Foto: violeta
Je výborná, šťavnatá a chrumkavá zároveň.
Zdroj: Inšpiráciou mi bol tento recept
príprava
na 170 - 200 °C
Suroviny
5 ks |
|
250 g |
|
100 - 120 g |
|
50 g domáci |
|
200 ml (alebo kefír) |
|
150 ml |
|
1 ČL zarovnaná |
|
50 - 60 g |
|
150 g |
|
150 g |
|
na vymastenie formy |
|
na vysypanie formy |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Ako prvé si zapnem rúru, aby bola vyhriata a bábovka sa mohla hneď piecť. Zapnem horný+dolný ohrev, 200 °C, druhá mriežka odspodu, na mriežku dávam plytký plech.
- 2
Bábovkovú formu si vymažem maslom a vysypem strúhankou, vložím do chladničky, pokiaľ ju nebudem potrebovať.
- 3
Hrozienka opláchnem a namočím do horúcej vody, po zmäknutí ich dám na sitko poriadne odkvapkať. Vlašské orechy a čokoládu posekám na väčšie kúsky v elektrickom sekáčiku.
- 4
Oddelím bielka od žĺtkov. Bielka vymiešam so štipkou soli, pridám 2/3 cukru a spravím pevný sneh. Žĺtka vymiešam so zvyšným cukrom do peny, pridávam postupne olej. Acidko (kefír) a múku, so sódou bikarbónou, pridávam striedavo, postupne, na nižších otáčkach.
- 5
Do hotového cesta primiešam sneh z bielkov, ale už len jemne, stierkou, hmotu otáčam. Tak isto vmiešam odkvapkané hrozienka, nasekané orechy a čokoládu.
- 6
Zmes naplním do pripravenej, bábovkovej formy a vložím do rúry na plech. Pečiem 8 minút na 200 °C a 40 minút na 170 °C. Malo by to stačiť, okraje bábovky sa musia troška oddeľovať od formy, ona sa dosť ťažko kontroluje špajdlou, nakoľko je v nej veľa čokolády. Ja som ju tentokrát piekla vyše hodinu, ale mala som rúru nastavenú len na 160 °C.
- 7
Tak, ak ju budete piecť, prajem Vám, nech sa vydarí a chutí :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Máš pravdu, nemáme radi krémové zákusky, pekávam kysnuté, ovocné a teraz skúšam bábovky. Tá od @tatranka bola tiež výborná, ale mne tam trocha vadili jablká, tak som skúsila niečo pozliepať. Táto sa, podľa mňa, viac podobá na tú, ktorú som spomenula. Ďakujem ti za pochvalu.
Tu je link aj na @tatrankinu ;)
varecha.pravda.sk/recepty/bombova-babovka-fotorecept/2708...