Sviečková po staromoravsky

pamacka - fotkapamacka, 21. novembra 2010
Sviečková po staromoravsky
Foto: pamacka

Toto je recept ešte mojej babičky,robíme ho doma pri sviatočných príležitostiach

4-6
porcie
30-40 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
450 g
4 lyžice
4 ks
4 ks
3 ks
600 ml
4 lyžice
400 ml
4 lyžice
1 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Sviečkovú osolíme a na oleji zo všetkých strán prudko opečieme. Mäso vyberieme, do výpeku dáme nakrájanú zeleninu a prudko zo všetkých strán osmažíme.

    Sviečková po staromoravsky - obrázok 1
  2. 2

    Potom vložíme mäso, pridáme korenie, podlejeme a dusíme v rúre. Počas dusenia podlievame vývarom.

    Sviečková po staromoravsky - obrázok 2
  3. 3

    Mäkké mäso vyberieme.Na sucho si v hrnci spravíme karamel,zalejeme omáčkou,prevaríme a rozmixujeme.

    Sviečková po staromoravsky - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme smotanu s múkou,dovaríme dochutíme octom a podávame na tanieri nakrájané mäso ,omáčku a knedľu

    Sviečková po staromoravsky - obrázok 4
  5. 5

    Keď robím z teľaciny mäso nešpikujem,no hovädzie je dobre prešpikovať slaninou a do omáčky môže ísť aj brusnicový džem,no dnes som nedala. a ešte foto mojich parených knedlí

    Sviečková po staromoravsky - obrázok 5

Diskusia k receptu

13 komentárov k receptu
Perfektná sviečkovica a tie knedle - ukážkové. Mimochodom, hovädzie som len raz špikovala slaninou, ale nám to nechutilo, tá slaninová chuť prerážala, nebolo to ono.Možno s ato hodí len na divinu.
Zabudla som, sviečkovú robím za pár dní, mám na ňu kúpené krásne bledé mäso z mladého býčka a dám ho na 2-3 dni do pácu. Knedla bude ale celozrná.
sviečková je u nás sviatočné jedlo , robievam ju z hovädzieho predného
(židovka) od posledného nakopnutia na vareche vyskúšala som dať mäso do kávového pácu,výborné , ináč už ani robiť nebudem , ja sviečkovú nezahusťujem ničím vôbec nie múkou , dávam toľko zeleniny že ostane krémová a samozrejme horčica má tiež zahusťovaciu schopnosť , nedávam ocot ale citrón ,samozrejme každý podľa svojho ako má najlepšie odskúšaný svoj recept . Teľacie je perfektné jemné mäsko , určite to bola mňamka.
Určite to bola pochúťka.Mám rada toto jedlo a robím ho takmer rovnako ako Ty väčšinou z hovädziny, ale chutí nám aj z br. karé a nedávno som robila aj morčacie kolienka a boli výborné.Iba malá poznámka:v surovinách máš teľacie stehno a v popise zas sviečkovú...
ja robím tiež s karamelom, ale omáčku nakoniec prepasírujem, mám rada, keď tam vidieť štruktúru zeleniny. Super rcp.

Pridaj komentár k receptu: