Foto: boise
Veľa jabĺk na záhrade a málo sudov ma donútilo piecť. Náhly nápad v kombinácii s internetovou inšpiráciou priniesol chutný koláč s nadýchaným cestom.
Suroviny
Cesto: | |
400 g |
|
100 g |
|
150 ml |
|
20 g |
|
60 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
|
|
Plnka do cesta: | |
250 g |
|
1 sáčok |
|
400 ml |
|
3 PL |
|
1 sáčok |
|
Jablká: | |
7-8 ks |
|
|
|
1/2 ČL |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Jablká očistíme, nakrájame na mesiačiky a chvíľku podusíme na masle spolu s lyžicou práškového cukru a polovičkou kávovej lyžičky škorice. Jablká musia ostať chrumkavé.
-
2
Mlieko dáme zohriať s lyžicou cukru. Pridáme droždie a pripravíme kvások.
-
3
Maslo rozpustíme, necháme vychladnúť a zmiešame s kváskom, vajíčkom, žĺtkom a cukrom. Postupne prisypávame múku do ktorej sme dali štipku soli.
-
4
Vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
-
5
Kým cesto kysne, zo 400ml mlieka, zlatého klasu, 3 lyžíc cukru a jedného vanilkového cukru si pripravíme hustejší puding. Do vychladnutého pridáme tvaroh.
-
6
Dobre premiešame.
-
7
Po hodine cesto vyvaľkáme, prerežeme na 3 časti, pridáme plnku a zrolujeme. Vzniknú nám 3 dlhé "klobásy" (lepší výraz ma nenapadá, prepáčte). Ja som to v strese neodfotila, pretože som bola úplne mimo z toho zrolovania. Ani som to vlastne nerolovala, len som to zavrela ako kapsu. Bolo to celkom mäkké celé, musela som pracovať opatrne.
-
8
"Klobásy" opatrne prenesieme na plech, ukladáme za sebou a skúsime z nich vytvoriť špirálu. Do medzier medzi cestom napcháme udusené jablká. Posypeme troškou kryštálového cukru a dáme piecť na 180 stupňov.
-
9
Keď príjemne zhnedne (nie zhorí), je hotový.
-
10
Očuchááááme...
-
11
Ďobneme prstom, zničíme aranžmá a papáme :)
opýtam sa jak hlúpa-nech...to musí byť takýto oválny plech..??
ak je podmienkou len v ňom piecť-tak sa musím-pre nevlastnenie-tejto dobroty zriecť...:-(
no -uvidím-s čím @boise na mňa vyrukuje...:-)
ako poradí-s čím babka nevie si rady...
Votrela som recept do priazne švagrinej. Vraj najskôr velebila všetkých svätých = nadávala. Cesto. Trhalo sa. Statočná žena. Piekla prvýkrát v slovenských podmienkach. Spoznala Zlatý klas. X druhov múky. Prášok do pečiva. Prvá verzia: plač. Cesto letí do koša...
Je tvrdohlavá. O šiestej ráno to zvládla.
Jablčná, hrušková aj figová verzia padli za vlasť = Britské impérium. Decká bavilo najmä odštipkávanie. Ale s Nutellou to bolo vraj suché.