Syr z mlieka z automatu
Autor receptu: gordonko
Na "veľkom tvorivom stretnutí" ukazovali, ako urobiť z 5 litrov mlieka (v cene 5 €) syr. Nedalo sa pozerať všade, tak som sem-tam nakukol. Ale recept na syr som si doniesol. A tu je moja "premiera". Chémia vydrží na viacero použítí. To bude ešte lacnejšia "výroba" syra.
5 minút príprava |
120 minút tepelná úprava |
Postup
- ...pripravené suroviny
- chemia , je k dostaniu priami v automatoch s mliekom ...cena 3,10 €
- mlieko si zohrejeme na teplotu 72 °C ..... pasterilizujeme NIE viac
- a potom mlieko čo najrýchlejšie zchladíme na 36 °C
- pridáme 3 mililitry chloridu vápenarýho
- 50 mililitrou zákysanky ..... toto som nedodržal a dal som tam celú 200 gr smotanku a poriadne preniešame
- a pri teplote 36°C necháme stáť 30 minut - udržujeme teplotu
- po 30 minutách pridáme 17 kvapiek syridla rozmiešaných v troške vody
- , premiešame a necháme stát bez miešania 45 minut - až dve hodiny
- ..... mlieko musí mať pudingovú konzistenciu
- ked je to ,,zrazené,, rozmrvíme si to vareškou ....... 30 minut to ešte nechať pri teplote 36 - 39 °C
- ,,syr,, som si nadbral do dvoch ,,specialních ,, misiek na syr ( kúpil som ich kedysi na Agrokomlexi )
- ostatný som dal do utierky vloženej do sitka
- .. tú som potom zavesil a nechal odkvapkávať
- asi po 3 - 4 hodinách odkvapkávania som to dal na váhu (aby ste si nemysleli ,že ju nemám )
.... bez 3 - 4 gramou to malo 1,5 kg
DOBRÚ CHUŤ