Sviatočná mäsová roláda (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Táto roláda nie je klasicky rolovaná ako rolády bývajú, pripravila som ju vo forme na srnčí chrbát, upiekla a podávala studenú, je vhodná na slávnostné príležitosti a o tie u nás doma teraz nie je núdza, výhodou je, že sa dá pripraviť vopred, je veľmi chutná a ozvláštní sviatočný stôl, potešíte touto roládou svojich milovaných a priateľov.

1 roláda pre viac os
porcia
30 minút
príprava
60+10 minút
na 200 °C

Postup

  1. Umyté a osušené kuracie prsia som pokrájala na kocky o hrane asi 1 cm, na olivovom oleji som sprudka opražila kuracie prsia asi 5 -7 minút, vybrala som ich na tanier, nechala úplne vychladnúť,...
  2. ..v tom istom oleji som sprudka opražila kuraciu pečeň, odskúšala som pichnutím do pečene, či nevyteká krvavá šťava, ked bola už len číra, vypla som plameň a nechala som ju tiež vychladnúť. Čas oprážania bol cca 5 - 7 minút, ani pečeň, ani kuracie prsia som nesolila a ničím nekorenila.
  3. Pustila som sa do prípravy kašoviny, do misy som dala jemne mleté bravčové mäso z pliecka, soľ,čerstvo mleté čierne korenie, prelisovaný cesnak, vajcia, sladkú smotanu,...
  4. ...postupne som začala zmes dôkladne spracovávať na hladkú kašovinu, pridala som pripravené kuracie prsia, ktoré som zapracovala do kašoviny, pridala som údenú krkovičku pokrájanú najprv na tenké plátky, potom na štvorce o strane cca 1 cm,...
  5. ...všetko som znovu dôkladne spracovala a zmes som odložila na 4 hodiny do chladničky odpočívať, aby sa pekne spojila a prepojili všetky chute, nie je to pravá "fáš", avšak sladká smotana kašovinu úžasne zjemní, odľahčí a spolu s vajcami krásne viaže.
  6. Formu na srnčí chrbát som vyložila tenkými plátkami Prosciutto crudo, tak aby sa navzájom prekrývali a okraje prevísali na vonok,
  7. ... na dno formy som dala polovicu pripravenej kašovin, v strede som vyhĺbila plytký jarok, do ktorého som poukladala polovičky opražených kuracích pečení pozdĺžne,...
  8. ...zakryla som druhou polovicou kašoviny, povrch som uhladila chrbtom polievkovej lyžice namočenej v studenej vode...
  9. ...a zakryla voľnou prevísajúcou časťou prosciutto crudo,...
  10. ...prikryla alobalom a vložila piecť do rúry,...
  11. ...vyhriatej na 200 stupňov C na 1 hodinu, vybrala som z rúry, odstránila som alobal a ešte za horúca som roládu vyklopila z formy na plech s pečiacou fóliou,...
  12. ...vrátila do rúry a pri tej istej teplote som roládu dopiekla do peknej červenej farby - asi 10 minút, roládu som vybrala, nechala vychladnúť a dala som ju na 12 hodín odpočinúť do chladničky, aby dobre stuhla a držala tvar, za ten čas sa pekne rozvinú v roláde všetky chute.
  13. Ked nadišiel deň "D", roládu som pokrájala na rezy o hrúbke asi 1,5 cm a podávala som ju na listoch ľadového šalátu s cherry paradajkami, prílohou bol čerstvo upečený chlieb a samozrejme dobre vychladený Pilsner Urquell, kto chcel, ten dostal dobre vychladdené kvalitné suché biele víno Charrdonay :-)
  14. Pohľad zblízka.: Sviatočná roláda má krásnu jednoliatu štruktúru kašoviny s peknou mozaikou z kuracích pŕs, údenej krkovičky a kuracej pečene, je vidno, že spolu dobre drží všetko, čo som do kašoviny použila, prosciuto tvorí krásny obal rolády, ktorú vynikajúco dopĺňa i chuťovo, je to vynikajúca symfónia chutí použitých surovín, nádherne skrášlila sviatočný stôl a výborne chutila táto roláda každému z nás. Vrelo odporúčam pripraviť na slávnostnú príležitosť, príprava nie je vôbec ťažká a výhodou tejto rolády je, že sa dá pripraviť v časovom predstihu vopred a môžete sa na plno venovať svojim milovaným, pozvaným hosťom a priateľom.