Plnené pečivo

Švédske semle

Autor receptu: theflyingbaker

Táto švédska pochúťka sa konzumuje iba raz za rok a to na "Semla dagen" - švédsky názov pre Fettisdagen (Tučný utorok)*, ktorý sa koná v utorok pred popolcovou stredou. Je to deň, kedy sa tradične jedia semly (sladké pečivo plnené mandľovou pastou a šľahačkou) ako posledné jedlo pred pôstom pred Veľkou Nocou. A verte, že Švédi z tohto dňa spravia skutočne veľkú udalosť :-D

10
porcií
45 minút
príprava
10 minút
na 225 °C

Suroviny

Postup

  1. Maslo roztopíme, zmiešame s mliekom izbovej teploty a pridáme pol kocky droždia. Pridáme cukor, soľ, kardamóm, vajce, 6 dl múky. Premiesime a necháme odpočívať 30 minút, zakryté utierkou. Po uplynutí doby pridáme zvyšnú múku spolu s práškom do pečiva a vymiesime.
  2. Z cesta vytvarujeme guľky, 10 väčších. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme odpočívať, opäť zakryté utierkou 20 minút. Nakoniec potrieme vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre 10 minút pri teplote 225 stupňov.
  3. Pripravíme si mandľovú plnku. Mandle zmiešame s práškovým a kryštálovým cukrom spolu so smotanou. Môžete pridať aj viac, podľa potreby, ale pozor, aby nebola zmes príliš tekutá.
  4. Buchty prekrojíme, aby vrchná časť bola ako čiapočka. Do spodnej časti vydlabeme dieru a naplníme ju mandľovou plnkou. Cukrárskym vreckom s ozdobnou špičkou ozdobíme šľahačkou a na vrch nasadíme “čiapočku” a posypeme práškovým cukrom.