Domáci syr (fotorecept)

Domáci syr (fotorecept)
Foto: akeber
akeberAkeber, recept pridal: 25. februára 2013 12:51Ďalšie jeho recepty

Doma si z času na čas , urobíme domáci syr . Najčastejšie na sviatky alebo rodinnú oslavu . Je vynikajúci a veľmi chutný . Používam ho aj na vyprážanie.....tento syr sa určite neroztečie .

Suroviny

60
minút
príprava

Postup prípravy receptu

1

Potrebujete ešte: teplomer, gázu, sitko. Z 5 litrov máme bochníček syra ( nevážila som ) viď. na foto . Samozrejme že môžeme urobiť aj z menšej aj z väčšej dávky . Vždy platí ....na 1 liter mlieka , 1 ml syridla a 1 dcl. zakysanky . Mlieko a zakysanku zohrejeme na 35 až 45 C , odstavíme zo sporáka . Pridávame syridlo a miešame . Miešame stále aj keď sa nám začne zrážať . Aspoň 15 minút . Syrenina začne byť hustá ako puding .
Domáci syr (fotorecept) - obrázok 1

2

Potom ponecháme usadnúť na 20 minút aby syrenina usadla na spodok hrnca . Znova premiešame aspoň 5 minút a znovu ponecháme usadnúť . Srvátku zlejeme , syreninu vyžmýkame a dáme ju do sitka alebo gázy odkvapkať na 24 hod . Nakoniec ho osolíme .
Domáci syr (fotorecept) - obrázok 2

3

Je vynikajúci aj na vyprážanie . Obalíme v troj obale múka , vajce , strúhanka .
Domáci syr (fotorecept) - obrázok 3

4

Prierez.
Domáci syr (fotorecept) - obrázok 4

5

DOBRÚ CHUŤ !
Domáci syr (fotorecept) - obrázok 5



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 8 ľudí (4,5 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • bochanek, 25. februára 2013 o 13:11
    Prosím,co znamená ve slovenš,zakysanka?Je to zakysaná smetana?A ještě kde kupujete sýřidlo?díky.A ještě co znamená cícer/zázvor?/


  • ywett, 25. februára 2013 o 13:20
    úvodné foto je krásne a syr nemá chybu, domáci je najlepší! :-)


  • irenaw, 25. februára 2013 o 13:24
    pekný recept, ukladám. @bochanek zakysanka niečo ako kefír, hustejšia a tučnejšia, možno menej kyslá. syridlo cez internet. cícer=cizrna, zázvor=ďumbier :-)


  • radost, 25. februára 2013 o 13:24
    @bochanek
    zakysanka=zakysaná smetana....cícer=cizrna
    na dalšiu otázku odpovie autorka..verím-že sa na mňa nenahnevá...:-)))
    pekný deň


  • dobryhrncekvar, 25. februára 2013 o 13:25
    @bochanek , zakysanka je kyslé mlieko a cícer je strukovina, myslím že po česky je to cizrna, zázvor je korenie /dumbier/, dostať kúpiť aj čerstvý koreň skoro v každom supermarkete


  • renulienka, 25. februára 2013 o 13:25
    @bochanek , zakysanka je kyslomliecny produkt ziskany mliecnou fermentaciou kravskeho mlieka, ma vyssi obsah tuku a hutnu chut-take ,,dobre kysle mlieko,,;-), teda nie je to smotana.Syridlo kupis cez internet.A cicer je cizrna a zazvor je zazvor, nie je to jedno.Dufam, ze pomohlo;-)


  • radost, 25. februára 2013 o 13:26
    @irenaw
    asi sme naraz....:-))))


  • radost, 25. februára 2013 o 13:30
    @akeber
    tento recept = fantázia...to musím urobiť i ja...mlieko i zakysanka =nemprobléma...no syridlo nemám doma..kde ho kúpiť?bo bez vyskúšania-receptu-budem smútiť...:-)))


  • akeber, 25. februára 2013 o 13:59
    Dievčatá vďaka za milé komentáre :-) potešili ....syridlo som kúpila v mliekárni ...Levické mliekárne majú svoju predajňu tam som ho dostala kúpiť ale dá sa objednať aj na nete :-)

    » www.climax.sk/shop/...


  • turistka, 25. februára 2013 o 14:08
    Syridlo sa dá kúpiť aj v drevených domčekoch, kde sa predávajú ovčie mliečne výrobky - pareničky, oštiepky, korbáčiky atď.


  • baka123, 25. februára 2013 o 14:38
    až dostanem kúpiť syridlo, určite recept vyskúšam, ukladám do KK /máš krásnu profilovú fotku /


  • irenaw, 25. februára 2013 o 14:39
    @radost "synchronizovaný enter" ;-D a minútu po nás ďalší dvaja, bochankovi sa bude o cizrne aj snívať :-)


  • marianne, 25. februára 2013 o 14:42
    aj mne sa velmi paci,len kde nepasterizovane mlieko vziat,ale ulozim si,keby nahodou.pekny syr @akeber..


  • akeber, 25. februára 2013 o 14:55
    @marianne , mlieko kupujem od susedky chová kravku , niektorých mestách sú boxy na nepastel. mlieko a po niektorých dedinách ( aj k nám ) chodí mliečny voz .


  • sracz, 25. februára 2013 o 15:08
    Krásna poctivá domáca práca, milá @akeber - si naozaj šikovná! Robievam, s podobnými výsledkami i hodnoteniami už desaťročia! Skús, ak máš možnosť, vyúdiť jeden kúsok (120x120x40 mm) na tvrdých vlhkých pilinách (slivka, čerešňa, buk) a ochutnaj. Naučil ma to super kamarát Ferko Dudáš zo Sačurova!


  • iva63, 25. februára 2013 o 15:26
    nádhera hrudka syra...fotky úplne originálne, až tak lákajú na ochutnanie-:)


  • ebaka, 25. februára 2013 o 16:01
    parááááda,mňam


  • violetacamorova, 25. februára 2013 o 16:08
    Domaci je najlepsi aj my sme robili, ked bola kravicka a este tak zaudit podla toho ako pise @sracz jedna basen. Uvodnu fotku mas velmi peknu.


  • akeber, 25. februára 2013 o 16:27
    vďaka za milé komentáre :-)
    @sracz udiarničku máme , poviem manželovi nech sa činí :-) .
    @baka123 , tú predošlú som musela zmeniť včera sa mi v komentároch objavila varecháčka s takou istou profilovou fotkou ako som mala ja ....a to by bol mierny chaos , tak som zvolila inú .


  • izabella929, 25. februára 2013 o 17:29
    vyzerá prekrásne.-))) presne taký dostávam od farmára každý týždeň...))


  • klaura, 25. februára 2013 o 17:44
    robievam pravidelne ... niet nad domáci ... tiež tu mám recept na domáci syr ... :)


  • medovnicek, 25. februára 2013 o 19:19
    aj ja si recept ukladám, veľmi sa mi páči ten povrch


  • akeber, 25. februára 2013 o 19:47
    dievčatá vďaka :-) @medovnicek , ten povrch je zo sitka :-)


  • stacy77777, 25. februára 2013 o 20:56
    nemá chybu


  • manya, 26. februára 2013 o 09:41
    robím podobne ako klaura,s tekutým siridlom,na 8 l dávam 2ml,odmerám injekčnou striekačkou,siridlo kupujeme v lekárni pre zvieratká,syr je sladký,keď pár dní postojí robím z neho aj bryndzu,robím aj údený


  • nojaadka, 26. februára 2013 o 11:14
    Nádhera! Mám otázočku - môžem použiť aj iné, než kravské mlieko? Ovčie či kozie... Zmení sa niečo v recepte?


  • akeber, 26. februára 2013 o 11:24
    ďakujem vám za milé komentáre dievčatá :-) @nojaadka , určite môžeš použiť aj kozie mlieko aj ovčie len nesmie byť pastelizované .


  • ancicka, 26. februára 2013 o 11:38
    Ja robievam pravidelne syry,no ale zakýsanku nedávam.Miešam tak 3-4 minútky a nechám stáť.Mlieko po nejakom čase pozriem tak,že položím ruku na vrch a ked mi ruka ostane čistá,tak je fajne zasýrené.Ked mi ostane bielá,tak ešte nechám.Potom nožom poprekrájam a nechám tak aby srvatka vystupila so syra a tak ho potom ešte metličkou rozbijem na fazuľky a nechám ,že mi syr padne na spodok a tak ho scedím.Občas si urobím aj s bylinkami.Vypražam,údim a taktiež aj halušky sú z ním výborné.Lenže pred údenim ho máčam v slanej vode.je vyníkajúci.
    Cez leto robievam kozí.


  • joel, 26. februára 2013 o 15:45
    pozdravujem ancicka presne takto robim aj ja a je veľmi dobrý


  • akeber, 26. februára 2013 o 15:51
    @ancicka , @joel , ja som skúšala zatiaľ len tento recept , pordila mi ho susedka čo chová kravku a kozičky ......chcem sa opýtať dúfam že sem ešte nakukneš aké používaš bylinky ? vyskúšala by som :-) a ďakujem .


  • ancicka, 26. februára 2013 o 15:59
    Kuk na môj.» varecha.pravda.sk/recepty/kozi-syr-domaca-vyroba-fotorece...
    obmieňam s čerstvými a teraz aj sušené,ale väčšiniu po vrchu.


  • akeber, 26. februára 2013 o 16:32
    vďaka :-)


  • rakana, 26. februára 2013 o 18:27
    vyskúšam,ale kde kúpim syridlo


  • ancicka, 26. februára 2013 o 19:23
    » www.syridlo-predaj.sk/index.php/kategorie-a6.Ja...
    som na začiatok si kúpila s tejto stránky.Teraz ho kupujem z pojazdného automatu.


  • joel, 28. februára 2013 o 20:30
    akeber ja som skúšal pažitku, cesnak, rascu ale najviacmi chuti provensalské korenie pretože ja ho milujem ja ho dávam aj do ryže, chleba .....


  • tori111222, 1. marca 2013 o 21:16
    nojaadka .. na kozí syr je iné syridlo ...


  • niniatko, 12. mája 2013 o 09:41
    dá sa použiť i pasterizované mlieko, ak nie je mlieko od kravy, najlepšie to v sáčkoch, mlieko nesmie byť UHT ošetrené (teda krabicové mlieko)


  • ocko, 12. mája 2013 o 10:14
    syridlo kupišv zahradkarstve ja som ho tam kupila a je aj v prašku ..


  • eva53, 12. mája 2013 o 18:02
    no teda v záhradkárstve, v lekárni....to už ozaj všetko dostať všade,len treba vedieť čo chceme kúpiť....pekný receptík,vyskúšam keď pôjdem okolo Zvolenskej Slatiny kúpim v PP


  • akeber, 12. mája 2013 o 19:38
    @eva53 , %´ďakujem ....


  • tazovka, 6. júna 2013 o 12:30
    viete mi poradit prosim? Muz robil vcera syr, ale nesadol mu,tak ho nechal na sporaku a rano bol trochu sadnuty, no musel ist do prace, tak to dal do ladnicky, moze ho pobede dorobit ci uz to bude zle? Dakujem


  • akeber, 6. júna 2013 o 22:53
    myslím že keď bol syr v chlade určite by ho mohol dokončiť


  • jozka2, 21. septembra 2013 o 02:40
    No Ancicka tebe to zavidim,ja udit nemam kde,moze mi niekto vysvetlit ci sa moze servatka pit aj so syridlom?Nie je to skodlive?



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Recept je v kategóriach:

Magazín

Šéfkuchár Ami El Gani: Môj sen je vlastná michelinovská reštaurácia
O tom, že gastronómia nemusí byť nudná, nás presvedčil Ami El Gani, šéfkuchár Holiday Inn Trnava, ktorý so svojim kreatívnym kuchárskym umením prináša nové trendy na slovenskú kulinársku scénu.

Ragú na horčici
Dnes si v Modre na barónku Megyesiovú už nikto nespomenie. Hádam len národný umelec Náco Bizmayer, ktorý u nej ako mladík prebýval.

Šéfkuchár Jozef Riska: Hľadáme chute a vône starého Prešporka
Na zorganizovanie úvodného večera Zimného festivalu jedla sa tento rok podujala známa bratislavská reštaurácia Zylinder. Jej šéfkuchár Jozef Riska nám predstavil, akú kuchyňu v Zylindri ponúkajú.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 5/2015: Fašiangy 2 Fašiangy 2
Časopis Varecha v piatok 30. januára v denníku Pravda.


TOPlist