Sýta orechovo-čokoládová bábovka

Autor receptu: violeta

Je výborná, šťavnatá a chrumkavá zároveň.

15 minút
príprava
45 - 60 minút
na 170 - 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si zapnem rúru, aby bola vyhriata a bábovka sa mohla hneď piecť. Zapnem horný+dolný ohrev, 200 °C, druhá mriežka odspodu, na mriežku dávam plytký plech.
  2. Bábovkovú formu si vymažem maslom a vysypem strúhankou, vložím do chladničky, pokiaľ ju nebudem potrebovať.
  3. Hrozienka opláchnem a namočím do horúcej vody, po zmäknutí ich dám na sitko poriadne odkvapkať. Vlašské orechy a čokoládu posekám na väčšie kúsky v elektrickom sekáčiku.
  4. Oddelím bielka od žĺtkov. Bielka vymiešam so štipkou soli, pridám 2/3 cukru a spravím pevný sneh. Žĺtka vymiešam so zvyšným cukrom do peny, pridávam postupne olej. Acidko (kefír) a múku, so sódou bikarbónou, pridávam striedavo, postupne, na nižších otáčkach.
  5. Do hotového cesta primiešam sneh z bielkov, ale už len jemne, stierkou, hmotu otáčam. Tak isto vmiešam odkvapkané hrozienka, nasekané orechy a čokoládu.
  6. Zmes naplním do pripravenej, bábovkovej formy a vložím do rúry na plech. Pečiem 8 minút na 200 °C a 40 minút na 170 °C. Malo by to stačiť, okraje bábovky sa musia troška oddeľovať od formy, ona sa dosť ťažko kontroluje špajdlou, nakoľko je v nej veľa čokolády. Ja som ju tentokrát piekla vyše hodinu, ale mala som rúru nastavenú len na 160 °C.
  7. Tak, ak ju budete piecť, prajem Vám, nech sa vydarí a chutí :)