Kozí syr - domáca výroba fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 11. augusta 2012
Kozí syr - domáca výroba (fotorecept)
Foto: ancicka

Kozí syr je kvalitný syr,podobný ovčiemu so svojou charakteristickou chuťou a vôňou.Nespotrebujem všetko mlieko od kozičky,tak robím syr.Syr z čerstvého kozieho mlieka je lahodný,jemný Zobraziť celý popisKozí syr je kvalitný syr,podobný ovčiemu so svojou charakteristickou chuťou a vôňou.Nespotrebujem všetko mlieko od kozičky,tak robím syr.Syr z čerstvého kozieho mlieka je lahodný,jemný a veľmi zdraví.

1 h minút
príprava

Suroviny

5 l
2 ml




Postup

  1. 1

    Mlieko nepasterizujem,lebo je to domáci chov kozička má dobrý zdravotný stav a kvalitnú stravu.Zachová sa tým viacero zravotných kultúr.Ak nie ste si tým istý,tak sa mlieko odporúča pasterilizovať.

    Kozí syr - domáca výroba (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Syrenie mlieka:potrebujem syridlo,2 ml syridla si zriedim s 1 dl vlažnej vody.Mlieko zahrejem na 30 °C a zriedené syridlo zľahka nalejem na vrch mlieka.Potom asi 3 minúty varechou miešam mlieko ,aby sa mlieko dobré zasýrilo.Zakryté nechám približne 30-45 min.Preto som to uviedla takto,lebo kozlie mlieko sa zráža pomalšie.Ja to kontrolujem tak,že mlieko by malo byť husté ako puding a ked položím ma povrch ruku dlaňou a trocha zatlačím,musí mi dlaň ostať čistá.Ked je biela,tak ešte nechám aspoň 5 minút.

    Kozí syr - domáca výroba (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ked je mlieko dobré zasyrené,tak sa okolo okraja hrnca začne tvoriť priesvitná voda.Nožíkom pokrájam až ku dnu zasyrené mlieko na kocky2x2 cm.Asi po 3 minútach ,ked z rezov vystúpi srvatka na povrch,

    Kozí syr - domáca výroba (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    syreninu veľkou metličkou rozhabarkujem na 1 cm hrudky /fazuľky/.Po rozhabarkovaní nechám syreninu odstať ešte asi 3-4 minúty a po usadení syreniny, srvatku zlejem.

    Kozí syr - domáca výroba (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Usadenú syreninu ja zvyknem trocha posoliť,tak za 1 PL soli na 5 l mlieka.Niekedy robím čistý syr a niekedy ochutím bylinkami.Teraz som pridala od oka pažitku.

    Kozí syr - domáca výroba (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na formovanie syra používam košíčky ,alebo len scedím do gázy,

    Kozí syr - domáca výroba (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a zavesenú gázu nechám odtiecť,tak asi 12 hod..Po odkvapkaní hrudky z vyberiem a povrch niekedy,podľa chutí osolím a okorením a odložím do chladničky.Tento syr je výborny aj údeny a taktiež naložený v octe,alebo v olejí.

    Kozí syr - domáca výroba (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

jerica
@ancicka , pekná práca a ešte krajší výsledok , priznám sa , to nie je moja parketa výroba syru , ale jesť také zdravé dobroty , by som nepohŕdla :-)
lusinkab
Krasne :-) tento syr mam velmi rada skoda len,ze kozicky nemam a cerstve mlieko z nich. A s tymi bylinkami no jedna basen :-)
cistinka
Obdivuhodné...to by sa mi páčilo, vyrobiť si doma takúto pochúťku. Kozí syr mám rada a ten tvoj vyzerá úžasne.
martamm
Dievčatá, máme takú dobu, že na dedinách sa možno ku kozičkám vrátime.... Potom sa tento recept určite zíde, čižč ukladajme ... :)))))
zdezda
ukladám a poskytnem známej, ktorá začala chovať kozičku, zatiaľ má iba jednu, no i tak má denne skoro 3 litre mlieka a niekedy jej zostáva, tak ho dáva mačkám a tak...:-)
izabella929
no milá ančička.-) tak toto je fakt krásne dielo, ale nesmierne chutné.-)) si veľmi usilovná.-))
marcy
si veľmi pracovitá,šikovná....skveléééé :o))
ixka9
Recept ma zaujal a chcela by som ho skúsit. Mám otazku, či mlieko po zahriatí na 30 stupnov odstavím z plynu skor nez pridam syridlo. Teda či syrenie sa robí pri zahrievaní alebo nie. Dakujem za odpoved.
Uz sa tesím, ked sa mi takto vydarí.......
cica2
krásne spracovaný recept, obdivujem :-)
marianne69
oj @ancicka dala by som si s chutou,moj najoblubenejsi syr,mnam,ja som si robila jogurtovy:-)paradny syr si vycarovala,urcite sa oplati.U nas stoji 14 eur/kg.Ukladam si,keby sa mi podarilo prist ku koziemu mlieku.
tatranka
Viem ,že dostať kúpiť kozí syr,ale zatiaľ som ani neochutnala.A ty ho máš doma ako domácu dobrotu.Viem že je zdravý.A s bylinkami musí byť vynikajúci.
ola111
Robiť tento syr asi nebudem,ale určite je chutný,vedela som,že je to určite tvoj recept :-)))
honestka
o kupe takehoto mlieka mozem len snivat a nadalej kupovat len hotovy syr od farmara nastatie tiez domaci nepasterilizovany.
raz mi povedal, ze preco by mi mal predat mlieko, ked na syre zarobi 3x viac. nuz dala som mu za pravdu, ze je mudry ale vyrobky, ktore u neho kupujeme sa oplati zaplatit. S takymto /alebo ovcim/ syrom si tu robievame nase halusky a su ovela chutnejsie ako tie s Fetou.
inac ako decko som pila kozie mlieko bezne a mamka ho dokonca predavala detom v meste, ktore boli chorlave...
ancicka
@martamm ,máš pravdu,lebo už aj v mojom okolí je čo raz viac tých čo chovajú.
@lusinkab ,tak to máš pravdu,lebo zo začiatku som robila iba čistý,ale od kedy robím s bylinkami,tak kozička nestíha s mliečkom.
@ixka9 ,áno ,mlieko treba odstaviť a tak zasyriť.ked robíš syrenie z kozlieho mlieka,tak najviac ho zahrej iba do 35 °C.Ked je vyššia teplota tak nech prechladne na ten stupeň.Takto je to podľa mňa najlepšie a syr je veľmi chutný a jemný.
@marianne69 ,no viem že kozí syr ve drahý,ale nevedela som po koľko ho predávaju.Ja radšej dám na ochutnávku,ale nepredám.
ancicka
@cica2 ,@ola111 , dakujem ,
@tatranka ,niesi tak daleko od nás,tak niekedy keby si mala cestu okolo,alebo ja tak isto Ti zneho dám!Len sa ozvy.
@honestka ,tak to máš pravdu,že halušky sú chutné s takým syrom.
danda3
Nádherný recept a postup, chystám sa na výrobu kravského syra, tak dúfam, že sa k tomu konečne dokopem.♥
sneica
syr sme robievali doma ale je to uz davno...tie srdiecka su ako stvorene na pohostenie...krasne...:)
tori111222
Milá Anička, viem o čom píšeš.. kozie mlieko je najzdravšie, chovala som kozy 10 rokov, mala som aj 12 kusov a boli krásne aj hnedé, ako srnky, tie mali mliečko sladké ako smotanka.. chodili ku nám aj chorí na mliečko, a pili ho hneď teplé, čerstvo nadojené.. niekedy to bolo u nás ako v mliečnom bufete, stretli sa aj traja a posedeli, pokecali, kým to teplé mliečko popíjali.. a pochvaľovali si.. len potom som už nemala síl ani času, tak som prestala chovať kozičky, narobili sme aj tvaroh, bryndzu.. tá bola perfektná.. prepáč, trošku som sa rozpísala, zaspomínala
oliga
Super recept. Môj brat chová kozičky a mliečko predáva lebo nevie čo s ním. Po objavení tohto receptu začneme vyrábať syr. Ďakujem ancicka. Ešte ma zaujíma kde zoženiem syridlo. Ďakujem!
ancicka
@oliga ,Na prvý raz,ked som začala robiť syr ,tak som si objednala syridlo s tejto stránky: www.syridlo-predaj.sk/index.php/kategorie-a6....

Objednala som si celú sadu a v tom je teplomer,ktorý je pri výrobe syra veľmi potrebný a tak tiež aj košíčky .
Teraz si syridlo kupujem od mliekára,ktorý chodieva raz do týždňa predávať kravské mlieko s automatu.
Teraz,ked je kozička pripustená,tak má menej mliečka,tak miešam s kravským a tiež je výborny.
effy
Syrcek vyzera velmi dobre :-) ja robievam kravsku hrudku. Velmi nam chuti a preto ho robim kazdy tyzden, stale sa ho nevieme dojest :-) uz to chce ale nejaku zmenu. Kravicky chovaju u nas v dedine takze asi coskoro vyskusam aj tvoj recept:-) pacia sa mi tie srdcove formy na syr. Idem si ich vygooglit.
effy
Preklep :-) chcela som napisat ze kozicky chovaju u nas v dedine :-)
akeber
vďaka @ancicka preštudované :-) s tými bylinka si ma navnadila :-) krásny syr bez pochyby ny 1 *
marianne
@ancicka idem k tebe po radu:-) nasla som si vyborny zdroj domaceho kozieho mlieka a kozieho syra.(ten je vynikajuci) A chcem sa ta opytat,1.robievas z neho aj jogurty?2.kupujem ho cerstvo nadojene,prevaras ho? alebo ho mozem pridavat napr:do pecenia aj neprevarene...a 3.co vsetko z neho robis? alebo asi podobne ako s kravskym...mozes mi aj do TS napisat,ak chces a budes taka dobra...dakujem
marianne
inak ja uz s nim skusenost mam,dcera je na nom odchovana,len to je uz tak davno,ze som pozabudala:-))
ancicka
@marianne ,ja z kozieho jogurt nerobievam,lebo syr mi ide na dračku.Keby som mala raz toľko mlieka,tak by asi bolo málo.
Ja s kozlie mlieko pridávam do varenia,pečenia,robím puding a skoro všetko ako s kravským.Zo začiatku som robievala aj tvaroh,ale teraz si radšej kúpim kravské na tvaroh,lebo kozlie mlieko sa dlhšie kvasí a tvaroh je kyslejší ako s kravského.Kozlie mlieko má aj smotanu,ale z nej maslo neurobíš,tak len do varenia.Ja ho neprevarujem,lebo ja viem čo dávam žrať a kde sa pasú.Na ráno skoro pravidelne pijeme kávu s mliekom,/meltu,nesku a pod/,zalejem pol hrnčka a zbytok dojejem čerstvo nadojené.
Ked budeš robiť syr,tak môžeš srvatku použiť aj do pečenia,napr.teraz som dala so srvatky do pekárničky tento: varecha.pravda.sk/recepty/vonavy-skoricovy-kolac-z-pekarn...
na chlieb.
ja tej srvatký mám bosť veľa,tak jú skrmujem pre prasiatka,ale čerstvú použíjem na zapravenie kysnutého.
Píšem to do komentov,aby prípadne iný záujemci vedeli.
radost
ach..kozie mliečko..syry..dobre sme si ako deti u našej babky žili...ked podojila-ja som chodievala s nimi na pašu-ešte teplé mliečko z hlineného hrnčeka som pila-často na perách chlp bol-nevadilo..ach-keby sa to čaro vrátilo...všetko je preč..na paneláku kozy chovať? ale raz..v živote budúcom-si to doprajem...:-)))
a tvaroh bol úplne super-jemnučký..taký maslový...
:-)
ancicka
@rados ť ,dík za komentík.Babka asi riedila mlieko s kravským,lebo čistý kozí je troška kyslejší.Mne to nevadí,ked ho mám ,tak rada urobím linzerku s tvarohom.
radost
@ancicka
nie..babka mala len kozy..a kravské mlieko vôbec nekupovala..to je takých50-55 rokov dozadu..mne tá osobitá chuť syra bola prijateľná..a ked nechala skysnúť mlieko-bolo také husté-vidím ten obrázok=že po veľkej lyžici ostala jamka-ked som ujedala..pred rokmi som kupovala kozie mlieko a malo problém skýšiť..neviem prečo..aj farmárske kravské je chutné len vtedy-ked dávam tibetské hubky..samo osebe po skýšení je riedke...máš inú skúsenosť?
alebo sú to len moje ružové spomienky...?? :-)
mesiar50
Teraz ma z patričných dovodov mrzí,že nežijem niekde na dedine kde som vyrastal.Tvoj syr vypadá neskutočne
zdravo a chutne
janger
@ancicka , az teraz som objavila tento tvoj krasny recept. Aka si ty nesmierne sikovna zena! Take vyborne veci dokazes spravit. Kozi syr je jeden z mojich najoblubenejsich. Zial, domace kozie mlieko nemame. Takze sa musim uspokojit aj s takym z obchodu. Myslis, ze to pojde aj z neho? To je pasterizovane mlieko. Iste nebude syr z neho taky dobry, ako z cerstveho... A tiez syridlo si budem musiet kupit....
ancicka
@janger ,Skús aj s pasterizovaného.Nemusíš s 5 l mlieka ,aj s 2 sa ti určite podarí.dakujem.
zbeho
chystam sa vyskusat recept, len by som chcela vediet kolko syra vyrobim z 5 l mliecka ?? dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia