Hyung-soo Yim:
Chuť Kórey je pre mňa chuťou domova

Andrea Červenková, 26. novembra 2015     8 minút čítania

Veľa cestuje po svete a nebojí sa spoznávať nové chute. Na Slovensko prišiel na pozvanie Veľvyslanectva Kórejskej republiky ako hlavný porotca v študentskej súťaži vo varení kórejských jedál. Šéfkuchár Hyung-soo Yim z Južnej Kórey.


Foto: Andrea Červenková


Porozprávali by ste nám niečo o svojej kuchárskej minulosti a súčasnosti?

Po náročnom štúdiu u nás v Kórei a neskôr vo Veľkej Británii (Le Cordon Bleu, London) som sa rozhodol usadiť sa v Londýne, kde som pôsobil ako šéfkuchár v rôznych kórejských reštauráciách. V súčasnosti pôsobím ako propagátor tradičnej kórejskej kuchyne. To znamená, že cestujem po celom svete, prizývajú si ma rôzne organizácie, školy, veľvyslanectvá, robím prednášky, ochutnávky a prezentácie kórejských jedál.

Prečo ste prišli na Slovensko?

Toto je moja prvá návšteva Slovenska, niekoľkokrát som už bol v Čechách. Pred niekoľkými mesiacmi som dostal ponuku od radcu Kórejského veľvyslanectva na Slovensku, aby som sem prišiel propagovať kórejské jedlá a zároveň, aby som sa zúčastnil ako porotca v súťaži vo varení kórejských jedál pre študentov stredných škôl.

Ako hodnotíte študentov a celkovo úroveň tohtoročnej súťaže?

Pravdu povediac, nemal som veľké očakávania, ale som príjemne prekvapený, lebo úroveň súťaže bola veľmi dobrá a v študentoch vidím vysoký potenciál.

Používali súťažiaci správne pracovné nástroje, suroviny, riady?

Áno, bolo vidieť, že sa na súťaž usilovne pripravovali. Niektoré suroviny ponúklo aj veľvyslanectvo, niektoré si museli priniesť súťažiaci sami. Recepty na súťažné jedlá boli vopred predpísané a oznámené. Bolo pre mňa veľkým prekvapením, že rozdiel medzi najlepším a najhorším tímom nebol veľký.

Nám, ktorí sme výsledné súťažné jedlá len videli a neochutnávali, sme samozrejme mohli hodnotiť len vizuálnu stránku súťažných jedál. Čo hovoríte na kreativitu pri servírovaní jedál na tanieri?

Aj mňa ako profesionála táto stránka zaujala, avšak celkovo to pre mňa nebolo na jedle to najdôležitejšie. Priemerná známka z kreativity bola u mňa 8 z celkových 10 bodov.

Zrejme máte na mysli, že najdôležitejšie na jedlách bolo dosiahnutie pravej kórejskej chuti. Podarilo sa súťažiacim dosiahnuť to, aby jedlá naozaj chutili autenticky, tak ako chutia v Kórei? Bolo to ťažké?

Áno, toto bola asi najťažšia úloha, keďže súťažiaci kuchári boli ešte mladí a mnohí z nich sa s prípravou kórejských jedál stretli po prvýkrát. Avšak toto bolo práve to kritérium, ktoré u mňa pri hodnotení zavážilo najviac.

Aký dojem ste mali z toho, aký majú súťažiaci poriadok na pracovnom stole, akú majú organizáciu práce?

Pre mňa osobne ako kuchára je hygiena pri varení veľmi dôležitá, takže na toto som sa tiež sústredil. Najnižší bod z hygieny som dal 6 z celkových 10 bodov. Ale súťažiaci sa veľmi snažili, aj keď v priestore, kde varili, sa problematicky používala voda a podmienky boli stiesnené.

Chutnali ste na Slovensku nejaké jedlo a chutilo vám?

Hneď v prvý deň, keď som priletel na Slovensko, som ochutnal klobásu – tá mi chutila, len bola pre mňa príliš slaná, ďalej kuracie mäso v hubovej krémovej omáčke – na tom som si pochutil a tiež som u vás ochutnal jedlá z medzinárodnej kuchyne: steak z hovädzieho mäsa a guláš.

Aké sú vaše najobľúbenejšie jedlá, kórejské alebo z nejakej inej kuchyne?

Keď som bol mladý, samozrejme som rád skúšal rôzne jedlá z rôznych krajín, ale čím som starší, tak pociťujem, že potrebujem pravú chuť Kórey, je to proste pre mňa chuť domova.

Ako je to so súčasnými mladými ľuďmi v Kórei, preferujú tradičné kórejské jedlá alebo globalizácia v gastronómii zasiahla aj vašu krajinu?

Tradičné kórejské jedlá sú stále v obľube, aj keď dnes oveľa menej pikantné a menej korenené, ako kedysi. Stále viac sa však stáva populárna európska kuchyňa a z nej asi najpopulárnejšia je talianska. Vo veľkej miere u nás pribúdajú reštaurácie s európskou kuchyňou, najmä talianskou a francúzskou. Pre zaujímavosť: mladé kórejské slečny v poslednej dobe radi chodia na kávu, pritom káva nie je typický kórejský nápoj a je aj na naše pomery dosť drahá.

Má táto zmena typu stravovania vplyv na ľudí?

S prísunom zahraničnej stravy, ako je pasta, pizza, hamburgery narastá problém s obezitou hlavne u malých detí. Donedávna kórejské ženy väčšinou nemali zamestnanie, venovali sa domácnosti a vareniu, pričom tradičná kórejská strava je veľmi zdravá, takže obezita bola v Kórei neznáma. Avšak v súčasnosti väčšina kórejských žien pracuje, takže deti sa stravujú mimo domovov.

Spomenuli ste, že pôsobíte vo Veľkej Británii. Je v tejto krajine kórejská kuchyňa populárna?

Áno, napríklad v Londýne žije obrovská kórejská komunita – viac ako 30 tisíc Kórejčanov. Kórejská kuchyňa zvyšuje svoju popularitu aj medzi inými národnosťami, stále síce nie je taká obľúbená ako japonská alebo thajská, ale jej obľuba stále rastie.

Pozrite si, aké jedlá pripravili študenti SOŠ hotelových služieb a obchodu, Na pántoch v Bratislave pod vedením šéfkuchára Hyung-soo Yim:




Foto: Andrea Červenková

Kaša s kuracím mäsom a ženšenom




Foto: Andrea Červenková

Placka s morskými plodmi a Kimči placka




Foto: Andrea Červenková

Dodok – Codonopis Lanceolata – šalát




Foto: Andrea Červenková

Vyprážané číre cestoviny so zeleninou




Foto: Andrea Červenková

Dusené krevety kráľovské




Foto: Andrea Červenková

Grilované hovädzie rebrá




Viac o tohtoročnej súťaži vo varení kórejských jedál pre študentov slovenských Stredných odborných škôl a Hotelových akadémií sa dozviete tu:

Chuť Kórey opäť na Slovensku

Zaujímavé recepty z kórejskej kuchyne nájdete tu:

Kórejská kuchyňa





Diskusia k článku







 



TOPlist