Domáci syr z čerstvého mlieka (fotorecept)

Domáci syr z čerstvého mlieka (fotorecept)
Foto: tatranka
tatrankaTatranka, recept pridal: 20. augusta 2012 17:40Ďalšie jeho recepty

Vždy som túžila si urobiť chutný,domáci syr.Pátrala som po receptoch,ale všade bolo písané so sýridlom,ktoré predávajú len vo veľkom množstve. Až som predsa objavila recept,ktorý sa mi páčil. Konečne som si urobila a ochutila syr podľa vlastnej chuti.A je môj!!!! Je len z litra mlieka,takže hocikedy sa dá pripraviť.Ingrediencie,ktoré idú do mliečka mám stále doma.Základ je mlieko,ocot,soľ a cmar.A chute si už môžete voliť samé.A čo je hlavné som spokojná a páči sa mi.

Suroviny

15
minút
príprava
15
minút
na 100 °C

Postup prípravy receptu

1

Necháme mliečko zohriať do bodu varu.Stiahneme z ohňa.Do neho pridáme 2 lyžice octu,a hrnček cmaru.Takto po premiešaní nechám mliečko 15 minút vyzrážať.
Domáci syr z čerstvého mlieka (fotorecept)  - obrázok 1

2

Medzi tým si nakrájam a roztlačím bylinky.Vyzrážané mliečko.
Domáci syr z čerstvého mlieka (fotorecept)  - obrázok 2

3

Vyzrážané mlieko,precedím cez mul,ktorý som prehodila v miske na cedenie.Po naložení do pripraveného mulu / fáčovina /,ho zaviažem a zavesím na tyčku nad hrniec.Poslúži aj vareška. To trvá tak asi 30-45 minút.To uvidíte.Ak vám zo syra už tekutina nekape.
Domáci syr z čerstvého mlieka (fotorecept)  - obrázok 3

4

Do pripravenej misky so soľou pridám bylinky,cesnak a pokrájané sušené paradajky.Do nich vložím odkapaný syr vybalený z mulu.
Domáci syr z čerstvého mlieka (fotorecept)  - obrázok 4

5

Syr dobre rukou premiešam v miske so soľou a bylinkami,cesnakom.Chcela som mať šikovné porcie pre jedného a tak som si vymyslela naplniť silikónové formičky na mufiny.Ináč môžte si uložiť do akejkoľvek misky.Syr treba dobre natlačiť a na vrch pritlačiť potravinársku fóliu.Mne vyšli z litra mlieka štyri plné formičky.Uložiť do chladu!
Domáci syr z čerstvého mlieka (fotorecept)  - obrázok 5

6

Nevydržala som a s manželom po troch hodinách v chlade sme chutnali.Syr som trochu posypala čerstvým mletým korením,poliala olivovým olejom.No čo mám povedať?My sme si s manželom hmkali a usmievali sa na seba,že sa dielo podarilo..... Je roztierateľný a aj v kuse sa dá krájať.
Domáci syr z čerstvého mlieka (fotorecept)  - obrázok 6

7

Skúste! O jeden receptík,dobrý mám zase. Teším sa. Myslím,že budete spokojné.Záleži ako si ho aj podľa seba ochutíte.Nabudúce sa chystám urobiť s kôprom a šunkou.Dám vedieť.
Domáci syr z čerstvého mlieka (fotorecept)  - obrázok 7



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 2 ľudia (3,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • pusta, 20. augusta 2012 o 18:32
    @tatranka , krásny recept. už je v kk a veľmi sa teším, že ho spravím. dakujem. so syridlom je to aj pre mňa rovnaký problém.


  • vierik, 20. augusta 2012 o 18:48
    Krásna foto dokumentácia,a ešte lepší receptík.Ukladám a isto aj vyskúšam,ďakujem za receptík....♥


  • cistinka, 20. augusta 2012 o 18:56
    Perfektné @tatranka ... určite vyskúšam aj ja, podobný syr si kupujem občas na farmárskych trhoch, ale nenapadlo ma, že sa dá takto ľahko spraviť doma. Veľká vďaka za recept!


  • turistka, 20. augusta 2012 o 19:08
    @Tatranka , tak tento zázrak vyskúšam


  • sylvinka, 20. augusta 2012 o 19:10
    Tlieskam! Super, super a ešte raz super! A v tých mufinkových košíčkoch to nemá chybu.Jasné, že kk


  • likalu, 20. augusta 2012 o 19:10
    Tatranka, krásny recept. Ja som už robila so syrydlom, ale tento sa mi veľmi páči. Určite vyskúšam. Dávam do kk.


  • babkamt, 20. augusta 2012 o 19:25
    U nás na družstve predávajú čerstvé mlieko v piatok a v sobotu. Skočím si kúpiť a potom si aj ja spravím dobrý syr. Recept je už v kk.Šikovný nápad - tie mafinkové košíčky.


  • coldbery, 20. augusta 2012 o 19:40
    Martuška si kúzelnik ...veľmi sa mi to páči...ja to skúsim ale neviem.... neviem či sa mi to podarí...nie som v takýchto veciach veľmi zručná....:)


  • adalim231, 20. augusta 2012 o 19:52
    Super recept, určite vyskúšam, mlieko si kúpim v automate, už som skúšala so syridlom ale nechutil mi veľmi, cítila som v ňom čosi horké, toto vyzerá dobre, už je v KK


  • tatranka, 20. augusta 2012 o 19:53
    Ďakujem vám za komentáriky a teším sa,že vás receptik oslovil.Je tu veľa kvalitných receptov na spracovanie syru.No mne sa veľmi páči,že nie je náročný,všetko má gazdinka k ruke a nie je s nim veľa práce.
    @coldbery pravdaže Ivka podarí,tebe takej šikovnici...?


  • jerica, 20. augusta 2012 o 20:00
    @tatranka Martulka, perfektný recept, lahodí nielen OKU, ale určite aj chuti:-)) konkurencia mliekarňam , domáce je len domáce. Stôl chutných raňajok:-)


  • dajanca, 20. augusta 2012 o 20:04
    no tento recept veru stojí za vyskúšanie... s takou názornou fotodokumentáciou to snáď dokážem... :-)


  • ancicka, 20. augusta 2012 o 20:24
    isto je fajnový.


  • myalab, 20. augusta 2012 o 20:31
    tak toto nemá chybu :) užasné


  • niniatko, 20. augusta 2012 o 20:32
    @adalim231 to, že ste tam cítili niečo horké bolo s veľmi veľkou pravdepodobnosťou spôsobené príliš veľkou dávkou syridla
    syr robím síce len pár mesiacov, ale skoro každý týždeň a len raz sa mi stalo, že bol horký (chyba mlieka vraj)

    receptík je pekný skúsim do budúceho syra takto primiešať bylinky a dať do košíkov

    podobne sa robí ricotta, len sa nepoužíva mlieko, ale srvátka


  • orchidea, 20. augusta 2012 o 20:39
    Urobila si skutočne krásny syr, páči sa mi, že netreba použiť syridlo...určite vyskúšam a už sa naň teším....a samozrejme výborne spracovaný a nafotený recept...


  • medovnicek, 20. augusta 2012 o 20:50
    perfektný recept, ako vždy výborný postup a fotografie, vrelá vďaka, už je v kk a keď budem mať len troška viacej času, určite ho pripravím


  • izabella929, 20. augusta 2012 o 20:58
    super recept.-))v piatok mi farmár vozí domáce čerstvé mlieko, vyskúšam.-))) dík za recept.-)


  • tiziana, 20. augusta 2012 o 21:14
    pripomenula si mi týmto receptom môjho dedka, ktorý, kým žil, choval kravy, a vždy sme mali dostatok mlieka a syra, tú pravú chuť nikdy nezabudnem...dedko vravel, ja už keď nebudem, budete vy kupovať drahé mlieko...a mal veľkú pravdu, nielen drahé, ale aj všetky mliečne výrobky, nie sú tým, čím by mali byť :( ...tvoj syr je prekrásny a verím, že aj veľmi chutný, to sa ti teda vydarilo, určite niekedy vyskúšam, ďakujem


  • tatranka, 20. augusta 2012 o 21:35
    Teším sa všetkým vaším odozvám.


  • akeber, 20. augusta 2012 o 21:42
    plný počet bodov ,,, :-) 100 na 1 *


  • frezia68, 20. augusta 2012 o 22:09
    Fíha?Ty si šikovnica!Krásne fotky a syr bez syridla,tak to vyskúšam a už teraz sa teším na výsledok :-)


  • evusik, 20. augusta 2012 o 22:17
    naša mama takto robila, bez cmaru, len zo sadnutého mlieka a bol to taký tvarohový syr, jedli sme ho len tak posolený... tento tvoj recept vyskúšam celkom určite, pretože mám rada takéto výrobky... @tatranka parádny recept, palček hore :-)


  • aroooo, 20. augusta 2012 o 23:18
    a už je v KK, v sobotu chodí automat s mliekom, neviem či u nás zoženiem cmar, ak nie bude ako píše evusik, ďakujem


  • niniatko, 20. augusta 2012 o 23:37
    @aroooo cmar sa dá kúpiť v obchode, zatiaľ som ho videla v každom, či malom, či veľkom, ak nezoženiete, dáva sa zakysanka, efekt je ten istý, tam ide o tie mikroorganizmy, ktoré cmar i zakysanka (každý kyslomliečny výrobok) musí obsahovať


  • babinka, 21. augusta 2012 o 00:49
    velka vdaka, @tatranka , ja tiez skusim bez cmaru (viem, ze ho v niektorych obchodoch maju, len som zabudla, ako je to po anglicky, nech nekupim volaco ine), pripadne dam lyzicu bieleho jogurtu


  • niniatko, 21. augusta 2012 o 00:56
    @babinka cmar po anglicky je buttermilk (a viem, že som otravná, tak už končím s komentovaním tohto tu :D )


  • 2010, 21. augusta 2012 o 02:04
    @niniatko , dik uz aj ja mozem pridat do KK , nikdy ma nenapadlo ze buttermilk je cmar. ( inac ho stale kupujeme a davame do omacok namiesto kyslej smotany). Tatranka super recept.


  • zdezda, 21. augusta 2012 o 04:49
    Krásne ,ako vždy, spracovaný receptík. Vyskúšam ho. Som zvedavá na tú konzistenciu, či sa líši od tvarohu urobeného z prirodzene skysnutého, poctivého mlieka.


  • marianne69, 21. augusta 2012 o 05:27
    teda @tatranka ,syr ako sa patri,ukladam si aj ja,nech sa potesim...naposledy som robila z jogurtu,tiez vyborny...


  • lusinkab, 21. augusta 2012 o 07:28
    Tak tento si ja teda ulkadam :-) krasne sa ti vydaril a urcite vyskusam :-)


  • tatranka, 21. augusta 2012 o 07:31
    @evusik poradila,že cmar môžeme nahradiť aj inou mliečnou kyslou kultúrou.Aj ja túto radu veľmi vítam. Veľmi ste sa všetky nadchli týmto receptom,až som sa vyľakala.Neočakávajte zázrak.Predsa je to len náhrada za ovčí syr.No je veľmi chutná!


  • terik, 21. augusta 2012 o 09:14
    No tak to sa mi páči, nielenže je krásny ale určite je aj chutný, určite vyskúšam aj ja. Potom dám vedieť ako chutil, (no to zas nie , aby som o tom pochybovala). Tak ukladááám


  • valeri, 21. augusta 2012 o 12:44
    Výborný recept, ďakujem


  • marianna76, 21. augusta 2012 o 16:41
    Martuška, syr vyzerá veľmi, veľmi fajn... ukladám si a pri najbližšej návšteve mesta kupujem kravské mlieko ... Ďakujem


  • pilka1, 21. augusta 2012 o 18:46
    zajtra skusim,vyzerá to super,,,


  • astheart, 21. augusta 2012 o 19:51
    Já mám problém koupit to čerstvé mléko...... Měli jsme tu mlékomat z nějakého valašského statku, ale lidi tam asi moc nechodili, zrušili nám ho... :(


  • tatranka, 21. augusta 2012 o 22:01
    @astheart v získanom recepte bola podmienka,kravské mlieko.Neskúšala som z iného.Bol to môj prvý pokus.


  • jozostruhar, 22. augusta 2012 o 02:42
    šikovný receptík,najbližšie ho vyskúšam.Avšak veľmi by som ho nenazýval syrom.Je to skôr bližšie k tvarohu.Koľko Ti prosím Ťa vyšlo z toho litra mlieka?Ja potrebujem na kilo originál syra cca 6-7 litrov kravského mlieka a to je mlieko od kravy plemena jerzey-mliekový typ s velkým obsahom bielkovín v mlieku a vysokou tukovosťou.Smotana ktorú občas odoberám je vynikajúca do prívarkov-tekvicový s ňou len tak spieva.


  • tatranka, 22. augusta 2012 o 09:16
    @jozostruh ár pýtaš sa,koľko mi vyšlo z litra mlieka.K nám vozia mlieko na ulicu v automate z blízkeho družstva.Nepredpokladám,žeby ho pančovali.Máš pravdu najlepší syr je z ovčieho mlieka a toto je vlastne nahrážka.Vyšlo mi ako vidíš na obrázku z toho litra,nevážila som,ale predpokladám že okolo 25-3O dkg.Ja som mala štyri formičky od mufiniek.Tie boli plné.A je to podoba konzistencie tvarohu,ale nechutí ako tvaroh.A ak si ju podľa seba ochutíš,možno aj ako odborník na syr,budeš milo prekvapený.
    My sme len dvaja a ak dôjdu vnúčatá,tak sa veru ujde každému.Je aj roztierateľný.
    Neviem,či som ťa odpoveďou uspokojila,ale ja som rada,že som takýto spôsob prípravy našla.


  • turistka, 22. augusta 2012 o 15:28
    @tatranka , mám tiež otázku, pre chvíľou som odložila hotový výrobok do chladničky, keďže predpokladám nerobila si syr po prvý raz, potrebujem vedieť, ako dlho ho môžem podržať v chladničke, potrebovala by som vedieť, či sa môže ľudovo povedané uležať. Nechcem aby sa mi pokazil, no vyhovovalo by mi do piatku večera. Dala som posekané: olivy, sušené paradajky, pažítku, cesnak, nakladané huby a vyšli mi 3 sklené zmrzlinové poháre. Sama som zvedavá, čo urobí táto kombinácia.


  • tatranka, 22. augusta 2012 o 17:01
    @turistka myslím,že do tej doby naozaj vydrží v chlade.Ja som tento syr robila po prvý krát.A ešte mám z neho uložené dve mištičky.Robila som ho 20.augusta.Myslím,že v chlade by sa mal tak udržať ako bežný čerstvý syr.To je tých 6_8 dní.Ináč čerstvý syr aj mrazím.Neviem,akoby sa zachoval tento.Musíme skúšať a radiť jedna druhej.Podľa mňa toto množstvo je na rýchli konzum.Tá kombinácia,ktorú si použila do syra sa mi páči.Vidíš,na huby som nemyslela a mám.Olivy nemám rada.


  • turistka, 22. augusta 2012 o 18:11
    @tatranka , som rada, že si sa ozvala. V obchode, keď som nakupovala sme rozmýšľali, či sa jednotlivé veci medzi sebou "nepobijú" preto sú tam i olivy také vo vrecúšku, ale mládež ich má rada, tak zvyšok vyjedia. A potešila si ma s tou výdržou 6-8 dní, niekedy urobím viac a dám zamraziť, tak ako robím s bryndzou. Huby mám zo slaného nálevu, tak som dala menej soli, ako predpisuješ v recepte, trošku som ho prispôsobila z obavy, aby nebol moc slaný.
    Ešte nakoniec - veľké ďakujem!!!


  • jozostruhar, 22. augusta 2012 o 18:16
    odpoveď viac než uspokojivá,mám rád ľudí ktorý sa neboja nových postupov pri varení i keď klasika je klasika.Ja idem vždy do mrákot keď sa opýtam detí čo idem variť a odpovedia mi že neviem.Vtedy začínam kúzliť.Nech sa ti i naďalej darí.


  • tatranka, 22. augusta 2012 o 19:27
    @turistka moja milá,nemáš mi za čo ďakovať.Veď aj ja sa učím a hlavne na chybách,ktoré sa mi sem tam podarí urobiť.
    @jozostruh ár teším sa,že si sa aj takou nedokonalou odpoveďou uspokojil.No tu u teba mi prichodilo sa priučiť,čo sa syra tíka.Ďakujem za prianie a ty svojim deťom kúzli ďalej.Veď to je v kuchyni jedno veľké úmenie.Ja som jeden svoj album o varení na POKECI pomenovala /Čarovanie v hrnci/.A ty určite vieš,o čom hovorím.


  • ajuschka, 22. augusta 2012 o 20:35
    damy, pozrite si www.syridlo.sk, maju tam syridlove tycinky na jedno pouzitie :)
    inak, ja kupujem pol litrovu flasu syridla a kedze robievam syr pomerne casto, rychlo sa minie. ziaden strach :)


  • cica2, 22. augusta 2012 o 21:05
    1 *


  • tatranka, 23. augusta 2012 o 11:46
    @ajuschka myslím že si pomohla svojou správou viacerým vareškárom.No ja si syr urobím ráz za čas a takto mi to vyhovuje.
    No aj tak ti ďakujem a asi nielen ja.
    @cica2 si milá.Ďakujem.


  • turistka, 24. augusta 2012 o 16:51
    @tatranka , tak dnes je ten deň D. Ochutnala som syr podľa Tvojho receptu, je chutný a aj tie olivy o ktorých som písala tam robia dobre, syr je primerané slaný, budem ho robiť i v budúcnosti. Všetky chute mi prešli na jazyku, tak môžem večer ponúknuť chuťovku hosťom, určite budú Tvoj recept pýtať.


  • tatranka, 24. augusta 2012 o 16:59
    @turistka teším sa,že si recept pochválila.Aj my sme dnes na raňajky dojedli poslednú mištičku so syrom.
    Na budúce skúsim zo šunkou a bylinkami.


  • katkaszaboova, 24. augusta 2012 o 19:10
    @tatranka , tvoj recept sa mi zapáčil na prvé mrknutie, a keďže svokra plánovala urobiť syr, tak som je navrhla tento tvoj... dopadlo to nad očakávania... svokra je spokojná, určite ho nerobila poslednýkrát. Ďakujem ti za skvelý recept!


  • tatranka, 24. augusta 2012 o 21:49
    @katkaszaboova Som rada,že ste z výsledkom boli obe spokojné.


  • pacik, 26. augusta 2012 o 16:54
    Prezerám recepty a došla som až j tvojmu. Tiež som veľakrát rozmýšľala, ako sa vyhnúť sýridlu. Takže len zohnať mlieko a ide sa vyrábať. Vďaka za recept :-D


  • tatranka, 27. augusta 2012 o 13:17
    @pacik presne tak ako ty aj ja som mala problém zo sýridlom.No teraz som celkom spokojná.ráz za čas je takáto príprava celkom vhodná.


  • rozmarynka, 7. septembra 2012 o 18:40

    Co se stane, když použiji mléko krabicové, nevím, kde sehnat nepasterizované...


  • tatranka, 7. septembra 2012 o 19:35
    @rozmarynka tak to naozaj neviem.Pokiaľ nevyskúšaš,nebudeš to vedieť ani ty.Ja robím len z kravského mlieka z automatu.


  • tatranka, 13. septembra 2012 o 18:09
    Ďakujem za milé ale aj poúčne komentáriky.


  • effy, 4. novembra 2012 o 11:49
    Mnam urcite vyskusam :-) a ta forma na muffiny to je super napad :-)


  • zdenula, 17. decembra 2012 o 18:41
    No tak toto si ukladám, až bude čas skúsim. :-)


  • zuzzulka, 20. apríla 2013 o 08:09
    No paráda, hneď vyskúšam . Mám na teba jednu otázku čo to máš za materiál v tom cedníku ... myslím tú látku alebo kde si to kúpila. Vyzerá to veľmi prakticky ja používam gázu z lekárne no je to nepraktické :-(


  • tatranka, 20. apríla 2013 o 15:30
    @zuzzulka Pýtaš sa ma,čo mám za látku-materiál v cedníku.Presne to čo ty.Tiež používam dve široké zošité gázy.Prepláchnem,osuším a používam ďalej.Nič iné som si zatiaľ nevymyslela.Možno ty prídeš na niečo a dáš vedieť.


  • pacik, 7. júna 2013 o 10:36
    @tatranka tvoj syr bol dnes na raňajky a veeeeeľmi chutil. A ani jeho výroba nie je zložitá, takže bude na našom stole často, skvelý recept :-)


  • tatranka, 7. júna 2013 o 14:28
    @pacik aj ja ho robím pravidelne,len s rôznou bylinkovou obmenou.K nám vozia vždy vo štvrtok čerstvé kravské mliečko,takže sme pravidelnými zákazníkmi.Predsa je to len domáci syrik,ktorý je po ruke.Som rada,že ho zaraďuješ do svojho receptára.


  • mariana33, 21. augusta 2013 o 12:21
    tak toto vyzerá super...určite sa dá namiesto gázy použiť aj dobre vyvarená plienka...dúfam...


  • janike, 24. júla 2014 o 21:22
    syr je uzasny :-), ale co robite s tou "vodou" co zostane, lebo ja som to vyliala, da sa to nejako zuzitkovat??


  • renulienka, 24. júla 2014 o 21:31
    » www.google.com/url?q=http://varecha.pravda.sk/diskusie...
    skus pozriet tuto diskusiu, mozno Ti pomoze zuzitkovat srvatku ;-)


  • tatranka, 24. júla 2014 o 22:49
    @janike niekto srvátku používa ako zákvas na pečenie domáceho chleba.Ja som ju tiež vyliala.


  • jozka2, 25. júla 2014 o 03:05
    Tatranka, tvoj receptik sa mi paci,urcite vyskusam.Najviac mineralov a vitaminov zostava v servatke,ulozenu v chladnicke ju pijem ako napoj od smadu,pouzivam na uvarenie cuketoveho alebo z dyne privarku/podlejem pocas varu namiesto vody/,alebo zapravam na nej kolace ci chlieb.Ma siroke vyuzitie,ak jej je vela staci vylait do kupela,pokozka bude velmi hebka.


  • tatranka, 25. júla 2014 o 14:34
    @jozka2 ďakujem,že si pridala tieto poznatky.Čítala som niečo o srvátke aj si zisťovala,ale veru nerobím tak.Ráz som pridala do domácich rožkov a manžel hoci nevedel,že je tam srvátka / nemieša sa mi do varenia a pečenia,nezaujíma ho to,má iné koníčky/, mi povedal,že tam cíti akúsi pa-chuť.Ja som ten pocit nemala,hoci som tiež cítila že boli iné.
    No do kúpela si naliať môžem....hádam aj trochu skrásniem a omladnem xixixi.
    Ešte ráz ďakujem.Určite bude prínosom tvoja rada pre iné varecháčky.


  • janike, 1. augusta 2014 o 12:00
    chleba peciem, tak to skusim pridat...nevedela som, ze je to "srvatka" :-)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Ako zatočiť so stresom, únavou aj akné jednou ranou?
- Inzercia -
Podľa oficiálnych správ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) má človek čeliaci nárokom všedného dňa stály nedostatok vitamínu C.

Zaváram, zaváraš, zavárame. Na slano a nakyslo.
Každý z nás ocení prísun rozmanitej zeleniny aj v zimnom období. Prečítajte si o zásadách a spôsoboch jej konzervovania.

Orechovo-chrenová nátierka
Po rokoch moravské vinárky opäť ožili. Pod taktovkou Evy Kloudovej vydali nedávno voľné pokračovanie Kuchařky moravských vinařek.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 38/2014: Pivová kuchárka Pivová kuchárka
Časopis Varecha v piatok 19. septembra v denníku Pravda.


TOPlist