Šumný netradičný jablčník (fotorecept)
Autor receptu: boise
Veľa jabĺk na záhrade a málo sudov ma donútilo piecť. Náhly nápad v kombinácii s internetovou inšpiráciou priniesol chutný koláč s nadýchaným cestom.
Postup
- Jablká očistíme, nakrájame na mesiačiky a chvíľku podusíme na masle spolu s lyžicou práškového cukru a polovičkou kávovej lyžičky škorice. Jablká musia ostať chrumkavé.
- Mlieko dáme zohriať s lyžicou cukru. Pridáme droždie a pripravíme kvások.
- Maslo rozpustíme, necháme vychladnúť a zmiešame s kváskom, vajíčkom, žĺtkom a cukrom. Postupne prisypávame múku do ktorej sme dali štipku soli.
- Vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
- Kým cesto kysne, zo 400ml mlieka, zlatého klasu, 3 lyžíc cukru a jedného vanilkového cukru si pripravíme hustejší puding. Do vychladnutého pridáme tvaroh.
- Dobre premiešame.
- Po hodine cesto vyvaľkáme, prerežeme na 3 časti, pridáme plnku a zrolujeme. Vzniknú nám 3 dlhé "klobásy" (lepší výraz ma nenapadá, prepáčte). Ja som to v strese neodfotila, pretože som bola úplne mimo z toho zrolovania. Ani som to vlastne nerolovala, len som to zavrela ako kapsu. Bolo to celkom mäkké celé, musela som pracovať opatrne.
- "Klobásy" opatrne prenesieme na plech, ukladáme za sebou a skúsime z nich vytvoriť špirálu. Do medzier medzi cestom napcháme udusené jablká. Posypeme troškou kryštálového cukru a dáme piecť na 180 stupňov.
- Keď príjemne zhnedne (nie zhorí), je hotový.
- Očuchááááme...
- Ďobneme prstom, zničíme aranžmá a papáme :)