Tagliatelle s guľkami z mletého mäsa na hubovej omáčke (fotorecept)

Autor receptu: havino

Týmito malými guľkami z mletého mäsa, som inšpirovaná tu z varechy. Veľmi sa mi vo varení páčia. Mne by cestoviny stačili iba s omáčkou, pre manžela bez mäsa nie je obed. Mleté mäso rozmrazené ráno, len nedávno bola plnená paprika, takže zmena chuti musí byť. Tak vznikli guľky v hubovej omáčke. Aj ja spokojná, aj manžel. Láska ide aj cez žalúdok sa hovorí.

50 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mleté mäso zmiešame so syrom. Syra si pridajte podľa chuti, ani by nemusel byť. Ja ho rada pridávam. K tomu vajce, soľ, petržlenová vňať, korenie mleté. Dobre premiešame. Kedže vajce hmotu rozriedi, ale pri ďalšom spracovávaní mäsa na guľky zároveň drží hmotu po kope, tak si medzi prsty pridáme strúhanku. Na toto množstvo som použila cca jednu polievkovú lyžicu. Ruky opláchneme pod tečúcou vodou a tvarujeme bez problémov malé jednorázovky - guličky.
  2. Následne ich opečiem na bravčovej masti. Pokotúľam ich zo strany na stranu, tvar si držia, odložím na inú panvicu, prikryjem a nechám odpočívať. Do výpeku po guľkách vložím pokrájanú cibuľu a osmažíme ju.
  3. K cibuli pridáme mrazené huby, budem guľky varievať aj so sušenými, ktoré si je dobre ale nechať vopred vo vode napučať. Ja ešte mám v zásobe čo to mrazených, ale novej huby ešte ani jednej. Už sa posúvajú informácie kde rastú, kde nie, tak snáď to vypukne, hubová mánia aj u nás. Huby miešame, nech v teple na panvici povolia. Pridáme mletú červenú papriku, mletú rascu, miešame rýchlo, aby červená paprika nezhorkla, zalejeme vodou, osolíme, vložíme bylinky, ja som dala stonku rozmarínu, dve stonky oregána a necháme dusiť.
  4. Podľa druhu húb, či mrazené, alebo sušené, dusíme cca 20 až 30 min. Pred pridaním smotany ešte, ja zvyknem na dva krát pridávať mletú rascu, pretože z tej prvej várky je vôňa a chuť už kapánek vyvarená. Mletú papriku nie, tá sa má zamiešať do tuku. Pridáme smotanu, kto chce šľahačkovú, ja už ako kedy,ale dnes som dala smotanu na varenie 10 %. Privedieme do varu, smotanou si omáčku nadstavíme, koľko jej potrebujeme.
  5. Odložené guľky vložíme do omáčky, necháme ich prevariť cca 5 min, ani to nie, sú malinké, už opečené, ale predsa len varom, klokoč omáčky nech prejde celou guľkou. Ku koncu varenia pridáme maslo, ešte prevaríme, vypneme a do odstavenej omáčky, medzi dlaňami rozotrieme majoránku. Ja si nemôžem pomôcť, mne proste k hubám majoránka pasuje. Ak by sa vám recept pozdával, nech vám padne na úžitok. Je to rýchlovka a myslím, že aj celkom ľahký obed aj keď sýty dosť.