Šumný netradičný jablčník (fotorecept)

Autor receptu: boise

Veľa jabĺk na záhrade a málo sudov ma donútilo piecť. Náhly nápad v kombinácii s internetovou inšpiráciou priniesol chutný koláč s nadýchaným cestom.

Suroviny

Postup

  1. Jablká očistíme, nakrájame na mesiačiky a chvíľku podusíme na masle spolu s lyžicou práškového cukru a polovičkou kávovej lyžičky škorice. Jablká musia ostať chrumkavé.
  2. Mlieko dáme zohriať s lyžicou cukru. Pridáme droždie a pripravíme kvások.
  3. Maslo rozpustíme, necháme vychladnúť a zmiešame s kváskom, vajíčkom, žĺtkom a cukrom. Postupne prisypávame múku do ktorej sme dali štipku soli.
  4. Vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
  5. Kým cesto kysne, zo 400ml mlieka, zlatého klasu, 3 lyžíc cukru a jedného vanilkového cukru si pripravíme hustejší puding. Do vychladnutého pridáme tvaroh.
  6. Dobre premiešame.
  7. Po hodine cesto vyvaľkáme, prerežeme na 3 časti, pridáme plnku a zrolujeme. Vzniknú nám 3 dlhé "klobásy" (lepší výraz ma nenapadá, prepáčte). Ja som to v strese neodfotila, pretože som bola úplne mimo z toho zrolovania. Ani som to vlastne nerolovala, len som to zavrela ako kapsu. Bolo to celkom mäkké celé, musela som pracovať opatrne.
  8. "Klobásy" opatrne prenesieme na plech, ukladáme za sebou a skúsime z nich vytvoriť špirálu. Do medzier medzi cestom napcháme udusené jablká. Posypeme troškou kryštálového cukru a dáme piecť na 180 stupňov.
  9. Keď príjemne zhnedne (nie zhorí), je hotový.
  10. Očuchááááme...
  11. Ďobneme prstom, zničíme aranžmá a papáme :)