Foto: rennatte
Príprava je časovo náročná, ale výsledok stojí za to čakanie, zužitkujeme prebytok zeleniny hneď po zbere, alebo pri triedení uskladnenej zeleniny. Vňate a huby Zobraziť celý popisPríprava je časovo náročná, ale výsledok stojí za to čakanie, zužitkujeme prebytok zeleniny hneď po zbere, alebo pri triedení uskladnenej zeleniny. Vňate a huby si sušíme v sezóne. Vegeta, alebo zeleninové ochucovadlo nemá žltú farbu ako z obchodu, lebo nieje pridané žiadne farbivo, éčko ani chémia, ale pri použití pri varení sa prírodná farba prejaví. Postupne pridám fotky jedál, kde bola použitá.
Postup
-
1
Mrkvu, petržlen a zeler postrúhame na hrubšom strúhadle na malé rezančeky, uložíme na plech alebo sito a necháme voľne sušiť, najlepšie v prievane alebo vonku na slnku, počas dňa premiešame, na noc odložíme do suchej miestnosti. Na ďalší deň znova vyložíme na slnko alebo do prievanu, úplne najlepšie sa suší nad klasickým sporákom na drevo, ale to som ani ja nedokázala :-)
-
2
na tretí, štvrtý deň máme z dvoch plechov jeden a tak zeleninu pomiešame (mrkvu so zelerom aj petržlenom) farba vybledla a naďalej sušíme
-
3
popri zelenine sušíme aj zelerovú, pertžlenovú a ligurčekovú vňať, ak chceme mať vegetu ochutenú, tak sušíme aj na plátky nakrájaný cesnak a huby predpokladám, že už máme nasušené zo sezóny
-
4
ak je zelenina dobre usušená, tak, že sa láme, (ak nie dáme do rúry vyhriatej na 50°C a pri mierne otvorených dvierkach sušíme cca 10-15 minút, rúru vypneme a dosúšame do úplného vychladnutia rúry) premiešame s vňaťou, ak budeme ochucovať tak si pripravíme aj sušený cesnak, huby
-
5
Do mlynčeka na kávu dáme najprv zeleninu s vňaťou a jednu KL soli a pomelieme na prášok, pridáme ďalšiu vrstvu sušenej zeleniny a znova pomelieme, až kým nieje plný mlynček jemnej vegety. Vysypeme do misky a pokračujeme v mletí a môžeme pridať sušený cesnak a nezabudneme na soľ. Vysypeme do ďalšej misky
-
6
Poslednú časť ochutíme hubami a tiež soľou. Hotovú vegetu odložíme do pohárov a uzavrieme. Používame do polievky, omáčky, mäsa, všade tam, kde chceme dosiahnuť chuť zeleniny.
vďaka za recept a postup a mám len jednu otázku: je nejaký pomer jednotlivých zložiek?
Ďakujem.
@mijaita , že ťa huba nebolí! A to akože, keď nemám rád huby, teraz budem písať také hlúpe poznámky ako ty pod každý recept, kde budu huby? Lebo ty si to nikdy neodpustíš.
a komentáre pod takýmto domácim produktom typu "Vegeta fúj" považujem za úbohé
Taliani zase uprednostnuju svoje "sofritto" co je jemne nakrajana mrkva s rapikovym celerom orestovana na masle a tvori zaklad vsetkych talianskych jedal.
Pekný blábol:-)))