Na "veľkom tvorivom stretnutí" ukazovali, ako urobiť z 5 litrov mlieka (v cene 5 €) syr. Nedalo sa pozerať všade, tak som sem-tam nakukol. Ale recept na syr som si doniesol. A tu je moja "premiera". Chémia vydrží na viacero použítí. To bude ešte lacnejšia "výroba" syra.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
5 l z automatu |
|
50 ml |
|
3 ml |
|
17 kvapiek |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
...pripravené suroviny
-
2
chemia , je k dostaniu priami v automatoch s mliekom ...cena 3,10 €
-
3
mlieko si zohrejeme na teplotu 72 °C ..... pasterilizujeme NIE viac
-
4
a potom mlieko čo najrýchlejšie zchladíme na 36 °C
-
5
pridáme 3 mililitry chloridu vápenarýho
-
6
50 mililitrou zákysanky ..... toto som nedodržal a dal som tam celú 200 gr smotanku a poriadne preniešame
-
7
a pri teplote 36°C necháme stáť 30 minut - udržujeme teplotu
-
8
po 30 minutách pridáme 17 kvapiek syridla rozmiešaných v troške vody
-
9
, premiešame a necháme stát bez miešania 45 minut - až dve hodiny
-
10
..... mlieko musí mať pudingovú konzistenciu
-
11
ked je to ,,zrazené,, rozmrvíme si to vareškou ....... 30 minut to ešte nechať pri teplote 36 - 39 °C
-
12
,,syr,, som si nadbral do dvoch ,,specialních ,, misiek na syr ( kúpil som ich kedysi na Agrokomlexi )
-
13
ostatný som dal do utierky vloženej do sitka
-
14
.. tú som potom zavesil a nechal odkvapkávať
-
15
asi po 3 - 4 hodinách odkvapkávania som to dal na váhu (aby ste si nemysleli ,že ju nemám ) .... bez 3 - 4 gramou to malo 1,5 kg DOBRÚ CHUŤ
Diskusia k receptu
Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu