Talianske fánky – chiacchiere

Varecha
piatková príloha denníka Pravda, 27. februára 2022
Talianske fánky – chiacchiere
Foto: Shutterstock.com

Suroviny

500 g
70 g
50 g
3 ks
1 ks
2 PL
1,5 ČL
1 bal. (alebo 1 vanilkový struk)
štipka
Na vyprážanie:
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Preosejeme múku spolu s práškom do pečiva a dáme do mixéra. Pridáme cukor, soľ, rozšľahané vajcia so žĺtkom a grappu. Všetky prísady dobre premiešame. Pridáme vanilku a maslo izbovej teploty a pokračujeme v miesení ešte 15 minút, kým nezískame homogénne cesto. Malo by byť pevné, ale pomerne mäkké na dotyk.

  2. 2

    Z cesta urobíme guľu, zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať pri izbovej teplote aspoň 30 minút.

  3. 3

    Potom cesto rozdelíme na porcie približne po 150 g. Každý kúsok cesta samostatne premiesime, mierne sploštíme dlaňou, posypeme múkou a rozvaľkáme na tenko, ideálne na 2 milimetre. Necháme niekoľko minút odpočívať. Medzitým v hrnci alebo hlbokej panvici zohrejeme dostatočné množstvo oleja.

  4. 4

    Vyvaľkané cesto pomocou kolieska nakrájame na obdĺžniky s rozmermi 5 x 10 cm. Na každom z nich urobíme v strede dva zárezy rovnobežné s dlhou stranou. Vyprážame v oleji do zlatista.

  5. 5

    Fánky necháme ich osušiť na papierovom obrúsku a posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

evanaaa
Takže - stačí dať do slovenských fánok grappu a máme fánky talianske.....super.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia