahy odkostenie mäsa od kosti a vybratie len toho správneho mäsa, či bola použitá správna posýpka – píniové orechy.

Každý súťažiaci si domov odniesol hodnotný darček a finančne boli ocenené prvé až šieste miesto. Pre všetkých súťažiacich to bol určite vyčerpávajúci deň, ale priniesol im nové skúsenosti a hlavne možnosť porovnať svoje zručnosti s ostatnými študentmi a získať skvelé rady od skúsených a renomovaných kuchárov.


Foto: Andrea Červenková

Členovia poroty: Jade Park, Song Miae, Hyung-soo Yim, Michal Šiška, Zuzana Vavrincová, Ivan Vozár (na fotke chýba)




Foto: Andrea Červenková

Víťazné družstvo: Tomáš Zsidek, Kristián Stanko zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Komárne so svojimi pedagógmi.



Takto vyzerali víťazné jedlá:


Foto: Andrea Červenková

Džabče – číre cestoviny zo sladkých zemiakov s mäsom a zeleninou. Recept tu



Foto: Andrea Červenková

Tokgalbi – vypražané hovädzie rebierka. Recept tu


Pozrite si výber z ďalších súťažných jedál:


Foto: Andrea Červenková



Foto: Andrea Červenková



Foto: Andrea Červenková



Foto: Andrea Červenková



Foto: Andrea Červenková



Foto: Andrea Červenková



Foto: Andrea Červenková


Ponúkame vám originálne recepty na tradičné kórejské jedlá, ktoré študenti pripravovali vrámci súťaže:










Rozhovor so šéfkuchárom Hyung-soo Yim nájdete tu:

Hyung-soo Yim: Chuť Kórey je pre mňa chuť domova

Zaujímavé recepty z kórejskej kuchyne nájdete tu:

Kórejská kuchyňa





Diskusia k článku







 



TOPlist