Domáci syr (fotorecept)

Domáci syr (fotorecept)
Foto: akeber
akeberAkeber, recept pridal: 25. februára 2013 12:51Ďalšie jeho recepty

Doma si z času na čas , urobíme domáci syr . Najčastejšie na sviatky alebo rodinnú oslavu . Je vynikajúci a veľmi chutný . Používam ho aj na vyprážanie.....tento syr sa určite neroztečie .

Suroviny

60
minút
príprava

Postup prípravy receptu

1

Potrebujete ešte: teplomer, gázu, sitko. Z 5 litrov máme bochníček syra ( nevážila som ) viď. na foto . Samozrejme že môžeme urobiť aj z menšej aj z väčšej dávky . Vždy platí ....na 1 liter mlieka , 1 ml syridla a 1 dcl. zakysanky . Mlieko a zakysanku zohrejeme na 35 až 45 C , odstavíme zo sporáka . Pridávame syridlo a miešame . Miešame stále aj keď sa nám začne zrážať . Aspoň 15 minút . Syrenina začne byť hustá ako puding .
Domáci syr (fotorecept) - obrázok 1

2

Potom ponecháme usadnúť na 20 minút aby syrenina usadla na spodok hrnca . Znova premiešame aspoň 5 minút a znovu ponecháme usadnúť . Srvátku zlejeme , syreninu vyžmýkame a dáme ju do sitka alebo gázy odkvapkať na 24 hod . Nakoniec ho osolíme .
Domáci syr (fotorecept) - obrázok 2

3

Je vynikajúci aj na vyprážanie . Obalíme v troj obale múka , vajce , strúhanka .
Domáci syr (fotorecept) - obrázok 3

4

Prierez.
Domáci syr (fotorecept) - obrázok 4

5

DOBRÚ CHUŤ !
Domáci syr (fotorecept) - obrázok 5



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 8 ľudí (4,5 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • bochanek, 25. februára 2013 o 13:11
    Prosím,co znamená ve slovenš,zakysanka?Je to zakysaná smetana?A ještě kde kupujete sýřidlo?díky.A ještě co znamená cícer/zázvor?/


  • ywett, 25. februára 2013 o 13:20
    úvodné foto je krásne a syr nemá chybu, domáci je najlepší! :-)


  • irenaw, 25. februára 2013 o 13:24
    pekný recept, ukladám. @bochanek zakysanka niečo ako kefír, hustejšia a tučnejšia, možno menej kyslá. syridlo cez internet. cícer=cizrna, zázvor=ďumbier :-)


  • radost, 25. februára 2013 o 13:24
    @bochanek
    zakysanka=zakysaná smetana....cícer=cizrna
    na dalšiu otázku odpovie autorka..verím-že sa na mňa nenahnevá...:-)))
    pekný deň


  • dobryhrncekvar, 25. februára 2013 o 13:25
    @bochanek , zakysanka je kyslé mlieko a cícer je strukovina, myslím že po česky je to cizrna, zázvor je korenie /dumbier/, dostať kúpiť aj čerstvý koreň skoro v každom supermarkete


  • renulienka, 25. februára 2013 o 13:25
    @bochanek , zakysanka je kyslomliecny produkt ziskany mliecnou fermentaciou kravskeho mlieka, ma vyssi obsah tuku a hutnu chut-take ,,dobre kysle mlieko,,;-), teda nie je to smotana.Syridlo kupis cez internet.A cicer je cizrna a zazvor je zazvor, nie je to jedno.Dufam, ze pomohlo;-)


  • radost, 25. februára 2013 o 13:26
    @irenaw
    asi sme naraz....:-))))


  • radost, 25. februára 2013 o 13:30
    @akeber
    tento recept = fantázia...to musím urobiť i ja...mlieko i zakysanka =nemprobléma...no syridlo nemám doma..kde ho kúpiť?bo bez vyskúšania-receptu-budem smútiť...:-)))


  • akeber, 25. februára 2013 o 13:59
    Dievčatá vďaka za milé komentáre :-) potešili ....syridlo som kúpila v mliekárni ...Levické mliekárne majú svoju predajňu tam som ho dostala kúpiť ale dá sa objednať aj na nete :-)

    » www.climax.sk/shop/...


  • turistka, 25. februára 2013 o 14:08
    Syridlo sa dá kúpiť aj v drevených domčekoch, kde sa predávajú ovčie mliečne výrobky - pareničky, oštiepky, korbáčiky atď.


  • baka123, 25. februára 2013 o 14:38
    až dostanem kúpiť syridlo, určite recept vyskúšam, ukladám do KK /máš krásnu profilovú fotku /


  • irenaw, 25. februára 2013 o 14:39
    @radost "synchronizovaný enter" ;-D a minútu po nás ďalší dvaja, bochankovi sa bude o cizrne aj snívať :-)


  • marianne, 25. februára 2013 o 14:42
    aj mne sa velmi paci,len kde nepasterizovane mlieko vziat,ale ulozim si,keby nahodou.pekny syr @akeber..


  • akeber, 25. februára 2013 o 14:55
    @marianne , mlieko kupujem od susedky chová kravku , niektorých mestách sú boxy na nepastel. mlieko a po niektorých dedinách ( aj k nám ) chodí mliečny voz .


  • sracz, 25. februára 2013 o 15:08
    Krásna poctivá domáca práca, milá @akeber - si naozaj šikovná! Robievam, s podobnými výsledkami i hodnoteniami už desaťročia! Skús, ak máš možnosť, vyúdiť jeden kúsok (120x120x40 mm) na tvrdých vlhkých pilinách (slivka, čerešňa, buk) a ochutnaj. Naučil ma to super kamarát Ferko Dudáš zo Sačurova!


  • iva63, 25. februára 2013 o 15:26
    nádhera hrudka syra...fotky úplne originálne, až tak lákajú na ochutnanie-:)


  • ebaka, 25. februára 2013 o 16:01
    parááááda,mňam


  • violetacamorova, 25. februára 2013 o 16:08
    Domaci je najlepsi aj my sme robili, ked bola kravicka a este tak zaudit podla toho ako pise @sracz jedna basen. Uvodnu fotku mas velmi peknu.


  • akeber, 25. februára 2013 o 16:27
    vďaka za milé komentáre :-)
    @sracz udiarničku máme , poviem manželovi nech sa činí :-) .
    @baka123 , tú predošlú som musela zmeniť včera sa mi v komentároch objavila varecháčka s takou istou profilovou fotkou ako som mala ja ....a to by bol mierny chaos , tak som zvolila inú .


  • izabella929, 25. februára 2013 o 17:29
    vyzerá prekrásne.-))) presne taký dostávam od farmára každý týždeň...))


  • klaura, 25. februára 2013 o 17:44
    robievam pravidelne ... niet nad domáci ... tiež tu mám recept na domáci syr ... :)


  • medovnicek, 25. februára 2013 o 19:19
    aj ja si recept ukladám, veľmi sa mi páči ten povrch


  • akeber, 25. februára 2013 o 19:47
    dievčatá vďaka :-) @medovnicek , ten povrch je zo sitka :-)


  • stacy77777, 25. februára 2013 o 20:56
    nemá chybu


  • manya, 26. februára 2013 o 09:41
    robím podobne ako klaura,s tekutým siridlom,na 8 l dávam 2ml,odmerám injekčnou striekačkou,siridlo kupujeme v lekárni pre zvieratká,syr je sladký,keď pár dní postojí robím z neho aj bryndzu,robím aj údený


  • nojaadka, 26. februára 2013 o 11:14
    Nádhera! Mám otázočku - môžem použiť aj iné, než kravské mlieko? Ovčie či kozie... Zmení sa niečo v recepte?


  • akeber, 26. februára 2013 o 11:24
    ďakujem vám za milé komentáre dievčatá :-) @nojaadka , určite môžeš použiť aj kozie mlieko aj ovčie len nesmie byť pastelizované .


  • ancicka, 26. februára 2013 o 11:38
    Ja robievam pravidelne syry,no ale zakýsanku nedávam.Miešam tak 3-4 minútky a nechám stáť.Mlieko po nejakom čase pozriem tak,že položím ruku na vrch a ked mi ruka ostane čistá,tak je fajne zasýrené.Ked mi ostane bielá,tak ešte nechám.Potom nožom poprekrájam a nechám tak aby srvatka vystupila so syra a tak ho potom ešte metličkou rozbijem na fazuľky a nechám ,že mi syr padne na spodok a tak ho scedím.Občas si urobím aj s bylinkami.Vypražam,údim a taktiež aj halušky sú z ním výborné.Lenže pred údenim ho máčam v slanej vode.je vyníkajúci.
    Cez leto robievam kozí.


  • joel, 26. februára 2013 o 15:45
    pozdravujem ancicka presne takto robim aj ja a je veľmi dobrý


  • akeber, 26. februára 2013 o 15:51
    @ancicka , @joel , ja som skúšala zatiaľ len tento recept , pordila mi ho susedka čo chová kravku a kozičky ......chcem sa opýtať dúfam že sem ešte nakukneš aké používaš bylinky ? vyskúšala by som :-) a ďakujem .


  • ancicka, 26. februára 2013 o 15:59
    Kuk na môj.» varecha.pravda.sk/recepty/kozi-syr-domaca-vyroba-fotorece...
    obmieňam s čerstvými a teraz aj sušené,ale väčšiniu po vrchu.


  • akeber, 26. februára 2013 o 16:32
    vďaka :-)


  • rakana, 26. februára 2013 o 18:27
    vyskúšam,ale kde kúpim syridlo


  • ancicka, 26. februára 2013 o 19:23
    » www.syridlo-predaj.sk/index.php/kategorie-a6.Ja...
    som na začiatok si kúpila s tejto stránky.Teraz ho kupujem z pojazdného automatu.


  • joel, 28. februára 2013 o 20:30
    akeber ja som skúšal pažitku, cesnak, rascu ale najviacmi chuti provensalské korenie pretože ja ho milujem ja ho dávam aj do ryže, chleba .....


  • tori111222, 1. marca 2013 o 21:16
    nojaadka .. na kozí syr je iné syridlo ...


  • niniatko, 12. mája 2013 o 09:41
    dá sa použiť i pasterizované mlieko, ak nie je mlieko od kravy, najlepšie to v sáčkoch, mlieko nesmie byť UHT ošetrené (teda krabicové mlieko)


  • ocko, 12. mája 2013 o 10:14
    syridlo kupišv zahradkarstve ja som ho tam kupila a je aj v prašku ..


  • eva53, 12. mája 2013 o 18:02
    no teda v záhradkárstve, v lekárni....to už ozaj všetko dostať všade,len treba vedieť čo chceme kúpiť....pekný receptík,vyskúšam keď pôjdem okolo Zvolenskej Slatiny kúpim v PP


  • akeber, 12. mája 2013 o 19:38
    @eva53 , %´ďakujem ....


  • tazovka, 6. júna 2013 o 12:30
    viete mi poradit prosim? Muz robil vcera syr, ale nesadol mu,tak ho nechal na sporaku a rano bol trochu sadnuty, no musel ist do prace, tak to dal do ladnicky, moze ho pobede dorobit ci uz to bude zle? Dakujem


  • akeber, 6. júna 2013 o 22:53
    myslím že keď bol syr v chlade určite by ho mohol dokončiť


  • jozka2, 21. septembra 2013 o 02:40
    No Ancicka tebe to zavidim,ja udit nemam kde,moze mi niekto vysvetlit ci sa moze servatka pit aj so syridlom?Nie je to skodlive?



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Recept je v kategóriach:

Magazín

Paradajkový paprikáš
Rajčina mala a má v našej rodinnej kuchyni dosť rozporné miesto. Túto plodinu peruánskych Indiánov pestujeme od čias, čo si pamätám.

Tvrďáci vyšli z módy, ženy preferujú citlivých mužov
- Inzercia -
Tradičný obdiv k drsňákom sa pomaly vytráca, svaly a sila prestávajú byť v kurze.

Varecha 29/2014: Prázdniny u babičky
Časopis Varecha v piatok 1. augusta 2014 v denníku Pravda.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 29/2014: Prázdniny u babičky Prázdniny u babičky
Časopis Varecha v piatok 1. augusta 2014 v denníku Pravda.


TOPlist