Foto: jerica
@jerica Pred odchodom na liečenie do Bojníc , nemala som toľko času spraviť obrázok , naservírovanú sviečkovú , dokonca som zabudla fotoaparát u syna Zobraziť celý popis@jerica Pred odchodom na liečenie do Bojníc , nemala som toľko času spraviť obrázok , naservírovanú sviečkovú , dokonca som zabudla fotoaparát u syna , mala som čo robiť aby som to všetko postíhala , som rada že aj mobil po ruke mi " helfol ".
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
suroviny: | |
1 stredne veľká |
|
biela časť |
|
|
|
750-1000 g |
|
350-500 g |
|
1 ks malý |
|
1 kelímok |
|
prísady: | |
12 ks (odrátam ) |
|
2-3 ks |
|
podľa chuti |
|
1-2 PL |
|
2 PL na karamel |
|
Postup
-
1
umytú zeleninu postrúham na strúhadle (viď obrázok)
-
2
cibuľu postrúham
-
3
aj pôrok
-
4
cibuľu aj s pôrkom na masti krátko mierne osmažím ,
-
5
pripravenú zeleninu pridám na osmaženú cibuľu s pôrkom
-
6
dám odrátané nové korenie a bokový list
-
7
zeleninu s korením premiešam , nechám chvíľu na prudkom ohni prejsť , vložím mäso ktoré som mala marinované v káve , zeleninou prekryjem , nemala som slaninku na prešpikovanie tak som pridala kožku z domácej slaninky
-
8
plyn stiahnem na mierny plameň , zeleninu s mäsom pomaly dusím,
-
9
pokiaľ sa dusí mäsko so zeleninkou , pripavím z cukru karamel, zalejem horúcou vodou
-
10
mäso dusíme vo vlastnej šťave neprilievam vodu , keď je šťava do polovice vyparená (vydusená ) zalejem karamelovu šťavou
-
11
POZOR ! osolím podľa chuti až keď zalejem karamelom , nechám chvíľu variť na miernej teplote , ako polievku
-
12
to sú fotografie z mobilu , mäso vyberiem na dosku , zeleninu so šťavou (vývarom)dám do mixéra , nezabudnúť vybrať korenie presne podľa počtu a bobkový list ! pridám 1 PL horčice , mixujem na krémovú konzistenciu , takto som mala 4 nádoby ,
-
13
na koniec pridám do mixera smotanu na šľahanie
-
14
so smotanou zamiešam
-
15
na koniec dochutím šťavou a kolieskami citróna , pár minút mierne zohrievam , do omáčky pridám na pláty pokrájané mäso
a karamel robim podobne ,ale ja masko peciem v rure so zeleninou ,
do ktorej prikladam aj polovicku citrona pokrajaneho na kolieska,
doda prijemnu chut,vynecham horcicu.
Kupujem hovädzie "židovka" dobrý mäsiar vie o čom to je, šťavnaté mäsko.
Falošná sviečková je súchá proti tej židovke .
Urobili svieckovu podla vasho receptu. moja mamicka vari velmi dobre, ale poslala som jej link, aby nabude pohostila nasich doma takto. Vyborne! uz vela nevarite ci nepridavate?