Kapustové koláče
Stupavské kapustníky
Autor receptu: redakcia
16-20 porcií |
15-20 minút na 180 °C |
Postup- Do vlažného mlieka primiešame troška cukru a rozdrobené droždie. Necháme na teplom mieste vzísť kvások.
Múku zmiešame so zvyšným cukrom, so soľou, s olejom a pridáme vykysnutý kvások. Miešame, kým sa cesto spojí, potom ho
necháme prikryté vykysnúť v miske „kyske“ 12 minút
(v normálnej miske asi 30 až 45 minút).
- Kapusta: Do oleja v kastróle
nasypeme cukor, necháme trochu skaramelizovať. Pridáme
nasekanú kapustu, osolíme, okoreníme, ochutíme troškou škorice a pod pokrievkou dusíme domäkka.
- Z vykysnutého cesta vytvarujeme rukami menšie placky.
Každý kúsok cesta naplníme dusenou kapustou. Okraje cesta
spojíme a kapustníky položíme
na vymastený a pomúčený
plech. Potrieme ich roztopenou
masťou, necháme ešte trošku
vykysnúť.
- Pred pečením potrieme kapustníky vajcom rozhabarkovaným s trochou mlieka. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C dozlatista, približne 15 až 20 minút. Horúce upečené
kapustníky potrieme ešte mliekom. Podľa chuti posypeme
práškovým cukrom alebo konzumujeme slané.
|