Tirolské knedličky

yogy1972 - fotkayogy1972, 9. marca 2013
Tirolské knedličky
Foto: yogy1972

Kedze som knedlikova nedalo mi nevyskusat aj tieto .Poprvy krat som sa snimi stretla tu v Rakusku ,ale poviem pravdu moc mi nechutili ,lebo Zobraziť celý popisKedze som knedlikova nedalo mi nevyskusat aj tieto .Poprvy krat som sa snimi stretla tu v Rakusku ,ale poviem pravdu moc mi nechutili ,lebo aj tu plati neni kuchar ako kuchar .Potom som ale okusila Od kamarata so Steiermarku Tirolske s gulasom s hubami a nesla som sa dojest ...

14
porcií
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

0,5 kg (nakrájaneé na kocky)
0,25 - 0,5 kg
0,5 - 0,8 l
2 ks
4 ks
1 ČL
2 PL
1/5 ČL
2 - 4 PL (alebo zemiakový škrob)
100 g (alebo maslo na vyprážanie)




Postup

  1. 1

    Stare zemle nakrajame na kocky.Ja osobne zemle nikdy nevyhadzujem ,ale bud urobim struhanku , co urcite väcsina z nas ,alebo si predpripravim kocky ,ktore ususene odlozim pre tento pripad.Ak pouzijete cerstvo nakrajane kocky treba pocitat s 0,5L mlieka ,ale ak ususene 0,8L. Pridame teda mlieko a zlahka premiesame, (nepucime ! ) aby sa mliekom napili vsetky kocky a nechame postat a zatial si pripravime poprazenu zmes .Miesame vzdy rukou ,aby sme citili aka je zmes .(sucha ,polosucha ,alebo premocena ) V tomto stadiu by mala byt zmes polosucha ,nie ako pri fasirke mokra ! lebo musime pocitat este s vajickami a sprazenou slaninkovo-cibulkovou zmesou.

    Tirolské knedličky - obrázok 1
  2. 2

    Na panvici si spolu poprazime na kocky nakrajanu slaninku spolu s cibulkou .Mozno sa Vam toho zda vela ,ale takto to ma byt .Je to syte jedlo a uplne vam staci na tanieri jeden knedlik ,pre jedlikov dva :)

    Tirolské knedličky - obrázok 2
  3. 3

    Ked je vsetko poprazene ,do vandlika so zemlou pridame uprazenu zmes ,vajicka ,sol ,petrzlenovu vnat ,musk.oriesok a vsetko jemne spolu premiesame .Znova nie pucit ale zlahka premiesat ,aby sa suroviny spojili . V tejto faze uz vieme ci je zmes spravne ,,vlhka,,Na lepsie spojenie pridame hl.muku ,alebo zemiakovy skrob ,ten ja viac pouzivam ,lebo ho treba menej .Dobre premiesame ,aby sa skrob dostal vsade . Ak mate zmes prilis suchu mozte este pridat vajicko ,ak mokru pridame skrob .A teraz to najdolezitejsie ,co som na zaciatku nevedela . Knedle som mala chutovo vzdy dobre ,ale boli prilis mäkke a pri robeni guliek sa mi velmi lepilo na ruky . Dolezity bod ,stacilo ,,cesto,, na par hodin odlozit zakryte foliou . Teraz vytvorime mokrou rukou gulky , (teraz uz aj postlacame dobre ) trosku mensie od tenisovej lopticky a v osolenej vode varit na strednom ohni cca 15-20 min .

    Tirolské knedličky - obrázok 3
  4. 4

    Z tohto mnozstva mi vyslo 14 ks co pre nas dvoch mam aspon na pol roka pokoj :) Dam vzdy zamrazit a nemusim si casto babrat ruky s knedlami . Vyborne sa hodi ku vepro - zelo namiesto nasej knedle ,na ktoru vsak nedam dopustit :) ,alebo k madarskemu gulasu ...proste vsade kde sa hodi knedla .Prajem dobru chut . Este som zabudla tu v Rakusku jedia tento knedlik len tak v polievke mäsovej miesto rezancov .Tiez mnamka

    Tirolské knedličky - obrázok 4

Diskusia k receptu

mojack
Tak taketo robievm v pekárničke...vo vode tak vtedy v sačku.
bubaya
Perfektné knedle, perfektne spracovaný recept a návod pre tie, ktoré žemľové knedle nikdy nerobili. Klobúk dole. Ja robím občas s hríbami, sušené namočím a povarím, svieže trochu podusím, primiešam do kociek. Tiež výborné.
izabella929
paráááda...) tak toto robím aj ja, ale krájam do nich aj klobásku dámácu údenú na kocky...fajnotka.-))
yogy1972
Dakujem . Samozrejme fantazii sa medze nekladu .Toto je povodny recept a aj ja podla stavu v penazenke alebo chladnicke recept menim alebo,,prisposobim,, hriby ,klobaska, udena rolka ,robila som uz aj so zvyskom peceneho mäska. prazenu cibulku vsak nikdy nevynecham.
ariela6
pači sa mi to ja by som to jedla len s kyslou kapustou ved už je v tom slaninka ukladam
spetkasoli
@yogy1972 , aj ja robievam tieto knedlíčky, sú naozaj výborné a vrelo doporučujem. Varievam ich v mikrotenovom sáčku vo vode, ale už som skúšala aj na pare a boli tiež dobré. Doma mi ich jedia aj samotné bez prílohy. Díky za pripomenutie receptu, urobím na budúci víkend
tinus11
:) Ja som presne také jedla v Taliansku poliate rozpustenym maslom a posypane postruhanym parmezanom :) Super papaničko
ivan14
K těm žemlím - vzpomněl jsem si na vojančinu, kdy jsem byl provianťák. Tehdy se pro "velkovývařovny" dodávaly "kostky do knedlíků", přezdívané knedlkostky. Byly v pytlích po (asi) 10 kg a my jsme je s chutí požírali. Existuje něco takové ještě dnes?
tiginko
@ivan14 (9.3.2021 12:36)

ja som sa s takýmito "pytlami" stretla v Metre vo Viedni, netuším či aj v našich končinách sa také vyskytujú. Zrejme bežne v obchodoch nie, ale v Metro/Makro reťazcoch, ktoré sa tvária ako veľkoobchody za maloobchodné ceny možno áno




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia