Fánky
Talianske fánky – chiacchiere
Autor receptu: redakcia
Postup- Preosejeme múku spolu s práškom do
pečiva a dáme do mixéra. Pridáme cukor,
soľ, rozšľahané vajcia so žĺtkom a grappu. Všetky prísady
dobre premiešame. Pridáme vanilku a maslo izbovej teploty
a pokračujeme v miesení ešte 15 minút, kým nezískame homogénne cesto. Malo by byť pevné, ale
pomerne mäkké na dotyk.
- Z cesta urobíme guľu, zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať pri izbovej teplote aspoň 30 minút.
- Potom cesto rozdelíme na porcie približne po
150 g. Každý kúsok cesta samostatne premiesime, mierne sploštíme dlaňou, posypeme múkou
a rozvaľkáme na tenko, ideálne na 2 milimetre. Necháme niekoľko minút odpočívať. Medzitým v hrnci alebo hlbokej panvici zohrejeme dostatočné množstvo oleja.
- Vyvaľkané cesto pomocou kolieska nakrájame na obdĺžniky
s rozmermi 5 x 10 cm. Na každom z nich
urobíme v strede dva zárezy rovnobežné
s dlhou stranou. Vyprážame v oleji do zlatista.
- Fánky necháme ich osušiť na papierovom obrúsku
a posypeme práškovým cukrom.
|