Syr z mlieka z automatu

gordonko - fotkagordonko, 19. marca 2013
Syr z mlieka z automatu
Foto: gordonko

Na "veľkom tvorivom stretnutí" ukazovali, ako urobiť z 5 litrov mlieka (v cene 5 €) syr. Nedalo sa pozerať všade, tak som sem-tam nakukol. Ale recept na syr som si doniesol. A tu je moja "premiera". Chémia vydrží na viacero použítí. To bude ešte lacnejšia "výroba" syra.

5 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 l z automatu
50 ml
3 ml
17 kvapiek

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    ...pripravené suroviny

    Syr z mlieka z automatu - obrázok 1
  2. 2

    chemia , je k dostaniu priami v automatoch s mliekom ...cena 3,10 €

    Syr z mlieka z automatu - obrázok 2
  3. 3

    mlieko si zohrejeme na teplotu 72 °C ..... pasterilizujeme NIE viac

    Syr z mlieka z automatu - obrázok 3
  4. 4

    a potom mlieko čo najrýchlejšie zchladíme na 36 °C

    Syr z mlieka z automatu - obrázok 4
  5. 5

    pridáme 3 mililitry chloridu vápenarýho

    Syr z mlieka z automatu - obrázok 5
  6. 6

    50 mililitrou zákysanky ..... toto som nedodržal a dal som tam celú 200 gr smotanku a poriadne preniešame

    Syr z mlieka z automatu - obrázok 6
  7. 7

    a pri teplote 36°C necháme stáť 30 minut - udržujeme teplotu

    Syr z mlieka z automatu - obrázok 7
  8. 8

    po 30 minutách pridáme 17 kvapiek syridla rozmiešaných v troške vody

    Syr z mlieka z automatu - obrázok 8
  9. 9

    , premiešame a necháme stát bez miešania 45 minut - až dve hodiny

    Syr z mlieka z automatu - obrázok 9
  10. 10

    ..... mlieko musí mať pudingovú konzistenciu

    Syr z mlieka z automatu - obrázok 10
  11. 11

    ked je to ,,zrazené,, rozmrvíme si to vareškou ....... 30 minut to ešte nechať pri teplote 36 - 39 °C

    Syr z mlieka z automatu - obrázok 11
  12. 12

    ,,syr,, som si nadbral do dvoch ,,specialních ,, misiek na syr ( kúpil som ich kedysi na Agrokomlexi )

    Syr z mlieka z automatu - obrázok 12
  13. 13

    ostatný som dal do utierky vloženej do sitka

    Syr z mlieka z automatu - obrázok 13
  14. 14

    .. tú som potom zavesil a nechal odkvapkávať

    Syr z mlieka z automatu - obrázok 14
  15. 15

    asi po 3 - 4 hodinách odkvapkávania som to dal na váhu (aby ste si nemysleli ,že ju nemám ) .... bez 3 - 4 gramou to malo 1,5 kg DOBRÚ CHUŤ

    Syr z mlieka z automatu - obrázok 15

Diskusia k receptu

66 komentárov k receptu
záujemcovia o STRETKO VARECHA-rou 11.5. v Nitre prihláste sa aj sem formou komentu , tajnej správy,alebo na POKECi nick Gordy-f1 ,alebo Gordon-ko , poprípade na mob. 0944 234 933 ... pekný deň Vám
kúila by som to čerstvé mlieko z automatu aj za tú cenu, v ba hypermarketoch musím kúpiť trvanlivé plnotučné aj za 1,12e, ak chcem kvalitu.
Ja robievam syra tvaroh stále,u nás je z pojazdného automatu za 60 cent.
Mlieko nechám odstáť,že pozberám smotanu,z nej urobím maslo a tak už či na tvaroh,či na syr.Vždy sa to oplatí,viem čo jem.
@gordonko si šikovný chlapík, super práca, Tvoja manželka sa má....:-))) a kde si kúpil chlorid? Tam, kam chodím ja po mlieko (pri SPU), nie je žiadna chémia, syridlo kupujem na tržnici v obchode.
Super mi nechávame syr pri izbovej teplote trošku vykysnúť a potom moja super manželka za veľkých obetí lebo si pri tom páli pršteky ťahá z horúcej vody syrové nite .Je práve pri mne :)))))
jej:) konecne, je tu niekto, koho sa mozem opytat, kde sa da kupit syridlo a chlorid? a tiez, ak mas cas, gordonko, objasni nam, prosim, naco je potrebne v syre jedno aj druhe.treba nevyhnutne aj ten chlorid? o syridle viem, ze ano...dak.
@Ancicka a Ty pridávaš smatanku či zákysanku ????? ...aký je Tvoj osvedčený recept ??????
...ja som dal celú smatanku a veru bolo to vtom syru cítiť , bol to taký smotanový ...ale chutil
@samanka no ja som ho kúpil vo Vrábloch pred Lídlom , tam majú mlieko za 50 centou ........ najbližšie mlieko za 50 centou je v Branči ,ale či tam majú aj chemiu neviem nevšimol som si ..... chcem urobiť mlieko iba zo syridlom ,ak mi zachutá tak Ti ten chlorid darujem
@gordonko , ja viem, že stojí za ........,
a ani sa z neho táto skvelá dobrota nedá robiť
len ja sa tu v ba k takému čerstvému mlieku z automatu nedostanem. len preto som to napísala :-)
súhlasím úplne s tebou
@cloviecka jasne , iba pre Teba si čas nájdem .... tak siridlo a chlorid majú istotne vo Vrábloch - 20 km od Nitry a načo je chlorid ??? .. neviem ani ja robil som syr podla receptu ktorý sa mi dostal do rúk na ,,Tvorivom stretnutí vo Vrábloch,, tak som robil podla neho .... istotne vyskúšam aj bez chloridu a asi aj bez smatanky či zákysanky..... iba mlieko a syridlo
..... ako čundrák som videl výrobu ovčieho syra ( zo 400 podojených ovcí ) ..... ovčie mlieko dali zohriať do kotliny a ked bolo teplé ako chceli ( nemali teplomer ) odklonili kotlinu nabok a priliali do kotla za štamprdlík syridla a nechali postáť ....čas som nesledoval , ale hádam tak hodinku ....... potom bača vzal také velké drevo - ako malé veslo a to ,,zrazené,, mlieko rozmrvil ma menšie kúsky.
potom zobral plienku ,aspoň mne to ako plienka pripadalo do každej ruky si vzal jeden cíp roztiahol ruky a odzadu kotla ťahaj tu plienku po boku ,a potom podne smerom k sebe - nabieral hrudky syra do tej pleny...... chvilku naháňal rukami po kotline asi syr a dával do pleny, tú potom vytiahol urobil uzle a plenu zo syrom zavesil odkvapkať ..... to čo zostalo v kotline dal znovu nad oheň prevaril ....to bol začiatok sladkej žinčice .... kysla žinčica sa stane po skysnutí sladkej..... vtedy sis žinčice mohla nabrať a vypiť kolkolen si chcela , neskoršie sa predávala za 2 kčs za liter no a dnes je ( odpad z výroby syra ) drajšia ako liter poctivého mlieka .... 1,5 litrová flaša žinčice sa predává za 2,5 €
....... vtedy sňou krmimi prasce
@pusta a prečo by ses knemu nedostala ..... pamätaj ,kde je dobrá vôla aj pomoc sa nájde ...... ča takto po dohode poslať tašku s niekolkými litrami mlieka autobusom priamo na Mlynské Nivy a tam si ich vydvihneš ...... a dorána sa môžeš ,,usýrovať,,
Prepač neviem prečo to neodišlo celé - Takže ja robievam tiež syr ale chlorid ani zákysanku nedávam a keď je už syr vyzrážany tak ho nožom pokrájam na kocky 1-2cm a potom odčerpavám syrovatku a na koniec dam do plienky alebo do staršej zaclony odkvapkať. /z tej zaclony sa otlačí vzor na hrudku syra/ Keď si necháš syr vykysnúť 1-3 dní /najlepšie v lete ale môžeš aj teraz skúsiť z tej menšej hrudky/ a potom ho pomleť na drobno na mäsovom mlynčeku, trocha posoliť a rukou vyhniesť do hladka ziskaš super bryndzu. Prajem Ti veľa tvorivých úspechov!
Pekné syrčeky,zdá sa mi,že mne toho syra vyjde toľkého mliečka menej.... Ale nevážila som..... No neva budem skúšať ďalej. Čo sa týka syrovej chémie ja som nedávno vygooglila www.syridlo-predaj.sk a ako inšpiráciu mrknite www.jaknato.webpark.cz
Ja do mlieka nepridávam zakysanku a ani smotanu,ved jú pozberám na maslo.No v lete robievam aj kozí a aj miešaný.Niekedy použijem bylinky,čerstvé.teraz robím bez.
Taktiež aj vyúdíme.Je fantasticky,vid,/údený ovčí syr v mojích rcp.
Syridlo a potrebné veci si môžte kúpiť aj tu: www.syridlo-predaj.sk
Ja som kúpil všetko cez internet myslím že boli z Topolčian alebo z Nitry, dokonca mi teraz ponúkali aj tekutý dym z čoho sa robia údené syry za 6 €.Ale keď by si potreboval niečo bližšie napíšem večer,teraz idem do práce.
Krásne si sa pohral, u nás je tiež automat , keď ho otvorili , mlieko nemalo chybu , mohla som robiť šlahačku,teraz by som z neho nemala ani kožku. Nuž , nie je mlieko všade , ako u vás.
akorát si píšem zjednou kočkou na pokeci , z 10 litrou jej vraj vyšlo 1,2 kg syra ...... ty ,,svine ,, snad už riedí mlieko vodou ako tie obchodné reťazce ..... asi si naozaj musíme kúpiť kravu
@jerica akorát si píšem zjednou kočkou na pokeci , z 10 litrou jej vraj vyšlo 1,2 kg syra ...... ty ,,svine ,, snad už riedí mlieko vodou ako tie obchodné reťazce ..... asi si naozaj musíme kúpiť kravu
Vieš,ono to záleží aj od toho, ako sa kravky nakrmia.Vždy sa vravý,že krava dojí pyskom a tak aj záleží hustota mlieka.netreba hned si myslieť,že to mlieko riedia.na váhe syra tiež má vplyv,že ako stečie od srvatky.Syr ked necháš postát dva-tri dni tak pomalý steká a tým aj váha je slabšia.ja z 5 l mám tak približne,1/2 kg syra.
ty ked zohreješ mlieko nad 70 °C,tak sa ti urobí tuhší syr a vtedy môže byť ľahší,lebo viac stečie zo srvatky a ked ho zahrejaš na 35°C,vtedy je syr jemnejší a taktiež ťažší,no dlhšie steká.
@jerica ,ja si mlieko nechám postáť do druhého dňa a vtedy mi pekne sadne smotana na masielko.

Pridaj komentár k receptu: