Foto: pusta
Táto roláda nie je klasicky rolovaná ako rolády bývajú, pripravila som ju vo forme na srnčí chrbát, upiekla a podávala studenú, je vhodná na Zobraziť celý popisTáto roláda nie je klasicky rolovaná ako rolády bývajú, pripravila som ju vo forme na srnčí chrbát, upiekla a podávala studenú, je vhodná na slávnostné príležitosti a o tie u nás doma teraz nie je núdza, výhodou je, že sa dá pripraviť vopred, je veľmi chutná a ozvláštní sviatočný stôl, potešíte touto roládou svojich milovaných a priateľov.
porcia
príprava
na 200 °C
Suroviny
500 g (hovädzie, iné) |
|
200 g |
|
200 g |
|
150 g |
|
200 g |
|
2 ks |
|
3 veľké strúčiky |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
200 ml |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Umyté a osušené kuracie prsia som pokrájala na kocky o hrane asi 1 cm, na olivovom oleji som sprudka opražila kuracie prsia asi 5 -7 minút, vybrala som ich na tanier, nechala úplne vychladnúť,...
-
2
..v tom istom oleji som sprudka opražila kuraciu pečeň, odskúšala som pichnutím do pečene, či nevyteká krvavá šťava, ked bola už len číra, vypla som plameň a nechala som ju tiež vychladnúť. Čas oprážania bol cca 5 - 7 minút, ani pečeň, ani kuracie prsia som nesolila a ničím nekorenila.
-
3
Pustila som sa do prípravy kašoviny, do misy som dala jemne mleté bravčové mäso z pliecka, soľ,čerstvo mleté čierne korenie, prelisovaný cesnak, vajcia, sladkú smotanu,...
-
4
...postupne som začala zmes dôkladne spracovávať na hladkú kašovinu, pridala som pripravené kuracie prsia, ktoré som zapracovala do kašoviny, pridala som údenú krkovičku pokrájanú najprv na tenké plátky, potom na štvorce o strane cca 1 cm,...
-
5
...všetko som znovu dôkladne spracovala a zmes som odložila na 4 hodiny do chladničky odpočívať, aby sa pekne spojila a prepojili všetky chute, nie je to pravá "fáš", avšak sladká smotana kašovinu úžasne zjemní, odľahčí a spolu s vajcami krásne viaže.
-
6
Formu na srnčí chrbát som vyložila tenkými plátkami Prosciutto crudo, tak aby sa navzájom prekrývali a okraje prevísali na vonok,
-
7
... na dno formy som dala polovicu pripravenej kašovin, v strede som vyhĺbila plytký jarok, do ktorého som poukladala polovičky opražených kuracích pečení pozdĺžne,...
-
8
...zakryla som druhou polovicou kašoviny, povrch som uhladila chrbtom polievkovej lyžice namočenej v studenej vode...
-
9
...a zakryla voľnou prevísajúcou časťou prosciutto crudo,...
-
10
...prikryla alobalom a vložila piecť do rúry,...
-
11
...vyhriatej na 200 stupňov C na 1 hodinu, vybrala som z rúry, odstránila som alobal a ešte za horúca som roládu vyklopila z formy na plech s pečiacou fóliou,...
-
12
...vrátila do rúry a pri tej istej teplote som roládu dopiekla do peknej červenej farby - asi 10 minút, roládu som vybrala, nechala vychladnúť a dala som ju na 12 hodín odpočinúť do chladničky, aby dobre stuhla a držala tvar, za ten čas sa pekne rozvinú v roláde všetky chute.
-
13
Ked nadišiel deň "D", roládu som pokrájala na rezy o hrúbke asi 1,5 cm a podávala som ju na listoch ľadového šalátu s cherry paradajkami, prílohou bol čerstvo upečený chlieb a samozrejme dobre vychladený Pilsner Urquell, kto chcel, ten dostal dobre vychladdené kvalitné suché biele víno Charrdonay :-)
-
14
Pohľad zblízka.: Sviatočná roláda má krásnu jednoliatu štruktúru kašoviny s peknou mozaikou z kuracích pŕs, údenej krkovičky a kuracej pečene, je vidno, že spolu dobre drží všetko, čo som do kašoviny použila, prosciuto tvorí krásny obal rolády, ktorú vynikajúco dopĺňa i chuťovo, je to vynikajúca symfónia chutí použitých surovín, nádherne skrášlila sviatočný stôl a výborne chutila táto roláda každému z nás. Vrelo odporúčam pripraviť na slávnostnú príležitosť, príprava nie je vôbec ťažká a výhodou tejto rolády je, že sa dá pripraviť v časovom predstihu vopred a môžete sa na plno venovať svojim milovaným, pozvaným hosťom a priateľom.
neviem síce, čo ti tu nevonia, ale ok.
už si sa pochlapila týmto spôsobom viackrát, avšak iba u mňa, rada by som vedela prečo vždy u mňa.
je to jedno, nechaj tak.
iste je to bez konzervantov a lepšie ako akýkoľvek kupovaný nárez.
dakujem za tvoj komentár a pochvalu.
Dokonalé jedlá bývajú spravidla pracné, ale komu sa to nechce robiť nech si ohreje párky - hladný nebude, ale žeby z toho bol pôžitok.....
Prezentácia je popísana dokonale, fotografie sú presvedčivé.
- kedze uz pomaly polka receptov je od Teba tak sa asi najviac vyjadrujem k Tvojim receptom
- a neviem co sa certis - pochvalila som Ta za pekne popisany recept - ze to ja nejem je moj nazor
- "už si sa pochlapila týmto spôsobom viackrát, avšak iba u mňa, rada by som vedela prečo vždy u mňa" - ano, a v inom recepte mi strasne dakujes za pochvalu... raz ma neznasas a potom dakujes - kludne si vyber
dala som tam samé kvalitné suroviny, ak tebe nechutia, tak si to nechaj pre seba. koho to zaujíma, že tebe nechutí toto.
dakujem.
pochop, že ťa nenútim, aby si ho robila a ak si si to neuvedomila, tak nerobila som ho pre teba, ale pre nás, podľa našich chutí, podelila som sa o recept, kto chce si ho spraví, kto nechce, ten nemusí.
napísala som ja tebe niečo podobné???
áno, má to dosť veľa spoločného s veľkonočnou plnkou, tú však robievam trošku ináč a na rôzne spôsoby, tam nedávam šľahačku a ani pečienku, dávam tri druhy mäsa, pečivo na kocky a zalievam vývarom. robievam aj takú plnku s ryžou a s údeným mäsom a iné veľkonočné plnky.
budem rada, ak vyskúšaš :-)
dakujem za tvoje krásne hodnotenie a za 5*, uloženie do kk.
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty :-)
dakujem ti za pochvalu.
dakujem za skvelú pochvalu a za uloženie do kk
dakujem za peknú pochvalu.
som rada, že si sa rozhodla pre túto moju roládu práve pre tvoj narodeninový stôl :-))))) to je pre mňa veľká česť!
dakujem za uznanie, za 5* a za uloženie do kk.
však skús niekedy toto.
dakujem za uloženie do kk.
vždy bude výborná, za to ti ručím.
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty :-)
dakujem za pochvalu.
dakujem za uznanie a uloženie do kk.
u nas bude bez pecienky, moja dievka nelubi, na obalenie asi pouzijem nejaky udeny bocik alebo tak nieco, verim, ze si zgustneme :-)
kolko mozem ratat, ze vydrzi v chladnici?
a bez obáv, všetko je úplne z čerstvých a samých kvalitných surovín. ktoré som čerstvo nakúpila.
možno u teba upratujete chladničku, u mňa však nikdy!!!
okrem toho nie je to žiadna fašírka, to asi tiež nevieš.
tvoju obyčajnú fašírku by som teda nechcela ani vidieť, ked do nej dáš, čo ti zvýšilo v tvojej upratanej chladničke :-)))
no zbohom, už len pri púhej predstave :-)
nemienim ti to vysvetľovať, je to napísané v postupe, tak láskavo nekecaj!!!
hahahha, od teba som ani nič iné neočakávala.
nezaujímaš ma DDDDD
DDDDDD
to by sa ti páčilo, keby som neupratovala chladničku,však ?
upresním, nepoužívam zvyšky z upratanej chladničky, ak ti nedoplo.
ak áno, tak i to ukáž!!!
Moje rozumy su k receptu a nemozem za to, ze su ine, ako ty vase nerozumy:)))
chladničku tam máš ako bonus, k tomu čo sa ti nepáči.
zvykaj si ty sama :-)
nepovedala som, že nie DDDDD
tento komentár prd tebou však bol pre ňu :-)
evanaaa, včera 18:05
Tak toto sa páči aj mne a keďže je to variabilný recept, tiež by som vynechala ( pre mňa) pečeň a miesto nej dala napríklad štvrťky varených vajec aj s uhorkou pozdĺž, zatiaľ si ukladám ale mám dojem, že to niekedy aj spravím.
vaša reakcia:
pusta1, dnes 09:02
@evanaaa a , to čo popisuješ, robievam bez týchto ingredincií a bez kyslých uhoriek s vajcami na tvrdo ako Štefánsku pečienku, tiež podobné sú Škótske vajcia, táto roláda je niečo úplne iné.
Čo popisuje @evanaaa ? Štefánsku? Škótske vajcia sú podobné štefánskej ? Tsss... varecha.pravda.sk/recepty/skotske-vajcia-fotorecept/11306...
len že, bez týchto ingrediencií :-)
áno, škótske vajcia sú podobné, nie však ako ste to vy pochopila :-)
Mosheho pečená slípka ze židovské zlaté polévky.
netuším, z čoho má takú peknú ružovú farbu, možno z použitej údenej krkovičky a možno z prosciutto crudo, to je už v surovom stave krásne červené.
poteší ma, ak vyskúšaš :-)
dakujem za pochvalu.
teší ma, že tebe sa tiež páči :-)
dakujem za uznanie.
som rada, že ťa môj recept oslovil, hlavne kvôli tvoje milej rodinke :-)
tie kúsky mäska robia v ňom peknú mozaiku,pečienka tiež dodá na chuti, teší ma, že si sa rozhodla upiecť túto moju roládu.
čo sa tých nemenovaných, ja to o nich dobre viem, sú ako dotieravé ploštice, znovu sa sem vracajú s rovnakým cieľom, ja ich však ignorujem, lebo mi nestoja za to, presne ako ty píšeš. mne žily netrhajú, nech píšu čokoľvek, mňa nedokážu znechutiť ničím. :-)))
len si dobre všimni ich jalové hlúpe reči, miesto vykecávania a písania nezmyslov, by mohli pridať svoju špecialitu, keby nejakú mali.
na to však nemajú odvahu...
zlietajú sa tu ako hladné supy, nevedia sa dočkať, kedy pridám recept, lebo sami nič iné nerobia.
mne naopak, dodávajú odvahu a úžasnú silu, ktorú mi môžu len závidieť :-)))
potom nevychádzajú z úžasu, ako mi zvýšili ratting a poriadne ich triafa šľak a nech ich len triafa....som rada, že sa tešíš na dalšie moje recepty, mám ich v mojej hlave veľa krásnych :-)
dakujem za milé povzbudivé slová plné uznania, dakujem za tvoj názor a za pochvalu.
*...čo sa tých nemenovaných týka...
@cemer napoviem ti - technika sa nazýva "kolorovanie" :)
určite budú aj dalšie výborné recepty, dočkáš sa ich čoskoro :-) dakujem za úžasné hodnotenie mojej práce a 5*
tvoja pochvala ma nesmierne teší, vážim si to!
dakujem ti krásne.
páči sa mi aj tvoj spôsob a kreativita :-)
vieš, o čom hovoríš.
dakujem za pochvalu.
tiež súhlasím s @martamm
verím, že by ťa nebolo treba núkať dvakrát:-)
dakujem za pekné hodnotenie receptu a za 5*
Zas zkreslené info podávate. Rýchlosoľ (aby účikovala tak, ako má), sa nechá prejsť surovinou v surovom stave - nasolenie. V postupe nevidím odležanie mäsa. Zas trepete 2/3...
prajem vám všetkým dobrú chuť a skvelý gastronomický zážitok :-)
pekný deň všetkým
určite budeš za hviezdu, tomu ver!!!
aj ti to zo srdca prajem :-)))
to ja dakujem tebe za úžasné hodnotenie , uloženie do kk a za 5*
presne si to vystihol :-)))))
odo mňa je už každý komentár v tomto smere zbytočný, lebo povedal si málo, ale všetko :-)
niet čo dodať :-)
dakujem za uloženie do kk, za úžasnú pochvalu, ktorá ma veľmi teší, vážim si to od teba!
Neviem, preco by to nemalo byt dobre.. vegetarianom sa ospravedlnujem :-)
som rada, že môj receptík považuješ za dobrý.
dakujem.
ešte viac ma teší, že môj receptík odskúšaš :-)
dakujem za uznanie.
prajem vám všetkým, aby sa vám môj recept vydaril a úžasne chutil!
dakujem vám ešte raz.
áno, sú.
Prajem vám, aby sa vydaril aj vám a aj výborne chutil :P
@Majo51 , už dávno nie som na vareche, som inde. :-) o to viac ma tešia pozitívne ohlasy Varecháčov, ktoré chodia! veľmi ma teší, že sa ti vydaril aj chlieb podľa môjho receptu a že chutil dokonca v Chorvátsku, lebo tam majú výborné chleby! teší ma, že vyskúšaš aj túto roládu, poprosím, potom daj vedieť výsledok a dakujem, že mi stále držíš palce :-) @Babucka , @Mariadra dakujem vám obom za vyskúšanie mojej mäsovej rolády a pekné hodnotenie :-)