Plnené pečivo
Švédske semle
Autor receptu: theflyingbaker
Táto švédska pochúťka sa konzumuje iba raz za rok a to na "Semla dagen" - švédsky názov pre Fettisdagen (Tučný utorok)*, ktorý
sa koná v utorok pred popolcovou stredou. Je to deň, kedy sa tradične jedia semly (sladké pečivo plnené mandľovou pastou a
šľahačkou) ako posledné jedlo pred pôstom pred Veľkou Nocou. A verte, že Švédi z tohto dňa spravia skutočne veľkú udalosť :-D
|
10 porcií |
45 minút príprava |
10 minút na 225 °C |
Postup
- Maslo roztopíme, zmiešame s mliekom izbovej teploty a pridáme pol kocky droždia. Pridáme cukor, soľ, kardamóm, vajce, 6 dl múky. Premiesime a necháme odpočívať 30 minút, zakryté utierkou. Po uplynutí doby pridáme zvyšnú múku spolu s práškom do pečiva a vymiesime.
- Z cesta vytvarujeme guľky, 10 väčších. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme odpočívať, opäť zakryté utierkou 20 minút. Nakoniec potrieme vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre 10 minút pri teplote 225 stupňov.
- Pripravíme si mandľovú plnku. Mandle zmiešame s práškovým a kryštálovým cukrom spolu so smotanou. Môžete pridať aj viac, podľa potreby, ale pozor, aby nebola zmes príliš tekutá.
- Buchty prekrojíme, aby vrchná časť bola ako čiapočka. Do spodnej časti vydlabeme dieru a naplníme ju mandľovou plnkou. Cukrárskym vreckom s ozdobnou špičkou ozdobíme šľahačkou a na vrch nasadíme “čiapočku” a posypeme práškovým cukrom.