Fánky

Talianske fánky – chiacchiere

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Preosejeme múku spolu s práškom do pečiva a dáme do mixéra. Pridáme cukor, soľ, rozšľahané vajcia so žĺtkom a grappu. Všetky prísady dobre premiešame. Pridáme vanilku a maslo izbovej teploty a pokračujeme v miesení ešte 15 minút, kým nezískame homogénne cesto. Malo by byť pevné, ale pomerne mäkké na dotyk.
  2. Z cesta urobíme guľu, zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať pri izbovej teplote aspoň 30 minút.
  3. Potom cesto rozdelíme na porcie približne po 150 g. Každý kúsok cesta samostatne premiesime, mierne sploštíme dlaňou, posypeme múkou a rozvaľkáme na tenko, ideálne na 2 milimetre. Necháme niekoľko minút odpočívať. Medzitým v hrnci alebo hlbokej panvici zohrejeme dostatočné množstvo oleja.
  4. Vyvaľkané cesto pomocou kolieska nakrájame na obdĺžniky s rozmermi 5 x 10 cm. Na každom z nich urobíme v strede dva zárezy rovnobežné s dlhou stranou. Vyprážame v oleji do zlatista.
  5. Fánky necháme ich osušiť na papierovom obrúsku a posypeme práškovým cukrom.