Foto: tatranka
Vždy som túžila si urobiť chutný,domáci syr.Pátrala som po receptoch,ale všade bolo písané so sýridlom,ktoré predávajú len vo veľkom množstve. Až som predsa objavila recept,ktorý Zobraziť celý popisVždy som túžila si urobiť chutný,domáci syr.Pátrala som po receptoch,ale všade bolo písané so sýridlom,ktoré predávajú len vo veľkom množstve. Až som predsa objavila recept,ktorý sa mi páčil. Konečne som si urobila a ochutila syr podľa vlastnej chuti.A je môj!!!! Je len z litra mlieka,takže hocikedy sa dá pripraviť.Ingrediencie,ktoré idú do mliečka mám stále doma.Základ je mlieko,ocot,soľ a cmar.A chute si už môžete voliť samé.A čo je hlavné som spokojná a páči sa mi.
príprava
na 100 °C
Postup
-
1
Necháme mliečko zohriať do bodu varu.Stiahneme z ohňa.Do neho pridáme 2 lyžice octu,a hrnček cmaru.Takto po premiešaní nechám mliečko 15 minút vyzrážať.
-
2
Medzi tým si nakrájam a roztlačím bylinky.Vyzrážané mliečko.
-
3
Vyzrážané mlieko,precedím cez mul,ktorý som prehodila v miske na cedenie.Po naložení do pripraveného mulu / fáčovina /,ho zaviažem a zavesím na tyčku nad hrniec.Poslúži aj vareška. To trvá tak asi 30-45 minút.To uvidíte.Ak vám zo syra už tekutina nekape.
-
4
Do pripravenej misky so soľou pridám bylinky,cesnak a pokrájané sušené paradajky.Do nich vložím odkapaný syr vybalený z mulu.
-
5
Syr dobre rukou premiešam v miske so soľou a bylinkami,cesnakom.Chcela som mať šikovné porcie pre jedného a tak som si vymyslela naplniť silikónové formičky na mufiny.Ináč môžte si uložiť do akejkoľvek misky.Syr treba dobre natlačiť a na vrch pritlačiť potravinársku fóliu.Mne vyšli z litra mlieka štyri plné formičky.Uložiť do chladu!
-
6
Nevydržala som a s manželom po troch hodinách v chlade sme chutnali.Syr som trochu posypala čerstvým mletým korením,poliala olivovým olejom.No čo mám povedať?My sme si s manželom hmkali a usmievali sa na seba,že sa dielo podarilo..... Je roztierateľný a aj v kuse sa dá krájať.
-
7
Skúste! O jeden receptík,dobrý mám zase. Teším sa. Myslím,že budete spokojné.Záleži ako si ho aj podľa seba ochutíte.Nabudúce sa chystám urobiť s kôprom a šunkou.Dám vedieť.
@coldbery pravdaže Ivka podarí,tebe takej šikovnici...?
syr robím síce len pár mesiacov, ale skoro každý týždeň a len raz sa mi stalo, že bol horký (chyba mlieka vraj)
receptík je pekný skúsim do budúceho syra takto primiešať bylinky a dať do košíkov
podobne sa robí ricotta, len sa nepoužíva mlieko, ale srvátka
My sme len dvaja a ak dôjdu vnúčatá,tak sa veru ujde každému.Je aj roztierateľný.
Neviem,či som ťa odpoveďou uspokojila,ale ja som rada,že som takýto spôsob prípravy našla.
Ešte nakoniec - veľké ďakujem!!!
@jozostruh ár teším sa,že si sa aj takou nedokonalou odpoveďou uspokojil.No tu u teba mi prichodilo sa priučiť,čo sa syra tíka.Ďakujem za prianie a ty svojim deťom kúzli ďalej.Veď to je v kuchyni jedno veľké úmenie.Ja som jeden svoj album o varení na POKECI pomenovala /Čarovanie v hrnci/.A ty určite vieš,o čom hovorím.
inak, ja kupujem pol litrovu flasu syridla a kedze robievam syr pomerne casto, rychlo sa minie. ziaden strach :)
No aj tak ti ďakujem a asi nielen ja.
@cica2 si milá.Ďakujem.
Na budúce skúsim zo šunkou a bylinkami.
Co se stane, když použiji mléko krabicové, nevím, kde sehnat nepasterizované...
skus pozriet tuto diskusiu, mozno Ti pomoze zuzitkovat srvatku ;-)
No do kúpela si naliať môžem....hádam aj trochu skrásniem a omladnem xixixi.
Ešte ráz ďakujem.Určite bude prínosom tvoja rada pre iné varecháčky.