Foto: gordonko
Na "veľkom tvorivom stretnutí" ukazovali, ako urobiť z 5 litrov mlieka (v cene 5 €) syr. Nedalo sa pozerať všade, tak som sem-tam Zobraziť celý popisNa "veľkom tvorivom stretnutí" ukazovali, ako urobiť z 5 litrov mlieka (v cene 5 €) syr. Nedalo sa pozerať všade, tak som sem-tam nakukol. Ale recept na syr som si doniesol. A tu je moja "premiera". Chémia vydrží na viacero použítí. To bude ešte lacnejšia "výroba" syra.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
...pripravené suroviny
-
2
chemia , je k dostaniu priami v automatoch s mliekom ...cena 3,10 €
-
3
mlieko si zohrejeme na teplotu 72 °C ..... pasterilizujeme NIE viac
-
4
a potom mlieko čo najrýchlejšie zchladíme na 36 °C
-
5
pridáme 3 mililitry chloridu vápenarýho
-
6
50 mililitrou zákysanky ..... toto som nedodržal a dal som tam celú 200 gr smotanku a poriadne preniešame
-
7
a pri teplote 36°C necháme stáť 30 minut - udržujeme teplotu
-
8
po 30 minutách pridáme 17 kvapiek syridla rozmiešaných v troške vody
-
9
, premiešame a necháme stát bez miešania 45 minut - až dve hodiny
-
10
..... mlieko musí mať pudingovú konzistenciu
-
11
ked je to ,,zrazené,, rozmrvíme si to vareškou ....... 30 minut to ešte nechať pri teplote 36 - 39 °C
-
12
,,syr,, som si nadbral do dvoch ,,specialních ,, misiek na syr ( kúpil som ich kedysi na Agrokomlexi )
-
13
ostatný som dal do utierky vloženej do sitka
-
14
.. tú som potom zavesil a nechal odkvapkávať
-
15
asi po 3 - 4 hodinách odkvapkávania som to dal na váhu (aby ste si nemysleli ,že ju nemám ) .... bez 3 - 4 gramou to malo 1,5 kg DOBRÚ CHUŤ
@gordonko , inak veľmi pekný recept, šikovný si ty chlap.
Mlieko nechám odstáť,že pozberám smotanu,z nej urobím maslo a tak už či na tvaroh,či na syr.Vždy sa to oplatí,viem čo jem.
...ja som dal celú smatanku a veru bolo to vtom syru cítiť , bol to taký smotanový ...ale chutil
a ani sa z neho táto skvelá dobrota nedá robiť
len ja sa tu v ba k takému čerstvému mlieku z automatu nedostanem. len preto som to napísala :-)
súhlasím úplne s tebou
..... ako čundrák som videl výrobu ovčieho syra ( zo 400 podojených ovcí ) ..... ovčie mlieko dali zohriať do kotliny a ked bolo teplé ako chceli ( nemali teplomer ) odklonili kotlinu nabok a priliali do kotla za štamprdlík syridla a nechali postáť ....čas som nesledoval , ale hádam tak hodinku ....... potom bača vzal také velké drevo - ako malé veslo a to ,,zrazené,, mlieko rozmrvil ma menšie kúsky.
potom zobral plienku ,aspoň mne to ako plienka pripadalo do každej ruky si vzal jeden cíp roztiahol ruky a odzadu kotla ťahaj tu plienku po boku ,a potom podne smerom k sebe - nabieral hrudky syra do tej pleny...... chvilku naháňal rukami po kotline asi syr a dával do pleny, tú potom vytiahol urobil uzle a plenu zo syrom zavesil odkvapkať ..... to čo zostalo v kotline dal znovu nad oheň prevaril ....to bol začiatok sladkej žinčice .... kysla žinčica sa stane po skysnutí sladkej..... vtedy sis žinčice mohla nabrať a vypiť kolkolen si chcela , neskoršie sa predávala za 2 kčs za liter no a dnes je ( odpad z výroby syra ) drajšia ako liter poctivého mlieka .... 1,5 litrová flaša žinčice sa predává za 2,5 €
....... vtedy sňou krmimi prasce
posielam Ti TS, kukni do schránky
pokec ... gordy-f1@azet.sk
pokec ... Gordon-ko@azet.sk
fejzbuk Tomas Marny .... ale tam moc nechodim nepáčí sa mi
skyp ... gordon5622
pokec ... gordy-f1@azet.sk
pokec ... Gordon-ko@azet.sk
fejzbuk Tomas Marny .... ale tam moc nechodim nepáčí sa mi
Taktiež aj vyúdíme.Je fantasticky,vid,/údený ovčí syr v mojích rcp.
Syridlo a potrebné veci si môžte kúpiť aj tu: www.syridlo-predaj.sk
..... aj pusu dostanem ??????
Niekedy zohrievam ako Ty,ale veľa raz iba na 35-40°C.Ešte sa mi nestalo aby sa mi mlieko nezasyrilo.
varecha.pravda.sk/recepty/domaci-syr-fotorecept/37532-rec...
varecha.pravda.sk/recepty/domaci-syr-bez-syridla-fotorece...
varecha.pravda.sk/recepty/hrudka-z-kravskeho-mlieka-fotor...
varecha.pravda.sk/recepty/domaca-vyroba-syra-ricotta-foto...
varecha.pravda.sk/recepty/domaci-syr-z-cerstveho-mlieka-f...
varecha.pravda.sk/recepty/kravska-hrudka-fotorecept/28906...
ty ked zohreješ mlieko nad 70 °C,tak sa ti urobí tuhší syr a vtedy môže byť ľahší,lebo viac stečie zo srvatky a ked ho zahrejaš na 35°C,vtedy je syr jemnejší a taktiež ťažší,no dlhšie steká.
@jerica ,ja si mlieko nechám postáť do druhého dňa a vtedy mi pekne sadne smotana na masielko.
už ma deti nahovárajú, aby sme zajtra spravili ďalší