Šúľance
Šúľance

Šúľance s tvarohom a tekvicovým kompótom

Marián Čapák
šéfkuchár pivárne Astoria v Piešťanoch, 1. februára 2022
Šúľance s tvarohom a tekvicovým kompótom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
5
porcií
90 minút
príprava

Suroviny

Šúľance:
4 ks
250 g
1 ks
1 g
Tekvicový kompót:
1 kg
500 g
z 1 citróna
1 ks
Okrem toho:
200 g
 (podľa chuti)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Šúľance: Zemiaky uvarené v šupke ošúpeme a necháme vychladnúť. Studené zemiaky zomelieme alebo najemno postrúhame, osolíme, pridáme hladkú múku, vajce a dobre vymiešame na tuhé cesto. Z hotového cesta vyvaľkáme dlhé hrubé šúľky, ktoré nakrájame na malé kúsky. Tie ušúľame do tvaru šúľancov a varíme v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch.

  2. 2

    Tekvicový kompót: Tekvicu nakrájame na približne rovnako veľké kocky. Z vody a cukru urobíme sirup, do ktorého vložíme nakrájanú tekvicu, nakrájaný očistený pomaranč a povaríme. Nakoniec pridáme šťavu z citróna. Tekvicu preložíme do pohárov, zalejeme sirupom, v ktorom sa varila, a sterilizujeme približne 10 minút.

  3. 3

    Na taniere naložíme šúľance, na ne dáme tvaroh a tekvicu z kompótu. Podľa chuti môžeme pocukrovať.

Diskusia k receptu

evanaaa
@martamm , asi nie, na sirup ho treba veľa, len nepíšu, do akého množstva vody, čo je tiež dôležité.....ani, či to kilo tekvice je čistá váha, alebo aj so šupou.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha