Sviatočná mäsová roláda fotorecept

pusta - fotkapusta, 16. januára 2015
Sviatočná mäsová roláda (fotorecept)
Foto: pusta

Táto roláda nie je klasicky rolovaná ako rolády bývajú, pripravila som ju vo forme na srnčí chrbát, upiekla a podávala studenú, je vhodná na slávnostné príležitosti a o tie u nás doma teraz nie je núdza, výhodou je, že sa dá pripraviť vopred, je veľmi chutná a ozvláštní sviatočný stôl, potešíte touto roládou svojich milovaných a priateľov.

1 roláda pre viac os
porcia
30 minút
príprava
60+10 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g (hovädzie, iné)
200 g
200 g
150 g
200 g
2 ks
3 veľké strúčiky
podľa chuti
podľa chuti
200 ml
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Umyté a osušené kuracie prsia som pokrájala na kocky o hrane asi 1 cm, na olivovom oleji som sprudka opražila kuracie prsia asi 5 -7 minút, vybrala som ich na tanier, nechala úplne vychladnúť,...

    Sviatočná mäsová roláda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ..v tom istom oleji som sprudka opražila kuraciu pečeň, odskúšala som pichnutím do pečene, či nevyteká krvavá šťava, ked bola už len číra, vypla som plameň a nechala som ju tiež vychladnúť. Čas oprážania bol cca 5 - 7 minút, ani pečeň, ani kuracie prsia som nesolila a ničím nekorenila.

    Sviatočná mäsová roláda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pustila som sa do prípravy kašoviny, do misy som dala jemne mleté bravčové mäso z pliecka, soľ,čerstvo mleté čierne korenie, prelisovaný cesnak, vajcia, sladkú smotanu,...

    Sviatočná mäsová roláda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...postupne som začala zmes dôkladne spracovávať na hladkú kašovinu, pridala som pripravené kuracie prsia, ktoré som zapracovala do kašoviny, pridala som údenú krkovičku pokrájanú najprv na tenké plátky, potom na štvorce o strane cca 1 cm,...

    Sviatočná mäsová roláda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...všetko som znovu dôkladne spracovala a zmes som odložila na 4 hodiny do chladničky odpočívať, aby sa pekne spojila a prepojili všetky chute, nie je to pravá "fáš", avšak sladká smotana kašovinu úžasne zjemní, odľahčí a spolu s vajcami krásne viaže.

    Sviatočná mäsová roláda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Formu na srnčí chrbát som vyložila tenkými plátkami Prosciutto crudo, tak aby sa navzájom prekrývali a okraje prevísali na vonok,

    Sviatočná mäsová roláda (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ... na dno formy som dala polovicu pripravenej kašovin, v strede som vyhĺbila plytký jarok, do ktorého som poukladala polovičky opražených kuracích pečení pozdĺžne,...

    Sviatočná mäsová roláda (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...zakryla som druhou polovicou kašoviny, povrch som uhladila chrbtom polievkovej lyžice namočenej v studenej vode...

    Sviatočná mäsová roláda (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...a zakryla voľnou prevísajúcou časťou prosciutto crudo,...

    Sviatočná mäsová roláda (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...prikryla alobalom a vložila piecť do rúry,...

    Sviatočná mäsová roláda (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...vyhriatej na 200 stupňov C na 1 hodinu, vybrala som z rúry, odstránila som alobal a ešte za horúca som roládu vyklopila z formy na plech s pečiacou fóliou,...

    Sviatočná mäsová roláda (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...vrátila do rúry a pri tej istej teplote som roládu dopiekla do peknej červenej farby - asi 10 minút, roládu som vybrala, nechala vychladnúť a dala som ju na 12 hodín odpočinúť do chladničky, aby dobre stuhla a držala tvar, za ten čas sa pekne rozvinú v roláde všetky chute.

    Sviatočná mäsová roláda (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Ked nadišiel deň "D", roládu som pokrájala na rezy o hrúbke asi 1,5 cm a podávala som ju na listoch ľadového šalátu s cherry paradajkami, prílohou bol čerstvo upečený chlieb a samozrejme dobre vychladený Pilsner Urquell, kto chcel, ten dostal dobre vychladdené kvalitné suché biele víno Charrdonay :-)

    Sviatočná mäsová roláda (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pohľad zblízka.: Sviatočná roláda má krásnu jednoliatu štruktúru kašoviny s peknou mozaikou z kuracích pŕs, údenej krkovičky a kuracej pečene, je vidno, že spolu dobre drží všetko, čo som do kašoviny použila, prosciuto tvorí krásny obal rolády, ktorú vynikajúco dopĺňa i chuťovo, je to vynikajúca symfónia chutí použitých surovín, nádherne skrášlila sviatočný stôl a výborne chutila táto roláda každému z nás. Vrelo odporúčam pripraviť na slávnostnú príležitosť, príprava nie je vôbec ťažká a výhodou tejto rolády je, že sa dá pripraviť v časovom predstihu vopred a môžete sa na plno venovať svojim milovaným, pozvaným hosťom a priateľom.

    Sviatočná mäsová roláda (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
No, kolko ludi, tolko chuti! Moja reakcia, je prave celkom opacna od @micanela. velmi sa mi paci tato masova rolada. Ani nie je tak vela prace a vysledok urcite viac ako chutny. Kedze sa vyhybam kupovat rozne salamy (plne konzervansov) tato rolada bude dobrou zamenou. Krasne opisany postup pripravy, vynikajuci napad s prsutom a pecenie vo forme . Jedine co by som vynechala je pecienka, ale to je uz len minimalny "odtien" pri priprave.
Skoda tej susenej sunky, v rure stvrdla a vysusila sa este viac, to muselo byt ako sklo pri krajani. Omnoho lepsa by bola obycajna anglicka lebo ina prerastena slanina. Viem, ze so mnou nebudete @pusta suhlasit, je mi to jedno, pisem to pre tych, ktori by chceli vyskusat a vysledok by jich sklamal, zbytocne by minuli peniaze za drahu surovinu, ktora je v takomto stave takmer nepozivatelna.