Domáci syr z čerstvého mlieka fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 20. augusta 2012
Domáci syr z čerstvého mlieka (fotorecept)
Foto: tatranka

Vždy som túžila si urobiť chutný,domáci syr.Pátrala som po receptoch,ale všade bolo písané so sýridlom,ktoré predávajú len vo veľkom množstve. Až som predsa objavila recept,ktorý Zobraziť celý popisVždy som túžila si urobiť chutný,domáci syr.Pátrala som po receptoch,ale všade bolo písané so sýridlom,ktoré predávajú len vo veľkom množstve. Až som predsa objavila recept,ktorý sa mi páčil. Konečne som si urobila a ochutila syr podľa vlastnej chuti.A je môj!!!! Je len z litra mlieka,takže hocikedy sa dá pripraviť.Ingrediencie,ktoré idú do mliečka mám stále doma.Základ je mlieko,ocot,soľ a cmar.A chute si už môžete voliť samé.A čo je hlavné som spokojná a páči sa mi.

15 minút
príprava
15 minút
na 100 °C

Suroviny

1 liter
250 ml
2 pl
3/4 kl
6 lístočkov
2 kl
2 strúčiky
2 pásiky
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Necháme mliečko zohriať do bodu varu.Stiahneme z ohňa.Do neho pridáme 2 lyžice octu,a hrnček cmaru.Takto po premiešaní nechám mliečko 15 minút vyzrážať.

    Domáci syr z čerstvého mlieka (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Medzi tým si nakrájam a roztlačím bylinky.Vyzrážané mliečko.

    Domáci syr z čerstvého mlieka (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Vyzrážané mlieko,precedím cez mul,ktorý som prehodila v miske na cedenie.Po naložení do pripraveného mulu / fáčovina /,ho zaviažem a zavesím na tyčku nad hrniec.Poslúži aj vareška. To trvá tak asi 30-45 minút.To uvidíte.Ak vám zo syra už tekutina nekape.

    Domáci syr z čerstvého mlieka (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    Do pripravenej misky so soľou pridám bylinky,cesnak a pokrájané sušené paradajky.Do nich vložím odkapaný syr vybalený z mulu.

    Domáci syr z čerstvého mlieka (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    Syr dobre rukou premiešam v miske so soľou a bylinkami,cesnakom.Chcela som mať šikovné porcie pre jedného a tak som si vymyslela naplniť silikónové formičky na mufiny.Ináč môžte si uložiť do akejkoľvek misky.Syr treba dobre natlačiť a na vrch pritlačiť potravinársku fóliu.Mne vyšli z litra mlieka štyri plné formičky.Uložiť do chladu!

    Domáci syr z čerstvého mlieka (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    Nevydržala som a s manželom po troch hodinách v chlade sme chutnali.Syr som trochu posypala čerstvým mletým korením,poliala olivovým olejom.No čo mám povedať?My sme si s manželom hmkali a usmievali sa na seba,že sa dielo podarilo..... Je roztierateľný a aj v kuse sa dá krájať.

    Domáci syr z čerstvého mlieka (fotorecept)  - obrázok 6
  7. 7

    Skúste! O jeden receptík,dobrý mám zase. Teším sa. Myslím,že budete spokojné.Záleži ako si ho aj podľa seba ochutíte.Nabudúce sa chystám urobiť s kôprom a šunkou.Dám vedieť.

    Domáci syr z čerstvého mlieka (fotorecept)  - obrázok 7

Diskusia k receptu

pusta
@tatranka , krásny recept. už je v kk a veľmi sa teším, že ho spravím. dakujem. so syridlom je to aj pre mňa rovnaký problém.
vierik
Krásna foto dokumentácia,a ešte lepší receptík.Ukladám a isto aj vyskúšam,ďakujem za receptík....♥
cistinka
Perfektné @tatranka ... určite vyskúšam aj ja, podobný syr si kupujem občas na farmárskych trhoch, ale nenapadlo ma, že sa dá takto ľahko spraviť doma. Veľká vďaka za recept!
sylvinka
Tlieskam! Super, super a ešte raz super! A v tých mufinkových košíčkoch to nemá chybu.Jasné, že kk
likalu
Tatranka, krásny recept. Ja som už robila so syrydlom, ale tento sa mi veľmi páči. Určite vyskúšam. Dávam do kk.
babkamt
U nás na družstve predávajú čerstvé mlieko v piatok a v sobotu. Skočím si kúpiť a potom si aj ja spravím dobrý syr. Recept je už v kk.Šikovný nápad - tie mafinkové košíčky.
coldbery
Martuška si kúzelnik ...veľmi sa mi to páči...ja to skúsim ale neviem.... neviem či sa mi to podarí...nie som v takýchto veciach veľmi zručná....:)
adalim231
Super recept, určite vyskúšam, mlieko si kúpim v automate, už som skúšala so syridlom ale nechutil mi veľmi, cítila som v ňom čosi horké, toto vyzerá dobre, už je v KK
tatranka
Ďakujem vám za komentáriky a teším sa,že vás receptik oslovil.Je tu veľa kvalitných receptov na spracovanie syru.No mne sa veľmi páči,že nie je náročný,všetko má gazdinka k ruke a nie je s nim veľa práce.
@coldbery pravdaže Ivka podarí,tebe takej šikovnici...?
jerica
@tatranka Martulka, perfektný recept, lahodí nielen OKU, ale určite aj chuti:-)) konkurencia mliekarňam , domáce je len domáce. Stôl chutných raňajok:-)
dajanca
no tento recept veru stojí za vyskúšanie... s takou názornou fotodokumentáciou to snáď dokážem... :-)
niniatko
@adalim231 to, že ste tam cítili niečo horké bolo s veľmi veľkou pravdepodobnosťou spôsobené príliš veľkou dávkou syridla
syr robím síce len pár mesiacov, ale skoro každý týždeň a len raz sa mi stalo, že bol horký (chyba mlieka vraj)

receptík je pekný skúsim do budúceho syra takto primiešať bylinky a dať do košíkov

podobne sa robí ricotta, len sa nepoužíva mlieko, ale srvátka
orchidea
Urobila si skutočne krásny syr, páči sa mi, že netreba použiť syridlo...určite vyskúšam a už sa naň teším....a samozrejme výborne spracovaný a nafotený recept...
medovnicek
perfektný recept, ako vždy výborný postup a fotografie, vrelá vďaka, už je v kk a keď budem mať len troška viacej času, určite ho pripravím
izabella929
super recept.-))v piatok mi farmár vozí domáce čerstvé mlieko, vyskúšam.-))) dík za recept.-)
tiziana
pripomenula si mi týmto receptom môjho dedka, ktorý, kým žil, choval kravy, a vždy sme mali dostatok mlieka a syra, tú pravú chuť nikdy nezabudnem...dedko vravel, ja už keď nebudem, budete vy kupovať drahé mlieko...a mal veľkú pravdu, nielen drahé, ale aj všetky mliečne výrobky, nie sú tým, čím by mali byť :( ...tvoj syr je prekrásny a verím, že aj veľmi chutný, to sa ti teda vydarilo, určite niekedy vyskúšam, ďakujem
frezia68
Fíha?Ty si šikovnica!Krásne fotky a syr bez syridla,tak to vyskúšam a už teraz sa teším na výsledok :-)
evusik
naša mama takto robila, bez cmaru, len zo sadnutého mlieka a bol to taký tvarohový syr, jedli sme ho len tak posolený... tento tvoj recept vyskúšam celkom určite, pretože mám rada takéto výrobky... @tatranka parádny recept, palček hore :-)
aroooo
a už je v KK, v sobotu chodí automat s mliekom, neviem či u nás zoženiem cmar, ak nie bude ako píše evusik, ďakujem
niniatko
@aroooo cmar sa dá kúpiť v obchode, zatiaľ som ho videla v každom, či malom, či veľkom, ak nezoženiete, dáva sa zakysanka, efekt je ten istý, tam ide o tie mikroorganizmy, ktoré cmar i zakysanka (každý kyslomliečny výrobok) musí obsahovať
babinka
velka vdaka, @tatranka , ja tiez skusim bez cmaru (viem, ze ho v niektorych obchodoch maju, len som zabudla, ako je to po anglicky, nech nekupim volaco ine), pripadne dam lyzicu bieleho jogurtu
niniatko
@babinka cmar po anglicky je buttermilk (a viem, že som otravná, tak už končím s komentovaním tohto tu :D )
2010
@niniatko , dik uz aj ja mozem pridat do KK , nikdy ma nenapadlo ze buttermilk je cmar. ( inac ho stale kupujeme a davame do omacok namiesto kyslej smotany). Tatranka super recept.
zdezda
Krásne ,ako vždy, spracovaný receptík. Vyskúšam ho. Som zvedavá na tú konzistenciu, či sa líši od tvarohu urobeného z prirodzene skysnutého, poctivého mlieka.
lusinkab
Tak tento si ja teda ulkadam :-) krasne sa ti vydaril a urcite vyskusam :-)
tatranka
@evusik poradila,že cmar môžeme nahradiť aj inou mliečnou kyslou kultúrou.Aj ja túto radu veľmi vítam. Veľmi ste sa všetky nadchli týmto receptom,až som sa vyľakala.Neočakávajte zázrak.Predsa je to len náhrada za ovčí syr.No je veľmi chutná!
terik
No tak to sa mi páči, nielenže je krásny ale určite je aj chutný, určite vyskúšam aj ja. Potom dám vedieť ako chutil, (no to zas nie , aby som o tom pochybovala). Tak ukladááám
marianna76
Martuška, syr vyzerá veľmi, veľmi fajn... ukladám si a pri najbližšej návšteve mesta kupujem kravské mlieko ... Ďakujem
astheart
Já mám problém koupit to čerstvé mléko...... Měli jsme tu mlékomat z nějakého valašského statku, ale lidi tam asi moc nechodili, zrušili nám ho... :(
tatranka
@astheart v získanom recepte bola podmienka,kravské mlieko.Neskúšala som z iného.Bol to môj prvý pokus.
jozostruhar
šikovný receptík,najbližšie ho vyskúšam.Avšak veľmi by som ho nenazýval syrom.Je to skôr bližšie k tvarohu.Koľko Ti prosím Ťa vyšlo z toho litra mlieka?Ja potrebujem na kilo originál syra cca 6-7 litrov kravského mlieka a to je mlieko od kravy plemena jerzey-mliekový typ s velkým obsahom bielkovín v mlieku a vysokou tukovosťou.Smotana ktorú občas odoberám je vynikajúca do prívarkov-tekvicový s ňou len tak spieva.
tatranka
@jozostruh ár pýtaš sa,koľko mi vyšlo z litra mlieka.K nám vozia mlieko na ulicu v automate z blízkeho družstva.Nepredpokladám,žeby ho pančovali.Máš pravdu najlepší syr je z ovčieho mlieka a toto je vlastne nahrážka.Vyšlo mi ako vidíš na obrázku z toho litra,nevážila som,ale predpokladám že okolo 25-3O dkg.Ja som mala štyri formičky od mufiniek.Tie boli plné.A je to podoba konzistencie tvarohu,ale nechutí ako tvaroh.A ak si ju podľa seba ochutíš,možno aj ako odborník na syr,budeš milo prekvapený.
My sme len dvaja a ak dôjdu vnúčatá,tak sa veru ujde každému.Je aj roztierateľný.
Neviem,či som ťa odpoveďou uspokojila,ale ja som rada,že som takýto spôsob prípravy našla.
turistka
@tatranka , mám tiež otázku, pre chvíľou som odložila hotový výrobok do chladničky, keďže predpokladám nerobila si syr po prvý raz, potrebujem vedieť, ako dlho ho môžem podržať v chladničke, potrebovala by som vedieť, či sa môže ľudovo povedané uležať. Nechcem aby sa mi pokazil, no vyhovovalo by mi do piatku večera. Dala som posekané: olivy, sušené paradajky, pažítku, cesnak, nakladané huby a vyšli mi 3 sklené zmrzlinové poháre. Sama som zvedavá, čo urobí táto kombinácia.
tatranka
@turistka myslím,že do tej doby naozaj vydrží v chlade.Ja som tento syr robila po prvý krát.A ešte mám z neho uložené dve mištičky.Robila som ho 20.augusta.Myslím,že v chlade by sa mal tak udržať ako bežný čerstvý syr.To je tých 6_8 dní.Ináč čerstvý syr aj mrazím.Neviem,akoby sa zachoval tento.Musíme skúšať a radiť jedna druhej.Podľa mňa toto množstvo je na rýchli konzum.Tá kombinácia,ktorú si použila do syra sa mi páči.Vidíš,na huby som nemyslela a mám.Olivy nemám rada.
turistka
@tatranka , som rada, že si sa ozvala. V obchode, keď som nakupovala sme rozmýšľali, či sa jednotlivé veci medzi sebou "nepobijú" preto sú tam i olivy také vo vrecúšku, ale mládež ich má rada, tak zvyšok vyjedia. A potešila si ma s tou výdržou 6-8 dní, niekedy urobím viac a dám zamraziť, tak ako robím s bryndzou. Huby mám zo slaného nálevu, tak som dala menej soli, ako predpisuješ v recepte, trošku som ho prispôsobila z obavy, aby nebol moc slaný.
Ešte nakoniec - veľké ďakujem!!!
jozostruhar
odpoveď viac než uspokojivá,mám rád ľudí ktorý sa neboja nových postupov pri varení i keď klasika je klasika.Ja idem vždy do mrákot keď sa opýtam detí čo idem variť a odpovedia mi že neviem.Vtedy začínam kúzliť.Nech sa ti i naďalej darí.
tatranka
@turistka moja milá,nemáš mi za čo ďakovať.Veď aj ja sa učím a hlavne na chybách,ktoré sa mi sem tam podarí urobiť.
@jozostruh ár teším sa,že si sa aj takou nedokonalou odpoveďou uspokojil.No tu u teba mi prichodilo sa priučiť,čo sa syra tíka.Ďakujem za prianie a ty svojim deťom kúzli ďalej.Veď to je v kuchyni jedno veľké úmenie.Ja som jeden svoj album o varení na POKECI pomenovala /Čarovanie v hrnci/.A ty určite vieš,o čom hovorím.
ajuschka
damy, pozrite si www.syridlo.sk, maju tam syridlove tycinky na jedno pouzitie :)
inak, ja kupujem pol litrovu flasu syridla a kedze robievam syr pomerne casto, rychlo sa minie. ziaden strach :)
tatranka
@ajuschka myslím že si pomohla svojou správou viacerým vareškárom.No ja si syr urobím ráz za čas a takto mi to vyhovuje.
No aj tak ti ďakujem a asi nielen ja.
@cica2 si milá.Ďakujem.
turistka
@tatranka , tak dnes je ten deň D. Ochutnala som syr podľa Tvojho receptu, je chutný a aj tie olivy o ktorých som písala tam robia dobre, syr je primerané slaný, budem ho robiť i v budúcnosti. Všetky chute mi prešli na jazyku, tak môžem večer ponúknuť chuťovku hosťom, určite budú Tvoj recept pýtať.
tatranka
@turistka teším sa,že si recept pochválila.Aj my sme dnes na raňajky dojedli poslednú mištičku so syrom.
Na budúce skúsim zo šunkou a bylinkami.
katkaszaboova
@tatranka , tvoj recept sa mi zapáčil na prvé mrknutie, a keďže svokra plánovala urobiť syr, tak som je navrhla tento tvoj... dopadlo to nad očakávania... svokra je spokojná, určite ho nerobila poslednýkrát. Ďakujem ti za skvelý recept!
pacik
Prezerám recepty a došla som až j tvojmu. Tiež som veľakrát rozmýšľala, ako sa vyhnúť sýridlu. Takže len zohnať mlieko a ide sa vyrábať. Vďaka za recept :-D
tatranka
@pacik presne tak ako ty aj ja som mala problém zo sýridlom.No teraz som celkom spokojná.ráz za čas je takáto príprava celkom vhodná.
rozmarynka

Co se stane, když použiji mléko krabicové, nevím, kde sehnat nepasterizované...
tatranka
@rozmarynka tak to naozaj neviem.Pokiaľ nevyskúšaš,nebudeš to vedieť ani ty.Ja robím len z kravského mlieka z automatu.
effy
Mnam urcite vyskusam :-) a ta forma na muffiny to je super napad :-)
zdenula
No tak toto si ukladám, až bude čas skúsim. :-)
zuzzulka
No paráda, hneď vyskúšam . Mám na teba jednu otázku čo to máš za materiál v tom cedníku ... myslím tú látku alebo kde si to kúpila. Vyzerá to veľmi prakticky ja používam gázu z lekárne no je to nepraktické :-(
tatranka
@zuzzulka Pýtaš sa ma,čo mám za látku-materiál v cedníku.Presne to čo ty.Tiež používam dve široké zošité gázy.Prepláchnem,osuším a používam ďalej.Nič iné som si zatiaľ nevymyslela.Možno ty prídeš na niečo a dáš vedieť.
pacik
@tatranka tvoj syr bol dnes na raňajky a veeeeeľmi chutil. A ani jeho výroba nie je zložitá, takže bude na našom stole často, skvelý recept :-)
tatranka
@pacik aj ja ho robím pravidelne,len s rôznou bylinkovou obmenou.K nám vozia vždy vo štvrtok čerstvé kravské mliečko,takže sme pravidelnými zákazníkmi.Predsa je to len domáci syrik,ktorý je po ruke.Som rada,že ho zaraďuješ do svojho receptára.
mariana33
tak toto vyzerá super...určite sa dá namiesto gázy použiť aj dobre vyvarená plienka...dúfam...
janike
syr je uzasny :-), ale co robite s tou "vodou" co zostane, lebo ja som to vyliala, da sa to nejako zuzitkovat??
tatranka
@janike niekto srvátku používa ako zákvas na pečenie domáceho chleba.Ja som ju tiež vyliala.
jozka2
Tatranka, tvoj receptik sa mi paci,urcite vyskusam.Najviac mineralov a vitaminov zostava v servatke,ulozenu v chladnicke ju pijem ako napoj od smadu,pouzivam na uvarenie cuketoveho alebo z dyne privarku/podlejem pocas varu namiesto vody/,alebo zapravam na nej kolace ci chlieb.Ma siroke vyuzitie,ak jej je vela staci vylait do kupela,pokozka bude velmi hebka.
tatranka
@jozka2 ďakujem,že si pridala tieto poznatky.Čítala som niečo o srvátke aj si zisťovala,ale veru nerobím tak.Ráz som pridala do domácich rožkov a manžel hoci nevedel,že je tam srvátka / nemieša sa mi do varenia a pečenia,nezaujíma ho to,má iné koníčky/, mi povedal,že tam cíti akúsi pa-chuť.Ja som ten pocit nemala,hoci som tiež cítila že boli iné.
No do kúpela si naliať môžem....hádam aj trochu skrásniem a omladnem xixixi.
Ešte ráz ďakujem.Určite bude prínosom tvoja rada pre iné varecháčky.
janike
chleba peciem, tak to skusim pridat...nevedela som, ze je to "srvatka" :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia