Teľacia sviečkovica na tekvicovom pyré

Jitka Boráňová
šéfkuchárka hotela Alexandria v Luhačoviciach, 31. marca 2016
Teľacia sviečkovica na tekvicovom pyré
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Teľacia sviečkovica:
600 g
Tekvicové pyré:
500 g
100 g
100 g
Petržlenové zemiaky:
1 kg
100 g
150 g




Postup

  1. 1

    Teľaciu sviečkovicu osolíme, okoreníme, pridáme vetvičky rozmarínu, vložíme do vrecka na pečenie, zaviažeme a dáme do vriacej vody, varíme 35 minút.

  2. 2

    Tekvicové pyré: Tekvicu nakrájame na kocky, pridáme soľ, nakrájaný cesnak, cibuľu, vetvičku tymianu a balzamikový ocot. Všetko upečieme, potom ponorným mixérom rozmixujeme a zjemníme maslom.

  3. 3

    Petržlenové zemiaky: Zemiaky ošúpeme, uvaríme v osolenej vode s rascou. Cibuľu nakrájame na kocky, vložíme na rozohriatu masť a osmažíme dozlata. Zemiaky roztlačíme, pridáme cibuľku a najemno nakrájanú petržlenovú vňať.

Diskusia k receptu

evanaaa
Tak má vypadať sviečková a ešte k tomu teľacia? Nejaké hrubé vlákna sa mi zdajú, ako u hovädzieho mäsa. Ale nemala som ju, tak neviem........a zemiaky sú skôr cibuľkové, s petrržlenovou vňaťou, radšej pažítku by som dala, viac by sa hodila.
klukodvody
Vážená paní kolegyně. Promiňte, ale zničit telecí svíčkovou vařením no nevím. Možná to má být dieta. Ale co nemohu pominout jsou Vaše petrželové brambory. Jednak na obrázku máte úplně něco jiného než popisujete v receptu. V receptu máte jakési šťouchané brambory, které bych s určitou tolerancí bral, ale na prezentaci máte brambory vařené na kterých je kousek petrželky.
Dovolte uvedu petrželové brambory : uvařené oloupané brambory ocedíme a prosypeme jemně nasekanou petrželkou, nejlépe kudrnatou i listovou a přidáme kousek másla. Přikryjeme poklicí a protřepeme, aby se nám brambory obalily petrželkou a provoněly máslem. Ale v žádném případě se nedává kmín. Kmínové brambory se vařily když byly staré a potřebovala se zjemnit chuť.
Promiňte pod tyhle recepty nedávám komentáře, ale toto jsem okomentovat musel. Neberte to prosím ve zlém, ale léta v kuchyních asi zanechala své stopy.
kukulienka71
Naopak, mne sa tá úprava mäsa páči, vo varnom vrecku ostávajú všetky chute uzavreté, nevylúhujú sa do vody, ako je to u bežného varenia. Mne sa veľmi páči aj sous vide metóda.
Ale zemiaky nevyzerajú na ten uvádzaný postup, veď sú aj vcelku. Foto sa mi nepáči, mäso akoby bolo vysušené, aj keď úprava na tanieri by bola inak pekná.
radox1
otazka znie,ako ju varit.ak bude vriet a bublat voda,tak bude znicena.ak vo vakuu pod bodom varu,cize okolo 60-70°,a potom na par sekund opecena,tak ok.ta na obrazku je znicena.