Stroganov

Autor receptu: tinca

Tento pôvodom ruský recept má viacero variácií a receptov je neúrekom. Pôvodne sa vraj mäso krájalo na kocky, až keď šľachtic Stroganov prišiel o zuby,tak mu kuchár mäso začal krájať na rezance.Dočítala som sa,že v original rcp neboli ani šampiňóny a ani uhorka. Mäsko sa flambovalo vodkou, neskôr koňakom. Nech už je historiek okolo Stroganova koľkokoľvek, jedno je isté že sa pripravuje z kvalitného hovädzieho mäsa a nesmie chýbať kyslá smotana. Pridávam môj recept na túto skvelú minútku.

3-4
porcie
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Mäso si nakrájame najprv na plátky a potom každý plátok na tenké rezance. Mäso zmiešame s olejom, rascou a korením, soľ pridáme tesne pred tepelnou úpravou, aby nepustilo vodu.
  2. Na panvicu si dáme kúsok masla, trochu oleja a nadrobno nakrájanú cibuľu, orestujeme. Pridáme šampiňóny, ktoré spolu s cibuľou tiež orestujeme. Odložíme na teplé miesto.
  3. Rozpálime si druhú panvicu a mäso po osolení prudko orestujeme tak, aby sa zatiahlo a odparíla sa prebytočná tekutina. Teraz pridáme vodku alebo koňak /ak nechcete nemusí byť/ a oflambujeme. Ja mám ručný flambovač, lebo tak ako to robia profíci si netrúfam, aby som nepodpálila kuchyňu.
  4. Do mäsa pridáme pripravené šampiňóny,zamiešame potom nadrobno nasekané kyslé uhorky. Pridáme horčicu, paradajkové pyré /alebo pretlak/ a ešte všetko spolu orestujeme. Nakoniec jedlo zjemníme kyslou smotanou, ja som použila pochúťkovú.
  5. Môžeme podávať, ja to mám najradšej s ryžou, alebo s ryžovými rezancami.Ozdobíme lyžicou smotany a posekanými uhorkami.Originál sa vraj Stroganov podával s hranolkami, ktoré ja však nemusím. Voľba prílohy je len na vás. Tak nech vám chutí!