Štedrý slivkový koláč s kyslým mliekom a mrveničkou
Koláč s poriadnou dávkou čerstvých sliviek aj chutnej mrveničky. Jednoduché pečenie bez mixéra s dávkovaním z odmerky.
Suroviny
| Cesto: | |
| 400 ml |
|
| 1,5 KL |
|
| 1,5 KL |
|
| štipka |
|
| 150 ml |
|
| 1 bal. |
|
| 250 ml domáce (alebo kefír) |
|
| 2 ks |
|
| 50 ml (13 %) |
|
| Slivková zmes: | |
| 750 g čerstvé neprezreté |
|
| 2 PL |
|
| 3 PL |
|
| Mrvenička: | |
| 100 g studené |
|
| 10 PL |
|
| 5 PL |
|
| 2 PL (13 %) |
|
Postup
-
1
Najskôr si pripravím prstami z uvedených surovín mrveničku a odložím do chladničky.
- 2
Na cesto v miske poriadne vymiešam vareškou všetky suroviny.
- 3
Cesto vylejem na vyšší plech 25 x 35 cm vystlaný papierom na pečenie.
- 4
Na cesto rozsypem ochutené odkôstkované na štvrtiny nakrájané čerstvé slivky, lebo boli veľké. Slivky som vopred posypala múkou a následne podľa vlastnej chuti aj škoricovým cukrom.
- 5
Na slivky nasypem pripravenú mrveničku.
- 6
Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov 45-50 minút. Kvôli množstvu sliviek kontrolujem hlavne uprostred plechu. Záleží, aké množstvo šťavy pustia slivky... Pečte podľa svojej rúry.
- 7
Vychladnutý upečený koláč nakrájam. Kto chce, môže si koláč posypať ešte práškovým cukrom. Dobrú chuť prajem!
Tiež slivkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









I