Talianske fánky – chiacchiere
piatková príloha denníka Pravda, 27. februára 2022
Foto: Shutterstock.com
Suroviny
500 g |
|
70 g |
|
50 g |
|
3 ks |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
1,5 ČL |
|
1 bal. (alebo 1 vanilkový struk) |
|
štipka |
|
Na vyprážanie: | |
|
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Preosejeme múku spolu s práškom do pečiva a dáme do mixéra. Pridáme cukor, soľ, rozšľahané vajcia so žĺtkom a grappu. Všetky prísady dobre premiešame. Pridáme vanilku a maslo izbovej teploty a pokračujeme v miesení ešte 15 minút, kým nezískame homogénne cesto. Malo by byť pevné, ale pomerne mäkké na dotyk.
- 2
Z cesta urobíme guľu, zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať pri izbovej teplote aspoň 30 minút.
- 3
Potom cesto rozdelíme na porcie približne po 150 g. Každý kúsok cesta samostatne premiesime, mierne sploštíme dlaňou, posypeme múkou a rozvaľkáme na tenko, ideálne na 2 milimetre. Necháme niekoľko minút odpočívať. Medzitým v hrnci alebo hlbokej panvici zohrejeme dostatočné množstvo oleja.
- 4
Vyvaľkané cesto pomocou kolieska nakrájame na obdĺžniky s rozmermi 5 x 10 cm. Na každom z nich urobíme v strede dva zárezy rovnobežné s dlhou stranou. Vyprážame v oleji do zlatista.
- 5
Fánky necháme ich osušiť na papierovom obrúsku a posypeme práškovým cukrom.
Tiež fánky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Pozri:
www.alkohol.cz
Je tam uverejneny clanok:
Co je grappa a jak se pije
Grappa je talianska pálenka, ktorá sa vyrába z výliskov (zvyškov) po lisovaní hrozna.