Slivkový koláč
Slivkový koláč

Štedrý slivkový koláč s kyslým mliekom a mrveničkou

helena10 - bez fotkyhelena10, 15. septembra 2023
Štedrý slivkový koláč s kyslým mliekom a mrveničkou
Foto: helena10

Koláč s poriadnou dávkou čerstvých sliviek aj chutnej mrveničky. Jednoduché pečenie bez mixéra s dávkovaním z odmerky.

Suroviny

Cesto:
400 ml
1,5 KL
1,5 KL
štipka
150 ml
1 bal.
250 ml domáce (alebo kefír)
2 ks
50 ml (13 %)
Slivková zmes:
750 g čerstvé neprezreté
2 PL
3 PL
Mrvenička:
100 g studené
10 PL
5 PL
2 PL (13 %)




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravím prstami z uvedených surovín mrveničku a odložím do chladničky.

  2. 2

    Na cesto v miske poriadne vymiešam vareškou všetky suroviny.

  3. 3

    Cesto vylejem na vyšší plech 25 x 35 cm vystlaný papierom na pečenie.

  4. 4

    Na cesto rozsypem ochutené odkôstkované na štvrtiny nakrájané čerstvé slivky, lebo boli veľké. Slivky som vopred posypala múkou a následne podľa vlastnej chuti aj škoricovým cukrom.

  5. 5

    Na slivky nasypem pripravenú mrveničku.

  6. 6

    Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov 45-50 minút. Kvôli množstvu sliviek kontrolujem hlavne uprostred plechu. Záleží, aké množstvo šťavy pustia slivky... Pečte podľa svojej rúry.

  7. 7

    Vychladnutý upečený koláč nakrájam. Kto chce, môže si koláč posypať ešte práškovým cukrom. Dobrú chuť prajem!

Diskusia k receptu

denyany
Dnes som tento výborný koláčik piekla asi 4.x od jeho uverejnenia. JSamotná oríprava je raz dva a kým kuchtík pokrája slivky, cesto aj mrveničku mám hotové. Pečenie je na dlhšie, ale tak si to cesto vyžaduje. Do mrveničky som pridávala aj mleté mandle, dnes mak. S mandľami mi chutilo viac. Fakt odporúčam, kým sú slivky;-)
helena10
@denyany , teší ma, že opakovane počieeeš tento koláč - to znamená, že je fajnový a chutí... Vďaka za pochvalu i odporúčanie receptu. Pozdravujem. 🤗

I
anajka
Koláčik ma veľmi zaujal a dnes som ho vyskúšala, ale bez bylinkovej medoviny (lebo som nemala), ale pridala som viac kyslého mlieka. Môžem zodpovedne vyhlásiť, že tak výborný koláč som dávno nepiekla. Ľahký, nadýchaný a stále je vláčny. Ďakujem za recept, ukladám a budem robiť už len takto.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia