Stupavské kapustníky
šéfkuchár reštaurácie Riverpark v Bratislave, 22. novembra 2021
Foto: Nebíčko v papuľke
porcií
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
1-2 PL |
|
1 KL |
|
100 ml |
|
250 ml |
|
1/2 kocky |
|
Kapusta: | |
1 kg |
|
2-3 PL |
|
2 PL |
|
|
|
|
|
|
|
Okrem toho: | |
(na potretie kapustníkov) |
|
1 ks (na potretie upečených kapustníkov) |
|
troška (na potretie upečených kapustníkov) |
|
(na vymastenie plechu) |
|
(na posypanie plechu) |
|
Postup
-
1
Do vlažného mlieka primiešame troška cukru a rozdrobené droždie. Necháme na teplom mieste vzísť kvások. Múku zmiešame so zvyšným cukrom, so soľou, s olejom a pridáme vykysnutý kvások. Miešame, kým sa cesto spojí, potom ho necháme prikryté vykysnúť v miske „kyske“ 12 minút (v normálnej miske asi 30 až 45 minút).
- 2
Kapusta: Do oleja v kastróle nasypeme cukor, necháme trochu skaramelizovať. Pridáme nasekanú kapustu, osolíme, okoreníme, ochutíme troškou škorice a pod pokrievkou dusíme domäkka.
- 3
Z vykysnutého cesta vytvarujeme rukami menšie placky. Každý kúsok cesta naplníme dusenou kapustou. Okraje cesta spojíme a kapustníky položíme na vymastený a pomúčený plech. Potrieme ich roztopenou masťou, necháme ešte trošku vykysnúť.
- 4
Pred pečením potrieme kapustníky vajcom rozhabarkovaným s trochou mlieka. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C dozlatista, približne 15 až 20 minút. Horúce upečené kapustníky potrieme ešte mliekom. Podľa chuti posypeme práškovým cukrom alebo konzumujeme slané.
Tiež kapustové koláče:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ahoj @radost ,davno som ta "necital",uz som mal zle myslienky.... :-(
Som rad ze si v poriadku,srdecne Ta pozdravujem ;)
Pekny vecer vsetkym :-)
priateľ-potešil si..
noha zlomená v lete už pomaly sa vracia do normálu-a-možno ani sa nevráti
barla zostáva..
a
srdce mám zlomené okolnosťami svetskými
no duša stále nádej a vieru pestuje
pozdravujem ľudí v nádeji žijúcich
WE ARE NOT ALONE