Kapustové koláče

Stupavské kapustníky

Autor receptu: redakcia

16-20
porcií
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vlažného mlieka primiešame troška cukru a rozdrobené droždie. Necháme na teplom mieste vzísť kvások. Múku zmiešame so zvyšným cukrom, so soľou, s olejom a pridáme vykysnutý kvások. Miešame, kým sa cesto spojí, potom ho necháme prikryté vykysnúť v miske „kyske“ 12 minút (v normálnej miske asi 30 až 45 minút).
  2. Kapusta: Do oleja v kastróle nasypeme cukor, necháme trochu skaramelizovať. Pridáme nasekanú kapustu, osolíme, okoreníme, ochutíme troškou škorice a pod pokrievkou dusíme domäkka.
  3. Z vykysnutého cesta vytvarujeme rukami menšie placky. Každý kúsok cesta naplníme dusenou kapustou. Okraje cesta spojíme a kapustníky položíme na vymastený a pomúčený plech. Potrieme ich roztopenou masťou, necháme ešte trošku vykysnúť.
  4. Pred pečením potrieme kapustníky vajcom rozhabarkovaným s trochou mlieka. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C dozlatista, približne 15 až 20 minút. Horúce upečené kapustníky potrieme ešte mliekom. Podľa chuti posypeme práškovým cukrom alebo konzumujeme slané.