Šumný netradičný jablčník fotorecept

boise - fotkaboise, 27. septembra 2013
Šumný netradičný jablčník (fotorecept)
Foto: boise

Veľa jabĺk na záhrade a málo sudov ma donútilo piecť. Náhly nápad v kombinácii s internetovou inšpiráciou priniesol chutný koláč s nadýchaným cestom.

Suroviny

Cesto:
400 g
100 g
150 ml
20 g
60 g
1 ks
1 ks
Plnka do cesta:
250 g
1 sáčok
400 ml
3 PL
1 sáčok
Jablká:
7-8 ks
1/2 ČL
1 PL




Postup

  1. 1

    Jablká očistíme, nakrájame na mesiačiky a chvíľku podusíme na masle spolu s lyžicou práškového cukru a polovičkou kávovej lyžičky škorice. Jablká musia ostať chrumkavé.

    Šumný netradičný jablčník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mlieko dáme zohriať s lyžicou cukru. Pridáme droždie a pripravíme kvások.

    Šumný netradičný jablčník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Maslo rozpustíme, necháme vychladnúť a zmiešame s kváskom, vajíčkom, žĺtkom a cukrom. Postupne prisypávame múku do ktorej sme dali štipku soli.

    Šumný netradičný jablčník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.

    Šumný netradičný jablčník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým cesto kysne, zo 400ml mlieka, zlatého klasu, 3 lyžíc cukru a jedného vanilkového cukru si pripravíme hustejší puding. Do vychladnutého pridáme tvaroh.

    Šumný netradičný jablčník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dobre premiešame.

    Šumný netradičný jablčník (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po hodine cesto vyvaľkáme, prerežeme na 3 časti, pridáme plnku a zrolujeme. Vzniknú nám 3 dlhé "klobásy" (lepší výraz ma nenapadá, prepáčte). Ja som to v strese neodfotila, pretože som bola úplne mimo z toho zrolovania. Ani som to vlastne nerolovala, len som to zavrela ako kapsu. Bolo to celkom mäkké celé, musela som pracovať opatrne.

    Šumný netradičný jablčník (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    "Klobásy" opatrne prenesieme na plech, ukladáme za sebou a skúsime z nich vytvoriť špirálu. Do medzier medzi cestom napcháme udusené jablká. Posypeme troškou kryštálového cukru a dáme piecť na 180 stupňov.

    Šumný netradičný jablčník (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď príjemne zhnedne (nie zhorí), je hotový.

    Šumný netradičný jablčník (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Očuchááááme...

    Šumný netradičný jablčník (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ďobneme prstom, zničíme aranžmá a papáme :)

    Šumný netradičný jablčník (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

eviana
Ty si taká šikulka s tým cestom... ešte mám v čerstvej pamäti Tvoj malinovník a teraz ďalšia nádhera... jabĺčková, mňam... tlieskam :)
mariamka
ja som tiez mimo :) bars sumnu nadheru si zamotala a upiekla, a co ine, ak nie klobasa? to kazdy slovak pochopi :) a je to krasne podane, prezite, KK a jasnych 5*
radost
..mám šumného suseda-ale dobrý nie je..tak -ja poučená-sa pýtam:tento šumný je aj chutný..??ak áno=to ma láka..vábi..volá..k ochutnávke nechýba vôľa...
opýtam sa jak hlúpa-nech...to musí byť takýto oválny plech..??
ak je podmienkou len v ňom piecť-tak sa musím-pre nevlastnenie-tejto dobroty zriecť...:-(
no -uvidím-s čím @boise na mňa vyrukuje...:-)
ako poradí-s čím babka nevie si rady...
boise
@radost vo forme ohruhlej povodne mal byt, len sa mi nepodarilo ho tam vteperit...tak ovalny na rad prisiel, podla mna aj do hranateho by isiel...Chutny je veru az ma mrazi - kto tie moje kila potom zas dole zrazi...
1x radost
anina6
zaujímavé, šumné a vyskúšania hodné, uložené.
boise
@margaretka28 , @eviana , @mariamka dakujem damy...kiez by mi to s tym cestom slo lepsie, ja som stale v strese ked musim nieco zmotavat a zamotavat a zakrucat.... :D Nastastie sa to v rure nafukne a nedostatky zmiznu ;)
kimlo
Stastna to zena!...ja mam na jabloniach tak 5 az 10 jablk...
jerica
Určite vyskúšam , páči sa mi postup, je to zaujímavé uloženie s pekným výsledkom:-)
gabikapb
Dala by som si povedať :-), veľmi sa mi páči zaujímavý postup, určite bol výborný - tvaroh-jablká - uložím si, možno sa aj mne niekedy podarí taký urobiť.
dorisa
aj ja mám veľa jabĺk v záhrade, ukladám si receptík, ďakujem.Krásny koláč
tatranka
Ukladám do kk.Je to zaujímavý a vydarený jablčník.Vydaril sa ti.Pekne spracovaný recept.
babav
Krasny , naozaj sumny a netradicny jablcnik. Ukladam si tvoj recept , viem ze ho budem pouzivat casto . Ja takto ukladam vedla seba do formy "klobasy" naplnene makovou , orechovou a tvarohovou plnkou . Vdaka za 5*recept!
elekra
Krásny a určite bol aj veľmi chutný.
havino
joj ale sa ti podaril, veľmi dobre vyzerá, musí aj dobrý byť, viem si chuť predstaviť, uložím až nezabudnem 5*
evanaaa
Aj mne sa páči taký netradičný postup a aj pudingovotvarohová plnka s jablčkami, už skoro vôbec nepečiem, ale ak by ma niekto ponúkol, neodolám a pre každý prípad aj ukladám do KK.
boise
Ďakujem za reakcie :) Cez víkend vyskúšala aj mamina a bola nadšená :) Snáď nadchne aj vás :)
hanka111
ukladam do KK, tak krasne "vonia", ze sa mu neda odolat; dakujem za inspiraciu :) Rozmyslala som, co s tvarohom, v nedelu som chcela piect moravske kolaciky a prekvapila ma kamaratka - priniesla upecene kolaciky, takze sa zajtra do toho pustim, dufam ze aj mne sa taky pekny a dobry podari....
nephilim
Ľstivé, ľstivé...
Votrela som recept do priazne švagrinej. Vraj najskôr velebila všetkých svätých = nadávala. Cesto. Trhalo sa. Statočná žena. Piekla prvýkrát v slovenských podmienkach. Spoznala Zlatý klas. X druhov múky. Prášok do pečiva. Prvá verzia: plač. Cesto letí do koša...
Je tvrdohlavá. O šiestej ráno to zvládla.
Jablčná, hrušková aj figová verzia padli za vlasť = Britské impérium. Decká bavilo najmä odštipkávanie. Ale s Nutellou to bolo vraj suché.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia