Syr z mlieka z automatu

Autor receptu: gordonko

Na "veľkom tvorivom stretnutí" ukazovali, ako urobiť z 5 litrov mlieka (v cene 5 €) syr. Nedalo sa pozerať všade, tak som sem-tam nakukol. Ale recept na syr som si doniesol. A tu je moja "premiera". Chémia vydrží na viacero použítí. To bude ešte lacnejšia "výroba" syra.

5 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. ...pripravené suroviny
  2. chemia , je k dostaniu priami v automatoch s mliekom ...cena 3,10 €
  3. mlieko si zohrejeme na teplotu 72 °C ..... pasterilizujeme NIE viac
  4. a potom mlieko čo najrýchlejšie zchladíme na 36 °C
  5. pridáme 3 mililitry chloridu vápenarýho
  6. 50 mililitrou zákysanky ..... toto som nedodržal a dal som tam celú 200 gr smotanku a poriadne preniešame
  7. a pri teplote 36°C necháme stáť 30 minut - udržujeme teplotu
  8. po 30 minutách pridáme 17 kvapiek syridla rozmiešaných v troške vody
  9. , premiešame a necháme stát bez miešania 45 minut - až dve hodiny
  10. ..... mlieko musí mať pudingovú konzistenciu
  11. ked je to ,,zrazené,, rozmrvíme si to vareškou ....... 30 minut to ešte nechať pri teplote 36 - 39 °C
  12. ,,syr,, som si nadbral do dvoch ,,specialních ,, misiek na syr ( kúpil som ich kedysi na Agrokomlexi )
  13. ostatný som dal do utierky vloženej do sitka
  14. .. tú som potom zavesil a nechal odkvapkávať
  15. asi po 3 - 4 hodinách odkvapkávania som to dal na váhu (aby ste si nemysleli ,že ju nemám ) .... bez 3 - 4 gramou to malo 1,5 kg DOBRÚ CHUŤ