Šumienkový zákusok

arwen789 - fotkaarwen789, 13. júna 2010
Šumienkový zákusok
Foto: arwen789

Tento skvelý koláčik je letným hitom našej rodiny, je veľmi svieži a vždy sa po ňom len tak zapráši :-D

Suroviny

Cesto:
4 ks
100 ml
100 ml
200 g
200 g
1 ks
Krém č.1:
2 ks
300 ml
400 ml
1 ks
Krém č.2:
800 ml
2 ks
200 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Žĺtky s cukrom vymiešame do penista, pomaly pridávame olej, mlieko a múku s práškom do pečiva. Potom to cesta zapracujeme sneh z bielkov. Následne ho vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a pečieme pri 200 °C asi 20-25 minút. Cesto po upečení necháme vychladnúť.

  2. 2

    Šľahačky v prášku si rozmiešame v mlieku a vyšľaháme. Kyslú smotanu zmiešame s vanilkovým cukrom a zľahka do nej zapracujeme šľahačku. Potom krém natrieme na vychladnuté cesto. V tomto štádiu je dobré si koláč odložiť do chladničky, pokým si dokončíme aj druhý krém.

  3. 3

    Asi 200 ml vody uvaríme s cukrom. Vo zvyšnej vode si rozmiešame 2 Zlaté klasy a šumienku. Za stáleho miešania zmes vlejeme do vriacej vody s cukrom a spolu varíme, pokým nám hmota nezhustne. Takto pripravený krém necháme poriadne vychladnúť a potom ho natrieme na vrch koláča a ten odložíme ešte na hodinu do chladničky.

Diskusia k receptu

morenajea
tento zákusok mám už dlho v pláne, budem ho už musieť vyskúšať.
bababa
Volakedy som tento recept robievala aj ja, ale už som naň akosi pozabudla a ani neviem, či sa ešte dajú kúpiť niekde šumienky, dávno som sa s nimi nestretla v žiadnom obchode.
marienka44
Zákusok na obrazku vyzera velmi pekne a lakavo. Ja by som do snehu pridala cast uvedeneho cukru, bude pevnejsi. Preferujem cukor krystalovy, ten je cistejsi. Praskovy obsahuje skrob ako protihrudkovaciu prisadu.
darinocka
Ahoj bababa,šumienky hľadaj v potravinách v dia kútiku.Sú totiž sladené umelým sladidlom.
gabrielka
Aj ja ho poznám, je dobrý, ľahký a šumienky dostať bežne v potravinách, napr.v Nitrazdroji.
arwen789
@marienka44 : Do prvého krému dávam len vanilkový cukor, pretože šľahačky v prášku sú sladké, takže tam nie je potrebný ďaľší cukor.
lucylee
vyzerá super! manžel ma otravuje, že chce niečo sladké, tak mu to upečiem :-)
gnarus
no chutovo je super,ale neviem preco,ale smotanovy krem nebol az tak super tuhy,mozno keby to bolo s tvarohom a ta zelatina by sa podla mna mala naliat este kym je riedka-tepla,lebo po dokladnom vychladnuti to na ten krem dost dobre nejde.
lucylee
súhlasím, ja som to nechala úplne vychladnúť a potom som to tam nemohla poriadne natrieť, takže ja by som povedala, že tú želatínu natierať, keď je ešte trocha teplá, smotanový krém nebol až tak tuhý, ale keď som to dala do chladna, tak to bolo OK
morenajea
už je upečený aj zjedený. naozaj chutná vecička :)
ďakujem za tip
moflika
ja ternto koláč robím dosť často a vždy má úspech.Len do smotanovej plnky dávam ešte 2 pol.lyžice prášk.cukru a na krém nakrájané ovocie.
peliska
Musim pridať komentar k tomuto zakusku.Poznam ho z knihy recepty zo života a často ho robievam.Raz som ale chxela nejaku zmenu,tak som kupila šumienku kiwi.A to som nemala robiť.Aby bol kolačik pekny nepriesvitny dala som tej šumienky viac.Hrôza,kolačik bol uplne jedovato zeleny.Darmo som deťom hovorila,že je vynikajúci.Naozaj bol dobry len bol strašne zelený.Skoda ze som z mobilu vymazala fotografiu,aspon by ste sa pobavili.
jasminka002
Najlepsi zakusok aky som kedy jedla. Nie som pekarka, viem uppiect jedine tak muffiny, ale tento sa mi podaril na prvy krat. Vyborny recept a vyborne napisany. Naozaj uzasne.
babygirl
My ho máme najradšej a aj syncekovy veľmi chutí :))) akurát ho robím z jedným rozdielom namiesto šľahačky v prášku používam smotanu na slahanie chutí nám to tak viac :)))
anazuz2014
Aky by sa tam dal dat este krem pretoze ta slahacka v prasku sa mi tam velmi nepozdava...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia