Plus mäsové guľky so zemiakovými haluškami fotorecept
Foto: kukulienka71
Idem hneď vysvetliť ten názov: je to jedlo od kuchára Ladislava Buraľa pre reštauráciu hotela Plus v bratislavskej Trnávke. Našla som ho v staršom Zobraziť celý popisIdem hneď vysvetliť ten názov: je to jedlo od kuchára Ladislava Buraľa pre reštauráciu hotela Plus v bratislavskej Trnávke. Našla som ho v staršom vydaní Báječnej ženy.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
400 - 500 g |
|
30 g |
|
1 ks |
|
30 g |
|
2 PL |
|
1 dl |
|
1 dl |
|
1,5 dl |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halušky: | |
3 ks |
|
150 ml |
|
60 g |
|
podľa potreby |
|
1 ks |
|
|
Postup
-
1
Použila som 2 vykostené kuracie stehná a kúsok bravč. pliecka. Bolo strašne škaredé, musela som ho riadne opracovať.
-
2
Mäso som pomlela, pridala syrovú hrudku pokrájanú na drobné kocky, korenie, soľ a mrazenú petržl. vňať. po dôkladnom premiešaní som zo zmesy vytvárala guľky o niečo väčšie ako orech.
-
3
Obalila som ich v múke, vyšlo mi 15 kusov.
-
4
Zatiaľ som postavila vodu na vyvarenie halušiek. Dopredu uvarené a vychladnuté zemiaky som ošúpala a najemno postrúhala, pridala s nim strúhaný syr, soľ, vajce, skoro celý kelímok kyslej smotany a toľko múky, aby som dostala polomäkké cesto.
-
5
vo vyššej a väčšej panvici som na masti opekala mäsové guľky. Najlepšie sa obracajú rýchlym posúvaním panvice na platni sem a tam, tak ako to vidieť u profesionálov.
-
6
Po opečení som ich povyberala kliešťami do misy a uložila do zavretej rúry, kým pripravím omáčku. Na výpeku som opiekla nadrobno pokrájanú cibuľu spolu so slaninou.
-
7
A tu som si dovolila pozmeniť trocha postup, p. kuchár dával ako prvý vývar. Ja som ako prvé priliala asi deci vína, nechala ho skoro všetko odpariť, nasledovala paradajková šťava
-
8
a hneď aj horúci mäsový vývar
-
9
Omáčka začala vrieť, vtedy som do nej ponakladala mäsové guľky a pod pokrievkou nechala dusiť asi 25-30 minút.
-
10
Medzitým zovrela voda, osolila som ju a z mokrého lopárika som do nej nožíkom hádzala halušky, trocha ich povarila a cedidlom vybrala do studenej vody a potom nechala stiecť. Zvyšok cesta som pretrela cez haluškáreň, aby boli aj drobnejšie halušky.
-
11
Takto vyzerali hotové guľky v redukovanej omáčke
-
12
takéto netradičné zemiakové halušky sa k tomuto jedlu veľmi hodia
tiež ma zaujali hlavne halušky a teším sa, že som ich vyskúšala. Tú múku presne neviem, približne 2,5dcl hrnčeka to mohlo byť spolu. V recepte tiež nebola udaná. Ukáže sa počas miesenia konzistencia cesta, mala som ho hustejšie ako klasické haluškové. Smotanu tam veru cítiť a pasuje tam. Budem zvedavá na vaše názory, ak budú:-)
s hubami mám všetko rada, tak sa teším na recept:-)
niekto iný zasa využíva svoje početné množstvo falošných nickov, aby mi znižoval hodnotenie v hviezdičkách, pozerám to množstvo hlasujúcich a vždy nižší počet, to je fakt úchylka toto... bola by som rada, ak by hviezdičkovanie nebolo anonymné, ale zobrazilo sa pri komentároch, aby to bolo fér. Keď už sa zavádzajú zmeny, nebolo by na škodu vymazať aj možnosť škodiť z čistej pasie či nesympatie k autorovi receptu.
Milá Kukulienka, celkom s tebou súhlasím.Aj mne sa už párkrát stalo, že pri recepte ešte nebol žiaden komentár, ale mala som označenú 1*, ani neviem kým. A ako píšeš samozrejme to znižuje celkový priemer hodnotenia.Ale taký ľudia budú stále, ja som sa na začiatku tiež potýkala s istou ossobou, ktorá mi to tu riadne znepríjemňovala a to tak , že som s pridávaním receptov chcela prestať. No povzniesla som sa nad to a pridávam recepty ďalej. Zlomyseľný ľudia budú stále a ja nedovolím aby mi znepríjemňovali život. Prajem ti pekný zvyšok dňa.Tvoje recepty sú skvelé tak ako aj iných varecháčov a komenty máš stále dobré, tak nech ťa to teší a prajem ti veľa dobrého varenia a pečenia, s ktorým sa budeš deliť s nami ostatnými:-)
Ďakujem, @monty469. A prečo by sme im tú radosť mali nechať?? Už som naozaj napálená. Všetky dôvody ku kritike(receptu) sa dajú predsa napísať v komentári, a keď niekto nemá dve-tri slová na vyjadrenie svojej nevôle, tak nech ani nemá právo inému ubližovať vo forme jednej hviezdičky. Ja viem, že zlomyseľníkov nezmeníme, ale aspoň nám nebudú bezdôvodne znižovať hodnotenie. Načo vlastne tá funkcia je? nato, aby takto bola nástrojom akéhosi trestania? Veď ani ja nedávam vždy a každému 5*, ale svoje výhrady viem sformulovať, ak treba.
Mám dni, keď ma to neovplyvňuje, ale z času na čas sa vraciam s touto témou, lebo mi nedá pokoj a chcem to riešiť. Tak budem dobiedzať ďalej s touto požiadavkou.
Nech nás chuť prispievať neopustí:-) Aj tebe želám samé vydarené recepty;-)
asi som z tých citlivejších, čo rady plačkajú, čo už:-)
@pivonka , áno, často zatnem zuby a idem už aj kvôli (a napriek) tomu, tak ti veľmi ďakujem za podporu.
Túto situáciu vobec nepovazujem za konfliktnú ako si napísala a vyjadrit svoj názor možem tak isto, ako Ty. Napísal som, že Tvoje recepty sú dobré a že Ti dávam 5 hviezd, čo vobec nepovažujem za prejav nesympatie k Tebe. Povedal som, že by si sa mala zamysliet nad svojím prezentovaním sa, to je všetko. Nič viac, nič menej.
Absolútne s Tebou súhlasím!
@alena45 , to ma teší, no veď nech nám tá studnica dobrých jedál nevysychá!Ďakujem:-)
@terinka55 , som rada a tiež ďakujem pekne:-)
No ked nestojíš, nič sa nedeje. Ja preto nebudem plačkat :)
tie halušky ma dostali :-)
ukladám do kk
páči sa mi názor @klukodvody , @pivonka i tvoj názor sa mi páči. ak si taká spravodlivá, mala by si sa verejne ospravedlniť za podozrievanie tej absentujúcej pani, ktorú vyššie spomínaš, že si jej ukrivdila. bolo by to fair. nič v zlom.
kedže si myslím, že viacerým došlo, koho si mala na mysli, tak by tvoje ospravedlnenie bolo fakt na mieste, možno by si to všimla.
snád aj tebe by to dobre padlo, čo myslíš?
ovplyvňovať ťa nechcem, je to len môj názor.
Pekný deň ti prajem.
@havino , výborne to vyzerá na fotkách, som veľmi rada, že chutilo, ďakujem pekne za rýchle vyskúšanie. Aj bazalka sa mi tam páči, vidíš, tá veľmi pasuje k paradajkovej omáčke. Extra si ma potešila s haluškami, že ti zapasovali, tak isto chutili aj nám a veľmi dobre si ich opísala. Pekný deň všetkým!
Pekný deň ti prajem.
@tiginko , pekne si počkaj, kým sa rozbehnú TS, tak ako aj iní čakajú. Ak len kvôli víreniu hladiny si sem liezla, tak si zase potvrdila, že ťa to veľmi baví:-(
Áno, komentáre s konkrétnymi pripomienkami a nielen prípadnými chválami či hanením majú asi vyššiu hodnotu, aspoň čo sa prínosu týka, preto hviezdičky nemajú veľa významu;-)
K víťazstvu ti blahoželám, len tak ďalej!
A kde sa nám podela tá pani? Jej absenciou tu zavládol mier a pokoj zbraní
@monty469 , mrzí ma, že sa ti tieto haluše nepodarili, netuším, kde nastala chyba. Ale vidím, že ste hladní neostali, rúča gazdinka si poradí;-) Som rada, že guľky chutia, nech vám padnú na zdravie! Možno raz - inokedy tie halušky ešte skúsiš a podaria sa;-) Ďakujem za tvoju snahu aj pekné foto:-)
ešte malá ale možno dôležitá rada: zo zarobeného cesta najprv skús jednu-dve halušky zavariť do vody, či je dobrá konzistencia. To cesto musí trocha lepiť, aby halušky držali pokope.
Milá @Kukulienka s tými haluškami to nevzdávám, nabudúce opäť skúsim :-)
Muselo sa ti ckat,lebo som ta pri stole spominala, ze si sikovna gazdinka:-) pekny vikend a nech Ti napady " nevyschnu"..
nejak mi ušiel tvoj komentár s lákavou fotkou, ďakujem ti pekne, že si sa unúvala:-) už aj kvôli tomu, že vám to tak chutí, sa recept oplatilo pridávať. Tvoje vychytávky sa mi páčia, už by bolo načase robiť znova toto jedlo, kuknem, či mám nejaký vhodný kus mäsa v mraze...teraz ma napadlo, že mám aj apetitky od @danje301 , aj by sa hodili. Pekný víkend želám.
veľmi sa teším a ďakujem ti pekne za správu aj prianie, si veľmi milá. Pozdravujem celú rodinku:-)