Pečená plnka
Pečená plnka

Stratené kura - zvlášť pečená plnka fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 5. decembra 2019
Stratené kura - zvlášť pečená plnka (fotorecept)
Foto: Babkamt

Túto plnku som podávala ku grilovanému kuraťu. Deťom sa rátali tieto malé slané koláčiky - ako ich nazvali.

20 minút
na 180 °C

Suroviny

8-10 ks
7 ks
400 - 500 g (alebo údené mäso)
 (alebo olej)
1 ks
4 strúčiky
podľa potreby
 (na vymastenie formy)




Postup

  1. 1

    Na oleji alebo 1 PL masti do sklovita orestujeme nakrájanú cibuľu. Pridáme aj prelisovaný cesnak.

    Stratené kura - zvlášť pečená plnka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    K cibuli pridáme na kocky nakrájanú slaninu. Chvíľu ju opečieme. Necháme vychladnúť.

    Stratené kura - zvlášť pečená plnka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si nakrájame na kocky staršie aspoň dvojdňové pečivo. Ja mám taký zvyk, že vodu z vareného údeného mäsa nevyhadzujem. Dám ju do mrazničky. Pridám ju do ďalšieho varenia. Tentoraz som ňou zaliala nakrájané pečivo. K pečivu pridáme 7 žĺtkov, vychladnutú cibuľu so slaninou, veľa nasekanej čerstvej petržlenovej vňate. Masu osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a majoránkou. Nastrúhame trochu muškátového orecha. Masu zľahka premiešame, aby sme z pečiva nespravili kašu.

    Stratené kura - zvlášť pečená plnka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z biekov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.

    Stratené kura - zvlášť pečená plnka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vmiešame do rožkov.

    Stratené kura - zvlášť pečená plnka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Formičky vymažeme olejom.

    Stratené kura - zvlášť pečená plnka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Naplníme zmesou. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov a pečieme 20 minút. Toto som robila vnúčatám.

    Stratené kura - zvlášť pečená plnka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zvyšok som dala do zapekacej misy.

    Stratené kura - zvlášť pečená plnka (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

zahra
Je to takto lepsie, ako deti sme z vnutra kurcata plnku nechceli, teraz sme vegani a plnky si robime s hubami a veganskou nahradou mäsa.
2x haji a alda
babkamt
@klukodvody (5.12.2019 11:36)

Tak by to malo aj byť. Nevidíme sa osobne s vnúčatkami. Cez skype to nie ako osobne, no aj tak je to lepšie ako nič. Deti si rozkážu, čo im mám pripraviť:-) Posielam srdečný pozdrav:-)
babkamt
@radost (5.12.2019 13:04)

Vieš, keby sme boli doma len s dedkom, spravila by som vo väčšej zapekacej miske. No deti si priali takto:-)
nephilim
Ženstvo. Orechy sú top. Surové nemôžem. Škriabem sa po stenách. Po tepelnej úprave pohoda. Skvelé sú aj gaštany. Drahšia záležitosť. Syr som neskúšala. Však obzory môžem stále rozširovať. Plnková. Moje druhé meno. Keď sa pečie hus. Plnka do výpeku namočená. S pečeným jablkom. Hus si nechajte.
2x haji a alda
denyany
Pečenú plnku som ešte nejedla, asi je načase skúsiť, čo? Mama robievala len varenú- zabalenú v celofáne vo vývare, potom sa krájala na pekné kolieska. Ale to bez pečiva, išla tam múka, cibuľka, hydinová pečeň, petržlenová vňať, vajcia, troška strúhanky.
1x haji
babkamt
@nephilim (5.12.2019 21:37)
Viem, že do plniek môžu ísť aj gaštany.Ešte som s nimi plnku nerobila. Musím vyskúšať. Určite tam pasujú.
1x haji
používateľ nemá avatar
123
123
kedysi dávno, keď som počas štúdia bývala u rodiny na tzv.priváte, teta robila - pre mňa a samozrejme nie len pre mňa -fantastické plnené pečené kurča... roky som sa snažila k tomu finesu recepta dopracovať. No žiaľ u nás , v mojej rodine -okrem mňa nebol nikto zástancom plnky v kurčati, tak som to vzdala... ale dala by som si...
1x haji
babkamt
@123 (6.12.2019 17:15)

Aj u nás preferujeme plnku pečenú zvlášť.
haji
Plněné kuře je moje nej oblíbené jídlo. I chutě člověk dědí. Zdědila jsem po meči. Dědeček, tatínek, já tuto tradici chuti hrdě neseme rodem. Vypilovala jsem proces k dokonalosti. Kuře vcelku den dopředu prošpekuji, nasolím, okořením a druhý den dám péct. Až je kuře téměř měkké, oddělám trochu šťávy bokem a přidávám okolo plnku a dozlatova dopeču. Není vysušená ani přičmoudlá. @babkamt maličko se lišíme v plnce - dávám mléko místo vývaru, muškátový květ i orech, majorán nedávám, zato hodně zelených bylinek. Prošpekuji /proslaninkuji/ i kuře malými hranolky špeku /stačí pár kousků/. Jejda, jsi mi nadělala chutě!! Super recept i diskusie, díky děvčata za inspiraci!!
1x alda
babkamt
@haji (14.12.2019 09:29)

Nabudúce využijem tvoje "vypilované" rady. Keď nemám v mrazničke vodu z údeného, tiež dávam mlieko. Mám rada, keď je v plnke veľa zeleného. Toto mám rada, že sa v diskusiách oboznámim s inou prípravou jedla. Ďakujem.
1x haji
haji
@babkamt (15.12.2019 19:02)
Plnka obložená kolem kuřete do výpeku /s části šťávy/ při pečení pěkně nabude, u vnější strany pekáče /kastrolu/ zezlátně až do chrumkava, povrch jemně zlatavý a čím blíže kuřeti, tím je nádivka vláčnější. U nás jsou čekatelé na chrumkavé části a druhá část holduje hydratovanější plnke od kuřete.
Před pečením je dobré pekáč /kastrol/ vymazat tukem /dělám masťou/. Počas pečení plnky je dobré "pustit" pomocí kávové lžičky po celém vnitřním obvodě pekáče /kastrolu/ trochu tuku - plnka se méně přichytí k okrajům, líp se vytahují jednotlivé díly a je snadné i mytí pekáče /kastrolu/. Uf, víc toho nevím. Jen to, že je to velká dobrota!
mijaita
V jiznich Cechach davajji do kurete nadivku, ve ktere vubec neni macena houska! Pouze hodne zloutku a snih, máslo. Petrzelka, pepr, orisek muskat, sul. Kure se nacpe tou nadivkou a stava z kurete se vsakne do te nadivky. Je to nadivka nejlepsi jako jsem kdy jedla.
Jinou nádivku delam velikonocni, pridavam uzene koleno a housku pokropim uzenym vyvarem. A take hodne zloutku a snih a tu pecu zvlast. Nadivka je dobra kdykoliv, kdekoliv, s cimkoliv!! :-)


1x alda
babkamt
@mijaita (30.12.2019 11:16)

Ďakujem za pridané krásne foto. Takáto plnka pečená zvlášť je ako slaný koláč. Ďakujem, že si sa podelila o svoje poznatky. PF 2020
1x alda