Foto: tinca
Tento pôvodom ruský recept má viacero variácií a receptov je neúrekom. Pôvodne sa vraj mäso krájalo na kocky, až keď šľachtic Stroganov prišiel o Zobraziť celý popisTento pôvodom ruský recept má viacero variácií a receptov je neúrekom. Pôvodne sa vraj mäso krájalo na kocky, až keď šľachtic Stroganov prišiel o zuby,tak mu kuchár mäso začal krájať na rezance.Dočítala som sa,že v original rcp neboli ani šampiňóny a ani uhorka. Mäsko sa flambovalo vodkou, neskôr koňakom. Nech už je historiek okolo Stroganova koľkokoľvek, jedno je isté že sa pripravuje z kvalitného hovädzieho mäsa a nesmie chýbať kyslá smotana. Pridávam môj recept na túto skvelú minútku.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g |
|
100 g čerstvé |
|
100 g sterilizované |
|
50 g |
|
1 ks väčšia |
|
1 PL |
|
1 PL (alebo pretlak) |
|
100 g |
|
kúsok |
|
30 ml |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Mäso si nakrájame najprv na plátky a potom každý plátok na tenké rezance. Mäso zmiešame s olejom, rascou a korením, soľ pridáme tesne pred tepelnou úpravou, aby nepustilo vodu.
- 2
Na panvicu si dáme kúsok masla, trochu oleja a nadrobno nakrájanú cibuľu, orestujeme. Pridáme šampiňóny, ktoré spolu s cibuľou tiež orestujeme. Odložíme na teplé miesto.
- 3
Rozpálime si druhú panvicu a mäso po osolení prudko orestujeme tak, aby sa zatiahlo a odparíla sa prebytočná tekutina. Teraz pridáme vodku alebo koňak /ak nechcete nemusí byť/ a oflambujeme. Ja mám ručný flambovač, lebo tak ako to robia profíci si netrúfam, aby som nepodpálila kuchyňu.
- 4
Do mäsa pridáme pripravené šampiňóny,zamiešame potom nadrobno nasekané kyslé uhorky. Pridáme horčicu, paradajkové pyré /alebo pretlak/ a ešte všetko spolu orestujeme. Nakoniec jedlo zjemníme kyslou smotanou, ja som použila pochúťkovú.
- 5
Môžeme podávať, ja to mám najradšej s ryžou, alebo s ryžovými rezancami.Ozdobíme lyžicou smotany a posekanými uhorkami.Originál sa vraj Stroganov podával s hranolkami, ktoré ja však nemusím. Voľba prílohy je len na vás. Tak nech vám chutí!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
skúšal som aj z iného kvalitného mäsa než je sviečková a chutil tiež parádne.