Tagliatelle s guľkami z mletého mäsa na hubovej omáčke fotorecept

havino - fotkahavino, 23. júla 2016
Tagliatelle s guľkami z mletého mäsa na hubovej omáčke (fotorecept)
Foto: havino

Týmito malými guľkami z mletého mäsa, som inšpirovaná tu z varechy. Veľmi sa mi vo varení páčia. Mne by cestoviny stačili iba s omáčkou, pre manžela bez mäsa nie je obed. Mleté mäso rozmrazené ráno, len nedávno bola plnená paprika, takže zmena chuti musí byť. Tak vznikli guľky v hubovej omáčke. Aj ja spokojná, aj manžel. Láska ide aj cez žalúdok sa hovorí.

50 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Guľky:
cca 300 g
hrsť
podľa chuti
1 PL
1 ks
Omáčka:
podľa chuti
1 PL
1 ČL (podľa chuti)
250 ml
1 PL
medzi prsty
 (olej)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mleté mäso zmiešame so syrom. Syra si pridajte podľa chuti, ani by nemusel byť. Ja ho rada pridávam. K tomu vajce, soľ, petržlenová vňať, korenie mleté. Dobre premiešame. Kedže vajce hmotu rozriedi, ale pri ďalšom spracovávaní mäsa na guľky zároveň drží hmotu po kope, tak si medzi prsty pridáme strúhanku. Na toto množstvo som použila cca jednu polievkovú lyžicu. Ruky opláchneme pod tečúcou vodou a tvarujeme bez problémov malé jednorázovky - guličky.

    Tagliatelle s guľkami z mletého mäsa na hubovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Následne ich opečiem na bravčovej masti. Pokotúľam ich zo strany na stranu, tvar si držia, odložím na inú panvicu, prikryjem a nechám odpočívať. Do výpeku po guľkách vložím pokrájanú cibuľu a osmažíme ju.

    Tagliatelle s guľkami z mletého mäsa na hubovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K cibuli pridáme mrazené huby, budem guľky varievať aj so sušenými, ktoré si je dobre ale nechať vopred vo vode napučať. Ja ešte mám v zásobe čo to mrazených, ale novej huby ešte ani jednej. Už sa posúvajú informácie kde rastú, kde nie, tak snáď to vypukne, hubová mánia aj u nás. Huby miešame, nech v teple na panvici povolia. Pridáme mletú červenú papriku, mletú rascu, miešame rýchlo, aby červená paprika nezhorkla, zalejeme vodou, osolíme, vložíme bylinky, ja som dala stonku rozmarínu, dve stonky oregána a necháme dusiť.

    Tagliatelle s guľkami z mletého mäsa na hubovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podľa druhu húb, či mrazené, alebo sušené, dusíme cca 20 až 30 min. Pred pridaním smotany ešte, ja zvyknem na dva krát pridávať mletú rascu, pretože z tej prvej várky je vôňa a chuť už kapánek vyvarená. Mletú papriku nie, tá sa má zamiešať do tuku. Pridáme smotanu, kto chce šľahačkovú, ja už ako kedy,ale dnes som dala smotanu na varenie 10 %. Privedieme do varu, smotanou si omáčku nadstavíme, koľko jej potrebujeme.

    Tagliatelle s guľkami z mletého mäsa na hubovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Odložené guľky vložíme do omáčky, necháme ich prevariť cca 5 min, ani to nie, sú malinké, už opečené, ale predsa len varom, klokoč omáčky nech prejde celou guľkou. Ku koncu varenia pridáme maslo, ešte prevaríme, vypneme a do odstavenej omáčky, medzi dlaňami rozotrieme majoránku. Ja si nemôžem pomôcť, mne proste k hubám majoránka pasuje. Ak by sa vám recept pozdával, nech vám padne na úžitok. Je to rýchlovka a myslím, že aj celkom ľahký obed aj keď sýty dosť.

    Tagliatelle s guľkami z mletého mäsa na hubovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@ afataga , :-) :-) odkážem určite, nosiť nééé, šak ho zlomí cez poly a kto bude kosiť? vieš akú chuť ja mávala na cestoviny s hubovou, ale nemusím mať mäso v nej a včul ma kapanek osvietilo, aj on spokojný , aj ja
@ terinka , milá si, dakujem :-)
@ Haji, kiež by si bola vedľa, tak verím, že Ti bodne, aj susedom sa ušlo na koštovku, suseda nepoznala, že aj ona také bude variť, dakujem, si veľmi milá
@ Zuzanka, ved vieš, že ja oplakávam tvoje bezmäsité recepty, ktoré s dcérkou si doprajete, mne sa to samej sebe, nie že nechce, lebo aj tak potom zvíťazí chuť na to, čo manželovi varím, tak už ani nešpekulujem a takto nejako to vymýšľam, aj vlk sýty, aj ovca celá, dakujem susedka moja :-)
@ Izka, dakujem pekne
Tanicka, prave mam obed v robote a nesmierne si pokrochkavam na vybornej omacke. Gulky som si trochu upravil. Pretoze som nemal dost masa, ale zato hodne uvarenej sosovice, tak som ju pouzil. Polovicu sosovice som zomlel a polovicu som pouzil len tak. Vsetko ostatne som robil podla teba, az na 1 vajce navyse. A dal som ich upiect v rure. A do omacky mi trosku chybala citronova stava, tak som tam dal 2 PL. Vyborne. hned ako bude cas, idem na huby. Ja ked chcem poridne huby, musim ist asi 130 km na sever, ale vzdy sa oplatilo, doteraz.
Little Stuart ta pozdravuje a nevie si vynachvalit mojkanie. Az nas zacal odmietat. Chce len teba. Ale je mu odpustene, ma uz 14 rokov.
Komplet recept som skúsila k včerajšiemu obedu a na jedlo mám len jediné slovo - fantastické! Ďakujem pekne Tatianka za skvelý recept, ktorý si hneď aj sestra vypýtala, lebo u mňa včera aj so švagrom boli a nemohli odolať. Maj krásny deň! :-)